Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Winterreces of druk bezig?

KNVB Media
KNVB Media
18 december 2017, 12:30

Art Langeler is nu een half jaar coach van Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Veelgestelde vraag aan mij de laatste weken: wat ga je de komende tijd doen gezien het feit dat Jong Oranje pas in maart weer speelt? Goede vraag. En ook goed om te delen wat het antwoord daarop is.

Naast de functie trainer/coach Jong Oranje ben ik ook verantwoordelijk voor alle andere nationale jeugdteams. Dit betekent voor deze maanden functioneringsgesprekken, aanvulling staf, evaluaties en planningen, bezoeken andere teams bij activiteiten, bijeenkomsten met de coaches, mede organiseren van activiteiten voor bijvoorbeeld de hoofden opleiding  etc.

Art Langeler: 'In februari willen we met Jong Oranje een tweedaagse trainingsstage houden.'

Planning voor 2018

Wat betreft Jong Oranje maak ik samen met teammanager Tijn Kruize de planning voor 2018. Wat gaan en willen we in het volgende jaar met het team doen?

  • Allereerst proberen we voor half februari een tweedaagse te organiseren. Dit valt buiten de officiële internationale kalender - de dagen dat je de internationals officieel op mag eisen - dus het is een soort van extra activiteit. In overleg met de clubs hopen we dat alle spelers verschijnen, zodat we op maat kunnen trainen en met name aandacht kunnen geven aan andere invalshoeken. In mei 2017 hebben we eveneens zo’n tweedaagse gehouden. Daar draaiden Erben Wennemars en Andre Ooijer, samen met Paul Bosvelt en ikzelf een programma over 'Winnen: alleen en in een teamsport'. Op dit moment zijn we aan het kijken of het haalbaar is deze tweedaagse inderdaad te laten plaatsvinden.
  • Bart Ramselaar, aanvoerder Jong Oranje.

    In maart spelen we twee interlands. We starten in Doetinchem met een wedstrijd tegen België, daarna spelen we een uitwedstrijd tegen Andorra. De wedstrijd tegen België is vriendschappelijk, de wedstrijd in Andorra is een kwalificatiewedstrijd voor het EK 2019.
  • In mei willen we met Jong Oranje graag een intercontinentale reis maken van ongeveer acht dagen. Wedstrijden tegen landen met een andere voetbalcultuur en spelopvatting zijn zeer interessant voor ons en geven een goede ervaring. Bovendien kan dit als een goede voorbereiding gezien worden voor de resterende kwalificatiewedstrijden in september en oktober. We zijn momenteel druk in gesprek met een aantal landen over het programma.
  • In september spelen we tegen Schotland en Engeland. Dat is meteen het aparte van dit team. September 2018, dat is pas over negen maanden! Wellicht zijn er dan heel andere spelers die zich in de kijker hebben gespeeld. Of spelen jongens bij andere clubs. Bijzonder wel.
  • In oktober spelen we tegen Oekraïne en Letland. Dan weten we waar we aan toe zijn. Geplaatst voor het EK? Moeten we play-offs spelen? Of zijn we uitgeschakeld? Zoals al eerder genoemd; we staan er redelijk voor. Alles ligt nog open, maar we moeten vol aan de bak!
  • In november spelen we dan play-offs voor een EK-ticket of een vriendschappelijke interland. Het lijkt er nu op dat dat tegen Duitsland zou kunnen zijn.

Jeugdinternational Frenkie de Jong in actie voor Jong Oranje.

Naar Duitsland en Engeland

Ik geloof in een goede en open relatie tussen de trainer en de speler. Daarvoor moet je elkaar ook regelmatig zien of spreken.

Verder ben ik bezig met een rondgang langs alle in het buitenland spelende internationals van Jong Oranje. De spelers van Nederlandse clubs zie ik vaak bij wedstrijden die ik bezoek, soms in het spelershome na de wedstrijd. Of anders wanneer ik op bezoek ga bij de clubs en een training bekijk.

Voor de in Engeland en Duitsland spelende jongens is dat lastiger. In januari en februari ga ik naar Duitsland (HSV, VfL Wolfsburg, TSG 1899 Hoffenheim, 1. FC Kaiserslautern) en ga ik naar Engeland (Londen) om de verschillende spelers te zien en te spreken. Ik geloof in een goede en open relatie tussen de trainer en de speler. Daarvoor moet je elkaar ook regelmatig zien of spreken. Bovendien geeft het me de kans de clubtrainers te ontmoeten en eventueel afspraken te maken.

Nederlands elftal

Het Nederlands elftal heeft op dit moment geen coach, maar de internationals spelen wel wedstrijden en moeten natuurlijk bekeken worden. Zodat we de nieuwe bondscoach een actueel beeld kunnen geven van de vorm en potentie van de spelers. Ronald Spelbos, Edward Metgod, ikzelf en de verschillende jeugdbondscoaches kijken op dit moment intensief wedstrijden voor een heldere overdracht.

We - met name teammanager Tijn - hebben voor de spelers en staf van Jong Oranje nog wat leuks bedacht met het oog op Kerst. Hier ga ik nog niet iets over zeggen, maar het past prima in de lijn die we ingezet hebben. Dus, voldoende werk de komende tijd!

Na de zeer geslaagde kerstviering van de KNVB vorige week gaan we eind volgende week naar de feestdagen. Even vrij. En daar ben ik ook wel aan toe, merk ik. Volgende week kijk ik terug op mijn eerste zes maanden in dienst bij de bond, waarna ik in januari de draad weer oppak.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen