Jong Oranje zonder problemen langs Bolivia

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
26 mei 2018, 0:00
5:01

Sam Lammers maakte twee treffers namens Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft vrijdag de eerste oefenwedstrijd op Zuid-Amerikaanse grond eenvoudig gewonnen. In Santa Cruz de la Sierra was Nederland veel sterker dan Bolivia: 1-4. Sam Lammers en Juninho Bacuna maakten allebei twee doelpunten.

Jong Oranje kan na de zomer direct aan de bak. De EK-kwalificatie nadert zijn ontknoping en in de laatste vier ontmoetingen treft de ploeg onder andere de directe concurrenten Engeland, Schotland en Oekraïne.

Toekomst

De duels tegen Bolivia en Paraguay (dinsdag 23.00 uur Nederlandse tijd) zijn de afsluiting van het huidige seizoen, maar ook zeer nuttig met het oog op de toekomst. Spelen op een ander continent, tegen onbekende tegenstanders is een goede ervaring.

De wedstrijden staan ook in het teken van de wisseling van de coach. Art Langeler is begonnen als Directeur Voetbalontwikkeling bij de KNVB, maar zit in Zuid-Amerika nog op de bank. Erwin van de Looi werd deze week aangesteld als zijn opvolger en reisde direct mee naar Zuid-Amerika om zijn selectie beter te leren kennen.

Javairo Dilrosun maakte zijn debuut voor Jong Oranje.

Open vizier

De voormalig coach van Willem II zag zijn nieuwe ploeg in een vermakelijke wedstrijd. Beide teams speelden met open vizier. Er ging wel eens wat mis, maar ook waren er zo nu en dan hoogstandjes. Zo liet debutant Javairo Dilrosun zich van zijn goede kant zien door al na zes minuten zijn tegenstander op fraaie wijze uit te kappen en daarna te stuiten op doelman Leandro Claros.

Jong Oranje had het beste van het spel en kreeg vooral via de flanken veel ruimte. Toch kon Boliva op momenten soms zomaar de Nederlandse defensie omzeilen. Zo moest Justin Bijlow twee keer ingrijpen op de doorgebroken Ronaldo Monteiro. Na 23 minuten kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong toen Luis Saldias een vrije trap binnenschoot.

Schuiver

Niet veel later was het alweer gelijk. Thomas Ouwejan onderschepte goed de bal en zette voor op Bacuna. De speler van FC Groningen passeerde met zijn schuiver de Boliviaanse doelman die niet geheel vrijuit ging: 1-1.

Juninho Bacuna schoof de gelijkmaker binnen en maakte ook de laatste treffer van Jong Oranje.

Vlak voor rust kwam Jong Oranje ook op voorsprong. Arnaut Groeneveld wilde de één-twee aangaan met Lammers, maar de spits van PSV koos ervoor om zelf uit te halen. Het bleek een goede keuze. De bal belandde op fraaie wijze in de bovenhoek.

Flanken

Nadat Lammers en Groeneveld in de tweede helft kansen hadden gehad om de score uit te breiden, viel na een uur de derde treffer alsnog. Opnieuw brak Jong Oranje door via de flanken. Een goede combinatie tussen Dilrosun en Kevin Diks belandde uiteindelijk via de laatste bij Lammers. De spits schoof eenvoudig binnen.

De moed zakte langzaam in de schoenen bij Boliva dat steeds meer ruimte weg ging geven. Jong Oranje breidde de score verder uit naar 1-4 zonder zich hiervoor bovenmatig te hoeven inspannen. Er waren zelfs kansen op een nog grotere marge. Bacuna maakte de laatste treffer op aangeven van Lammers, die de rust bewaarde na eerst de lat te hebben geraakt. Aan de andere kant stichtte Saldias nog één keer gevaar met een vrije trap. Dit keer kon Bijlow redden.

Ferdi Kadioglu mocht twintig minuten voor tijd invallen.

Een persoonlijk hoogtepunt was er voor Ferdi Kadioglu. De middenvelder van NEC mocht de laatste twintig minuten invallen en maakte daarmee zijn officiële debuut voor Jong Oranje.

"Een gepassioneerd Bolivia maakte het ons bij vlagen lastig", blikte Langeler terug. De tevredenheid overheerst echter bij de scheidend coach. "We zijn goed met de omstandigheden omgegaan. Dit resulteerde in vier mooie doelpunten en de terechte overwinning. Bijzonder was het luide applaus voor ons van het publiek na afloop. Dat zijn we in Europa niet gewend.”

StatistiekenBekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven