Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: De geslaagde oefentrip naar Zuid-Amerika

KNVB Media
KNVB Media
1 juni 2018, 18:45

Art Langeler sloot zijn coachschap bij Jong Oranje af na de trip naar Zuid-Amerika. - Foto: KNVB Media

De wedstrijd tegen Bolivia was er een van twee verschillende speelstijlen tegenover elkaar. Nederland had het initiatief, Bolivia loerde op de tegenstoot. Opvallend dat dit land niet bezig is met spelen tussen de linies, middels opbouwspel van achteruit komen tot een aanval etcetera, maar eigenlijk alleen gokt op individuele klasse. En dat hadden ze wel!

Bolivia had hele goede spelers, die snel waren en zeer creatief acteerden. Na een achterstand uit een directe vrije trap (dik 30 meter, die had er niet in gemogen) draaiden we de wedstrijd voor de rust om met goede goals van Bacuna en Lammers. Wat we in de pauze benoemden kwam uit: na een kwartier waarin Bolivia wat aanzette was de pijp leeg en konden we de wedstrijd beslissen. Uiteindelijk scoorden Bacuna en Lammers nog een keer, was 1-4 te mager gezien het aantal kansen dat we nog kregen. Maar we konden tevreden zijn; goede overwinning.

Paraguay

Na een afsluitend etentje in Santa Cruz vlogen we de dag er na naar Asuncion, Paraguay. In Paraguay resideerden we in het hotel van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Dit is een luxe hotel met een prima trainingsveld voor de deur. Goede omstandigheden dus.

Hier konden we goed en intensief trainen, bovendien een grote gym in het hotel zodat we ook qua krachttraining goed uit de voeten konden. De dag voor de wedstrijd zijn we in de stad geweest voor een rondleiding. Wat geschiedenis van het land en de jongens konden zich even uitleven in een grote mall. Een kleine groep heeft het in dit land geweldig goed, een kleine groep kan goed rondkomen - maar de grootste bevolkingsgroep heeft niet zoveel in dit land. Dat is duidelijk te zien in alle krottenwijken die zich opdoemden. Indrukwekkend maar ook wel confronterend. Deze mate van armoede kennen we niet in West-Europa.

Jong Oranje voor het Presidentieel Paleis in Asuncion, Paraguay.

Tactiek

Het nationale team van Paraguay had duidelijk een hoger nivo dan Bolivia. De tactiek kwam overeen: gericht op individueel spel. In de wedstrijd hadden we de eerste helft moeite. Ik vond dat we zelf niet goed speelden aan de bal. Opbouw te traag, teveel breed, te weinig direct spel. Het eerste kwartier kregen we drie grote mogelijkheden, maar ook Paraguay had drie goede kansen.

In de rust hebben we met name hierop gecoached; sneller en meer naar voren, diepteballen spelen om ruimte te creëren en de middenveldbezetting moet tactisch beter. In de tweede helft kwamen we achter, wederom door een standaard-situatie. Niet goed verdedigd, maar ook een sterk aangesneden bal die perfect werd ingekopt.

Veerkracht

Klasse wat we daarna deden namelijke mentaliteit en veerkracht tonen. We kwamen langszij door een fantastische pass van Rosario op de diepgelopen Til, die na een mooie aanname scoorde. In de laatste fase hadden we de volle winst nog kunnen pakken, want ook Paraguay ging stuk de laatste 20 minuten. Blijkbaar zijn we conditioneel dus wel aardig.

Jong Oranje op het trainingsveld in Paraguay.

Dit lukte uiteindelijk niet en daar had ik ook wel vrede mee, een gelijkspel gaf de verhoudingen het beste weer. De Paraguayaanse bond had bedacht dat het goed zou zijn bij gelijke stand penalty’s te schieten, dat deden we beter dan hen. Door onder andere twee schitterende reddingen van Drommel wonnen we de serie. Toch wel leuk.

Afscheid

In de avond de afsluiting van de trip met een buffet op het dak-terras, een dj en gezellig samenzijn. Ik dacht er onderuit te komen, maar werd uiteindelijk na de eind-speech toch het zwembad in gebonjourd, gevolgd door de meeste spelers. En zo komt er een einde aan mijn tijd als coach van Jong Oranje voor nu. De doelstellingen van deze bijzondere reis zijn gehaald. Wedstrijden onder weerstand in een andere cultuur, aanpassen aan omstandigheden, voorbereiding richting september/oktober (in dit kader extra mooi dat Erwin al meekon, en we een goede overdracht konden realiseren) en bovendien een goede tijd met elkaar. Waardevol!

Na de terugkoppeling naar de clubs, trainers en spelers ga ik me richten op de nieuwe uitdaging die al met volle kracht op me af komt. Vandaag zijn we al met alle hoofden opleidingen bij elkaar gekomen om het seizoen af te sluiten, volgende week vol met vergaderingen en zo zit ik er meteen vol in. Helemaal goed, ik heb er zin in!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen