Blog Art Langeler: 'Omstandigheden moeten overal op een bepaald niveau zijn'

31 maart 2018, 11:00

Art Langeler reisde de afgelopen interlandperiode met Jong Oranje af naar Andorra. - Foto: KNVB Media

Na de wedstrijd oefenwedstrijd tegen België, gingen we afgelopen week met Jong Oranje op bezoek bij Andorra. Een belangrijke wedstrijd in de kwalificatiereeks naar het EK 2019. Thuis in Doetinchem wonnen we makkelijk van dit dwergstaatje, maar dat maakte van de uitwedstrijd nog geen vanzelfsprekendheid.

Engeland heeft in oktober in Andorra gespeeld en kwam weg met 0-1, terwijl de thuisploeg grote kansen kreeg om zelf te scoren. Schotland speelde een paar dagen geleden gelijk (1-1) en scoorde pas in de extra tijd de gelijkmaker. Alleen Oekraïne haalde een grote overwinning (0-6), maar had hierbij de meevaller dat Andorra deze wedstrijd twee keer rood kreeg. Kortom ons wachtte een pittige uitdaging.

Anders dan anders

Handen worden geschud met het arbitrale trio uit Faeröer Eilanden.

U zult zich misschien afvragen, hoe kan dit zo lastig zijn, de voetballers zijn toch hetzelfde? Dat klopt, maar er zijn wel een paar dingen die anders zijn, bijvoorbeeld:

• Een officiële UEFA-wedstrijd moet gespeeld worden op maximaal anderhalf uur rijden van een vliegveld, zo is afgesproken. Verbazend dus dat wij op Barcelona vlogen en daarna nog 3,5 uur in de bus moesten zitten om bij het veld te komen.
  • Een officiële delegate van de UEFA komt normaalgesproken de dag voor de wedstrijd het veld keuren. Door vertraging kon hij het veld echter pas op de wedstrijddag keuren, waardoor afkeuren niet meer mogelijk was.
  • Het veld zag er ‘bijzonder’ uit, laten we het zo maar omschrijven. Na de wedstrijd tegen Schotland was op een gedeelte van het veld nieuw gras gelegd. Van die plaggen die je thuis ook in je gazon legt. Deze lagen nog niet vast (dat kan ook niet na drie dagen), waardoor het veld hobbelig was. Schoenen bleven hier achter haken en het was ‘dichtgemaakt’ met een soort cementzand. De vele zwarte plekken waren met verf groen gespoten (dat zie je wel vaker). Uiteraard had het veld de kleinst mogelijke afmetingen en over de hobbels en ongelijkheden hoef ik het niet te hebben. Ik heb zelden zo'n slecht veld gezien, ook niet in mijn tijd als trainer in het amateurvoetbal. Op aandringen werd het veld nog gerold op de wedstrijddag en de plaatselijke brandweer kwam nog even langs met de slang om het veld te sproeien. Omdat er wind stond lukte dit maar op één vijfde deel van het veld, maar dat ter zijde, haha.

Arnaut Groeneveld wordt bejubeld na zijn doelpunt tegen Andorra.

Lachen

Achteraf kan ik erom lachen, maar op dat moment lukte dat niet zo. De arbitrage kwam uit de Faeröer Eilanden en had geen idee van het belang van de wedstrijd. Ze waren lekker ontspannen, floten voor elke valpartij en hadden een leuk uitje. 300 meter verderop lag het nationale stadion van Andorra, met daarin goed kunstgras. Daar konden we ook terecht maar de keuze was gevallen op dit veld.

Afijn, dat zijn de omstandigheden en daar heb je maar mee te dealen. Dit hebben we ook gedaan. De training op het veld hebben we zo gedaan dat we zo goed en kwaad als het kon konden wennen aan het veld. Ook hebben we de tactiek enigszins aangepast.

Niet zeuren

Bij puntverlies had ik dit stukje ook niet geschreven, dat zou ongepast zijn. Maar nu de uitslag goed was, vind ik het goed om dit te delen

Verder wil ik er niet over zeuren. Bij puntverlies had ik dit stukje ook niet geschreven, dat zou ongepast zijn. Maar nu de uitslag goed was, vind ik het goed om dit te delen. Ik vind dat dit niet meer hoort bij internationaal landenvoetbal. De omstandigheden horen overal op een bepaald niveau te zijn. Als je dit niet kan of wil, moet je niet meedoen.

Zoals gezegd, we zijn goed omgegaan met de omstandigheden. De wedstrijd was de eerste helft nog redelijk, uiteraard kwamen we er nauwelijks door en was combinatiespel onmogelijk. We maakten een schitterende goal uit een vrije trap, hadden een aantal gevaarlijke momenten en hadden (op één moment waarop Andorra gevaarlijk werd na) een goede defensieve focus. De tweede helft werd ons spel steeds matiger maar we lieten nog geen muisje door.

Compliment

Onze verdediging verdient een compliment, want in de hele tweede helft is er geen enkele mogelijkheid voor Andorra geweest. De laatste tien minuten hebben we geen enkel risico genomen. De 0-1 uitslag was prima, zeker gezien het puntverlies van Schotland een paar dagen eerder. Helaas maakte Engeland in de laatste minuut de winnende goal tegen Oekraïne anders was het helemaal een goede interlandperiode geweest, maar ook dit is zeer oké. We staan tweede in de poule achter Engeland en hebben het bereiken van de play-offs in eigen hand. De wedstrijd in Engeland zal bepalen of we nog mee gaan doen om de winst in de poule, dit gaat een mooie uitdaging worden!

Het stadion in Andorra waarin werd gespeeld.