Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Volle kracht vooruit naar het nieuwe seizoen

KNVB Media
KNVB Media
15 juni 2018, 10:45

Art Langeler tussen de spelers van Jong Oranje. Inmiddels is hij directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. - Foto: KNVB Media

Met de laatste interland van het Nederlands vrouwenelftal is er een einde gekomen aan het seizoen 2017-2018. De competities zijn afgelopen en de interlands overal gespeeld. Tijdens het reces beginnen de voorbereidingen op het nieuwe jaar.

De vrouwen zijn een inspiratiebron voor de mannen

En niet iedereen is klaar. Vrouwen onder 19  speelt deze zomer nog een EK en voor vrouwen onder 20 gloort er zelfs een WK van 5 tot en met 24 augustus in Frankrijk. Vanaf deze plek wens ik de spelers en hun staf alvast veel succes tijdens deze gave en leerzame toernooien!

Nieuwe schwung

Misschien is de winst van de vrouwen op Slowakije wel tekenend voor de nieuwe schwung die er heerst bij de bond. Waar het vaak net niet was, is het nu net wel. Nederland speelde aardig en had een aantal goede mogelijkheden die niet benut werden. De keepster van Slowakije was werkelijk geweldig. Sowieso vond ik deze ploeg veel beter dan het aantal punten dat ze tot nu toe vergaard hadden (welgeteld 0). Toch werd er gewonnen door een geweldig doelpunt van Lieke Martens in blessuretijd.

Lieke Martens zet aan voor een dribbel tegen Slowakije.

De vrouwen zijn een inspiratiebron voor de mannen. Na de mislukte kwalificatie voor het WK in Rusland lijkt het in 2018 beter te gaan met het Nederlands elftal. Misschien valt het straks tijdens de kwalificatie voor het EK 2020 straks ook weer de goede kant op. In ieder geval is een aantal veranderingen doorgevoerd waar wij allemaal blij van worden: 

  • Nederlands elftal in Zeist op de voetbal-campus; 
  • Staf Nederlands elftal zit veel dichter bij de staf van de andere nationale teams; 
  • Een goede integratie van taken tussen alle nationale teams;
  • Een pro-actieve bondscoach die betrokken is en kennis deelt. 

Dit is nog maar het begin want er zijn plannen te over om hier een vervolg aan te geven.

Ronald Koeman is een pro-actieve bondscoach die zijn kennis deelt.

Staf nationale teams

In september en oktober staan de volgende serieuze interlands op het programma, voor zowel het Nederlands elftal, de Oranjevrouwen, Jong Oranje en  Onder 19. Ik ben heel benieuwd naar de selecties. De ervaring leert dat dit vaak heel anders is door bijvoorbeeld transfers, blessures, vorm van de dag en andere wisselende factoren.

Voor Nico-Jan en mij is het een drukke periode. Nu de verschillende trainer/coaches voor de nationale teams zijn aangesteld, richten we ons op dit moment bezig op het invullen van de rest van de staf (assistent-trainers, keeper-trainers, team-managers etc.). 

In het voetbal-landschap is er altijd dynamiek en moet je soms snel handelen, dat hebben we de afgelopen week gemerkt met de ledenvergadering en bondsvergadering. Het was zeer leerzaam om hier bij aan te sluiten. Hoewel we niet overal onverdeeld enthousiast over waren, zijn er wel zaken waar we vooruitgang in kunnen boeken de komende tijd.

Nico Jan Hoogma met een deel van de staf van de kersverse Europees kampioen Onder 17.

Volle kracht vooruit

De komende weken gaan we de voetbaltak inrichten voor de komende jaren. Voetbal is leidend. We willen met volle kracht vooruit. De zomerstop zonder interland-verplichtingen of activiteiten bij de clubs is hier een ideale periode voor. Vanaf augustus gaan we dan langs de clubs om de plannen en voortgang te delen waarna het ook al zo weer september is en de interland-periode 2019 weer start.

Ronald Koeman is een betrokken bondscoach die zijn kennis deelt

Als trainer-coach van Jong Oranje heb ik dit podium gebruikt om het wel en wee van het team te beschrijven. Primair om te delen hoe we werken met het team en ook de andere nationale jeugdelftallen. In de zomerstop zijn er geen activiteiten en zal deze column niet verschijnen. Vanaf half augustus zal ik het weer oppakken.  In welke vorm moeten we nog bekijken omdat ik inmiddels een andere functie heb bij de KNVB (directeur voetbalontwikkeling, red.).

Dank

Mijn dank is groot voor de vele positieve reacties die ik het afgelopen seizoen op deze column heb gekregen. Ook voor de kritische noot die her en der genoemd is. Blijkbaar is er voldoende aanleiding om de stukjes te lezen, dat zien we ook terug aan de cijfers, nogmaals dank daarvoor. 

Tot slot wens ik ieder een goede zomer en hopelijk staan we over een paar maanden allemaal weer fit aan de start van het nieuwe seizoen!

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen