Jong Oranje na strafschoppen te sterk voor Paraguay

Mathieu Hilgersom
30 mei 2018, 6:15
5:25

Guus Til maakte de gelijkmaker voor Jong Oranje - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag ook het tweede en laatste oefenduel tijdens de Zuid-Amerikaanse trip gewonnen. In en tegen Paraguay was de ploeg van Art Langeler na strafschoppen de beste. In de reguliere speeltijd was de wedstrijd in 1-1 geëindigd, waarna doelman Joël Drommel zich onderscheidde als penaltykiller.

Het moest vooral een nuttige trip worden voor Jong Oranje. In Zuid-Amerika kon de ploeg ruiken aan een andere voetbalcultuur met tegenstanders (Bolivia en Paraguay) die het normaal gesproken niet snel treft. Ook had de KNVB afgesproken met beide bonden dat bij een gelijkspel de wedstrijd beslist zou worden door strafschoppen. Een goede manier om het nemen van penalty’s te oefenen wanneer het gaat om de winst en je als speler al negentig minuten in de benen hebt.

Justin Kluivert kreeg de eerste kans op de openingstreffer.

Koel vanaf de stip

Waar in het verleden Nederland het vaak af moest leggen vanaf de stip, lijkt de nieuwe generatie het nemen van strafschoppen wel te liggen. Onder 17 won onlangs de Europese titel na drie succesvolle penaltyreeksen en ook Jong Oranje bleef dinsdag koel vanaf de stip.

De winst had het voornamelijk te danken aan uitstekend keeperswerk van Joël Drommel. De doelman stopte de strafschoppen van Abel Paredes en Gianlucca Fatecha en zag de inzet van Victor Villalba op de baal belandden. Voor Jong Oranje miste alleen Pelle van Amersfoort.

Mogelijkheden

Hoe nuttig de strafschoppenserie ook was, Nederland had het duel liever na 90 minuten beslist. Daarvoor had het ook, met name in de eerste helft, mogelijkheden. Vooral Justin Kluivert, die in het met 4-1 gewonnen duel tegen Bolivia langs de kant bleef, was dicht bij de 1-0. Zijn inzet na de voorzet van Guus Til was net te zacht, waardoor de bal van de lijn kon worden gehaald.

Ook Teun Koopmeiners, Til en Arnaut Groeneveld kregen kansen op de openingstreffer. De AZ-verdediger vond met een streep van afstand Marino Arzamendia op zijn weg, terwijl de andere pogingen net naast het doel belandden. Aan de andere kant voorkwam Drommel een doelpunt van Paraguay na een snelle uitbraak.

Vrije trap

Na rust ebden de krachten van Jong Oranje langzaam weg en kwam Paraguay steeds beter in de wedstrijd. Nadat invaller Robert Morales met een schot over het doel van Drommel al een eerste waarschuwing had afgegeven, viel even later alsnog de 1-0. Een vrije trap van Villalba belandde op het hoofd van Saúl Salcedo. De aanvoerder van Paraguay kopte van ver raak: 1-0.

De thuisploeg trok zich na de treffer terug, waardoor de ruimte om kansen te creëren voor Jong Oranje steeds kleiner werd. Een knappe pass van achteruit van Pablo Rosario bracht redding. Til controleerde de bal kundig en tikte de gelijkmaker binnen. Het slotakkoord was voor Paraguay. Drommel redde uitstekend na een vrije trap van Abel Paredes.

Teun Koopmeiners speelde de hele wedstrijd voor Jong Oranje.

Goede basis

Met de winst na strafschoppen heeft Jong Oranje de Zuid-Amerikaanse trip afgesloten. De selectie kan nu van een welverdiende vakantie genieten. Hierna kan de ploeg, onder leiding van de nieuwe coach Erwin van de Looi, direct aan de bak.

In de resterende duels tegen onder andere Engeland, Schotland en Oekraïne moet Jong Oranje kwalificatie voor het EK zien af te dwingen. Op Zuid-Amerikaans grondgebied is een goede basis gelegd.