Blog Art Langeler: Op weg naar België en Andorra

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2018, 17:45

Art Langeler speelt met Jong Oranje deze maand tegen België en Andorra. - Foto: KNVB Media

Over twee weken start de volgende activiteit van Jong Oranje. We spelen eerst in Doetinchem een oefeninterland tegen België, gevolgd door een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Andorra. Wat gebeurt er allemaal voorafgaand aan zo'n interlandperiode?

Teammanager Tijn Kruize is al weken bezig om alle randvoorwaarden te regelen. Waar verblijven we in Andorra? Hoe en wanneer reizen we? Hoe laat verzamelen we? Hoe ziet het programma er precies uit? In overleg met mij maken we in vervolgens het programma definitief en is alles gereserveerd en geregeld.

De technische staf van Jong Oranje heeft in de weken - of zelfs maanden - voor de interlands de potentials een aantal keren bekeken. Van deze wedstrijden worden rapporten en eventueel beelden gemaakt die ik als hoofdcoach selecteer en bekijk. Daarnaast zijn er alle beelden van de afgelopen wedstrijden van België en Andorra die we samen met videoanalist Alex Abresch selecteren.

Timothy Fosu-Mensah behoorde afgelopen interlandperiode tot de selectie van het Nederlands elftal.

Tactisch plan

Ik heb als trainer/coach ondertussen alle gespeelde wedstrijden gezien en kan op basis hiervan vast een tactisch plan maken. Beide bovengenoemde zaken gebruiken we om de voorlopige selectie te maken.

Ongeveer twee weken van tevoren wordt deze voorlopige selectie bekendgemaakt. In overleg met de bondscoach worden de spelers van Oranje en Jong Oranje ingedeeld. Soms is er een overlap, zoals met spelers als Donny van de Beek, Mathijs de Ligt en de laatste keren ook Timothy Fosu-Mensah, die bij Oranje betrokken werden en dus niet met Jong Oranje gespeeld hebben.

Uiteraard is er nog even met de technische staf (Paul Bosvelt en Sierd van der Berg)  overleg en dan bepaal ik de voorlopige selectie. Voordat deze uitkomt, checkt de medische staf met de clubs of de spelers fit zijn om geselecteerd te worden. Indien ik het nodig vind bel ik nog even met de betrokken trainer om bijvoorbeeld nog iets te vragen over de speler.

Art Langeler en Ronald Koeman overleggen bij de samenstelling van de selecties voor Jong Oranje en Oranje.

Fit en in vorm blijven

Op dezelfde dag als Oranje komen we met de voorlopige selectie. Daarna begint het 'afwachten'. Je hoopt natuurlijk dat de spelers fit blijven en goed spelen.

Op dezelfde dag als Oranje komen we met de voorlopige selectie. Daarna begint het 'afwachten'. Je hoopt natuurlijk dat de spelers fit blijven en goed spelen in de aanloop naar de definitieve selectie. Die komt een week voor de start van de interlandperiode naar buiten.

Bijna altijd bericht ik bijna spelers die op de voorlopige selectie stonden maar niet definitief opgeroepen worden persoonlijk. Sommigen van hen spelen mee met Oranje onder 20, anderen gaan op de stand-by lijst, waardoor ze oproepbaar blijven. De spelers krijgen via Tijn van de KNVB de uitnodiging, het programma en de selectielijst. Deze informatie gaat uiteraard ook direct naar de betrokken clubs.

Garantie voor succes?

In het laatste weekeinde voor de interlandperiode volg ik het hele weekeinde alle wedstrijden. Dat kan tegenwoordig prima op tv of via laptop. De dag voor aanvang van de activiteit is de staf meestal al bij elkaar vooroverleg te plegen en overnachten we in Zeist. Is een optimale voorbereiding een garantie voor succes? We zullen zien!


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven