Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: 'Zin in 2018'

KNVB Media
KNVB Media
19 januari 2018, 12:15

Art Langeler geeft instructies aan Frenkie de Jong. - Foto: KNVB Media

We zijn 2018 goed begonnen en hebben er zin in. Het komende half jaar wordt een interessante en belangrijke voor de ‘voetbal-kant’ van de KNVB. Voetbalkant? De KNVB is toch alleen maar voetbal? Die gedachte had ik ook toen ik op 1 juli begon, maar dat is niet zo.

Weliswaar is het de voetbalbond, maar er is toch een groot aantal medewerkers dat niet/nauwelijks iets met de sport te maken heeft. Ondertussen begrijp ik dat dit soms ook niet nodig is, maar ik blijf het ook regelmatig lastig vinden.

Dat een secretariaat, een commercieel medewerker of een cateraar niet alles van het spel hoeft te weten lijkt me logisch. Dat medewerkers van het Sportmedisch Centrum en de juridische afdeling meer weten van hun vakgebied dan van het spel voetbal, prima.

Maar het is van cruciaal belang dat aan de top van de KNVB mensen werken die bepalend zijn voor het wel of niet doorgaan van voetbalbeslissingen, met een relevante achtergrond als speler, trainer of bestuurder in deze sport. Dit is ook één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat er een technische lijn komt waarbij de hoogste in deze lijn de naam 'directeur' draagt zodat hij/zij kan beslissen over voetbalzaken.

Tweedaagse

Het is van cruciaal belang dat aan de top mensen werken die bepalend zijn voor het wel of niet doorgaan van voetbalbeslissingen

Ondertussen is het januari 2018 en is het zeven maanden geleden dat Hans van Breukelen en Jelle Goes de KNVB verlaten hebben. In deze tijd hebben een paar mensen de taken overgenomen en hier allerlei projecten en processen in werking gezet, doorgezet en in de steigers staan. Eigenlijk is best goed gegaan en lopen projecten in het nationale voetbalbeleid en de nationale lijn goed.

Een voorbeeld is de tweedaagse die de KNVB eind deze maand organiseert voor alle hoofd-opleidingen van Nederlandse clubs. Na een inventarisatiesessie in oktober gaan we nu inzoomen op problematieken en ontwikkelingen in het Nederlandse en internationale voetbal.

Niet alleen om over te discussiëren, maar ook en vooral om in te beslissen. De toekomst van het voetbal ligt bij de jeugd en deze willen we met elkaar beïnvloeden. In een intensief en uitgebreid programma gaan we aan de slag met thema’s als speeltactiek, masterclass voor de grootste talenten en de weg naar een dagopleiding met goede samenhang onderwijs en voetbal (topsport).

Bijeenkomsten

Sprekers, discussieleiders en experts uit het land, samen met de belangrijkste opleiders van Nederland; dat moet wat moois op gaan leveren. In de dop staat ook zo’n bijeenkomst met de technisch directeuren en later wellicht ook met de (hoofd-)trainers in Nederland. Delen-discussiëren-beslissen, dat moet de lijn zijn.

Dat beslissen is nog wel een issue. Zoals bekend kan de KNVB niets beslissen zonder de grote meerderheid van de clubs. We hebben in het (recente) verleden gezien dat er nauwelijks consensus ontstaat bij dit soort stemsessies en er dus nooit iets verandert. Dodelijk wat mij betreft, ook hier moeten we snel iets aan doen.

Aanstelling

De toekomst van het voetbal ligt bij de jeugd en deze willen we met elkaar beïnvloeden

Zo heb ik in een notendop al een groot aantal thema’s aangestipt waar we als bond druk mee zijn de komende tijd. Het centrale punt blijft het aanstellen van de technisch directeur, of misschien wel meerdere technisch beslissers.

Gelukkig ligt deze taak niet bij mij, want het lijkt mij erg ingewikkeld iemand te vinden die kennis van zaken heeft, autoriteit uit kan stralen, weet wat er speelt binnen een bond (heel anders dan bij een club), kan delegeren, relevante werkervaring heeft en het ook nog eens graag wil.

Daarnaast is het verstandig om een media-gigant naast deze lijn aan te stellen, want uiteraard zal er een gedeelte van de Nederlandse pers proberen te kraken, no matter what. In het ideale plaatje had deze persoon (of personen) al een tijdje warmgedraaid. Zoals genoemd spelen er veel zaken en gebeuren er een hoop dingen tegelijk, het is goed daar weet van te hebben. Afijn om maar aan te geven dat het niet zo gemakkelijk is, denk ik dat het goed is dat er de tijd genomen wordt en er zorgvuldigheid wordt betracht.

Spelers volgen

Voor mezelf; na gisteren voor niets op Schiphol te hebben gestaan (vlucht geannuleerd door het weer), ga ik vandaag weer een poging wagen naar Engeland te vliegen. In mijn job als coach van Jong Oranje vind ik het wenselijk en goed om de spelers te volgen en indien mogelijk op te zoeken op de plek waar ze spelen.

Na een bezoekje aan Crystal Palace ga ik door naar Reading waar een potential voor het team speelt. Bovendien zie ik daar veel oude bekenden, leuk en goed om met hen weer eens bij te praten. Met een beetje geluk ben ik zondag net op tijd terug voor Ajax – Feyenoord en zitten we maandag met alle nationale (jeugd-)coaches voor een brainstorm- en discussiedag. Met de agenda zit het dus wel goed!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen