Prachtige vrije trap Groeneveld genoeg voor zege Jong Oranje

Ruud Scheper
27 maart 2018, 20:00
5:06

Jong Oranje juicht. Een treffer van Arnaut Groeneveld blijkt voldoende voor de zege. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft op bezoek in Andorra geen fout gemaakt. Gemakkelijk gaat het allemaal niet tegen de ultraverdedigende opponent, maar de ploeg van KNVB-coach Art Langeler weet uiteindelijk toch de blauwe muur te slechten. Een prachtige vrije trap van Arnaut Groeneveld blijkt voldoende voor de zege; 0-1.

Een probleemloze avond, dat was het begin november in het eerste duel tussen beide landen op De Vijverberg. Acht keer vond Jong Oranje in dat duel maar liefst het net, maar op de zeer matige grasmat van Estadi Comunal ligt eenzelfde scenario niet direct voor de hand. Eerder kwam Jong Engeland in het ministaatje al zeer moeizaam aan een overwinning en maakte Jong Schotland zelfs pas in de extra tijd de gelijkmaker. Oranje is gewaarschuwd!

Blauwe bus

Vanaf de eerste minuut doet de thuisploeg exact dat wat je van ze verwacht; een grote blauwe bus wordt geparkeerd voor het eigen doel. Toch laat het eerste gevaar niet lang op zich wachten. Uit een slim genomen korte corner krijgt Thomas Ouwejan na een minuut of zeven de bal. De linksback van Oranje legt de bal eens lekker neer en haalt uit, maar ziet tot zijn afgrijzen dat het projectiel uiteen spat op de paal.

De basiself van Jong Oranje voorafgaand aan het duel met Jong Andorra.

Na een kwartier bijt Andorra voor het eerst serieus van zich af. In de omschakeling ziet Rick van Drongelen pardoes twee aanvallers voor zich opduiken en de centrale verdediger kan niet voorkomen dat Ricard Fernandez vogelvrij kan opduiken voor Justin Bijlow. De keeper, die tegen België niet vrijuit ging bij de eerste treffer, houdt Jong Oranje nu op de been.

Opstuitende ballen

Glijpartijen, opstuitende ballen en mislukte combinaties; het is Jong Oranje nauwelijks aan te rekenen op de erbarmelijke grasmat

Het volgende wapenfeit van Nederland laat even op zich wachten. Glijpartijen, opstuitende ballen en mislukte combinaties; het is Jong Oranje nauwelijks aan te rekenen op de erbarmelijke grasmat. Een knal van Teun Koopmeiners belandt in de handen van de doelman van Andorra en dat is het wel. Vijf minuten later zijn die handen wederom hetzelfde eindstation op de goed genomen vrije trap van Koopmeiners.

Na de pauze was Steven Bergwijn dicht bij een treffer.

De beste aanval van de eerste helft volgt na een dik half uur voetballen. Oussama Idrissi ziet Denzel Dumfries in zijn ooghoeken voorbij sprinten en bedient de back op maat. Dumfries ziet op zijn beurt Pelle van Amersfoort op de penaltystip zichzelf vrij maken en trekt de bal voorlangs, maar de poging van laatstgenoemde hobbelt net voorbij de verkeerde kant van de paal.

Ban gebroken

De ban wordt kort daarna gebroken door de vrijdag gedebuteerde Arnaut Groeneveld. Ook toen was de linksbuiten al trefzeker en dinsdag herhaalt hij dat kunstje. Met een werkelijk fenomenale vrije trap die in de kruising belandt, zet hij Jong Oranje op voorsprong. Gelukkig voor Jong Oranje viert doelman Bijlow niet te lang feest, want een minuut na de openingstreffer moet de doelman gestrekt naar de hoek om de gelijkmaker te voorkomen.

In de tweede helft volgt een angstig moment wanneer Ouwejan de bal verkeerd op het hoofd krijgt en per brancard het veld moet verlaten. Hij wordt in een ambulance afgevoerd richting het ziekenhuis.

Vlak na de pauze komt Jong Oranje – met Sam Lammers voor Idrissi – bijna op een 2-0 voorsprong als Steven Bergwijn zich knap vrij maakt. De voet van de keeper van Jong Andorra voorkomt echter een doelpunt. Even later volgt een angstig moment wanneer Ouwejan de bal verkeerd op het hoofd krijgt en per brancard het veld moet verlaten. Hij wordt in een ambulance afgevoerd richting het ziekenhuis. Justin Hoogma is zijn vervanger.

Weinig te genieten

Veel is er overigens na de rust niet te genieten in het kleine stadionnetje. Bitter weinig eigenlijk, beter gezegd. Was het spel voor de pauze al niet om over naar huis te schrijven, nu is het nog rommeliger. Kansen zijn er dan ook nauwelijks te noteren. Het deert Jong Oranje evenwel niet, de zege wordt zonder problemen over de streep getrokken. De punten gaan mee naar Nederland.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Jong Andorra - Jong Oranje.