Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: 'Genoeg om over na te denken'

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2018, 14:00

Art Langeler schrijft als coach van Jong Oranje regelmatig een blog. - Foto: KNVB Media

We hebben afgelopen dinsdag de tweedaagse van Jong Oranje afgesloten met een lunch en een gelukswens voor de komende weken. De volgende activiteit van Jong Oranje is over een dikke drie weken. Het was erg goed elkaar even te zien.

Alle spelers van de Nederlandse clubs waren aanwezig, tenzij ik met de trainers iets anders had afgesproken. Zo speelde Justin Bijlow woensdag in de Youth Champions League met Feyenoord tegen Chelsea (helaas verlies) en speelden Sam Lammers en Pablo Rosario met Jong PSV tegen FC Den Bosch (winst voor Jong PSV). Twee blessuregevallen (Bart Ramselaar en Jeremiah St. Juste) waren er ook. Deze jongens bleven bij de clubs voor behandeling.

Vijftien fitte en gretige spelers

Ik hoef bij dit team niet te stimuleren op inzet en beleving

Het was al snel duidelijk dat de meeste spelers van de buitenlandse clubs geen toestemming kregen voor deze tweedaagse. Alleen Gervane Kastaneer mocht komen van Kaiserslautern. We hadden daarmee een groep van vijftien fitte en gretige spelers. Zij waren vol energie en kregen een gedifferentieerd programma voorgeschoteld.

De spelers die zondag in actie waren gekomen, hadden een ander trainingsprogramma dan de spelers die vrijdag of zaterdag gespeeld hadden. Bovendien hadden we in overleg ook nog wat specifieke training voor enkele spelers.

Ondanks de vorst konden we goed op het veld trainen. De verwarming zorgde voor een prima bespeelbaar veld. Dat is ook het grote voordeel van het organiseren van de activiteiten in Zeist. De velden zijn uitstekend net als alle andere trainingsvoorwaarden. Na dit programma kunnen we ons richten op de volgende wedstrijden tegen België en Andorra.

Eerste keer bij de selectie

Het is een goede trend dat de jongens die in Nederland spelen veel minuten maken bij hun clubs

Philippe Sandler van PEC Zwolle, Michel Vlap van sc Heerenveen, Teun Koopmeiners van AZ en Bart Nieuwkoop van Feyenoord waren deze week voor het eerst bij de selectie. Helemaal nieuw zijn ze natuurlijk niet. De meesten van deze jongens hebben al bij Oranje onder 20 gespeeld, of in jongere teams van Oranje.

Het is uiteraard niet toevallig dat juist deze spelers erbij zijn gekozen. Zij maken een goede indruk bij hun clubs, spelen veel en goed in de Eredivisie en komen dus ook in aanmerking om ons team te versterken in maart en/of mei. Alle vier maakten zij een goede en gretige indruk. Nu hoef ik bij dit team sowieso niet te stimuleren voor inzet en beleving. De boys trainen hard en hebben er zichtbaar plezier in. Logisch, maar toch…

De komende weken gaat het team van coaches van Oranje nog naar een aantal wedstrijden om potentials te bekijken. Ik reis zelf nog twee keer naar het buitenland om jongens te zien spelen. Dat is prettiger dan wedstrijden op video te bekijken. De afgelopen maanden hebben we erg veel wedstrijden gezien en een goed beeld opgebouwd van alle spelers op dit moment.

Goede trend

Een goede trend is dat de jongens die in Nederland spelen veel minuten maken bij hun clubs. Dat is erg prettig, want dit geeft een meer solide verwachting van het niveau in wedstrijden. De jongens die in het buitenland spelen, hebben het in dit opzicht wat lastiger. Lang niet iedereen komt aan speelminuten.

Dat kan consequenties hebben voor de eventuele selectie voor de nationale teams. Mijn ervaring tot nu toe is dat het erg lastig is een hoog niveau te halen in wedstrijden wanneer je niet veel of niet regelmatig speelt bij je club. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Genoeg om over na te denken dus de komende weken en te komen tot een goede selectie voor de wedstrijden in maart.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen