Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Verander-management

KNVB Media
KNVB Media
27 november 2017, 17:30

Art Langeler is momenteel - naast trainer/coach Jong Oranje - ook interim technisch coördinator nationale jeugdteams. - Foto: KNVB Media

Wekelijks schrijft KNVB-coach Art Langeler een blog op OnsOranje. Deze week schrijft hij over de zaken die hij dit lopende seizoen bij Jong Oranje anders heeft gedaan.

In mijn tijd als clubtrainer en zeker in mijn laatste baan als hoofd opleidingen vond ik van alles van het doen en laten op technisch gebied van de KNVB. Een aantal dingen ging prima naar mijn beeld (aanpassingen jeugdcompetities, overlegstructuur, programma nationale jeugdteams bijvoorbeeld), maar een aantal zaken vond ik ook minder.

Art Langeler.

Nu ik zelf bij de bond werk probeer ik dan ook in overleg met clubs en intern een aantal dingen aan te passen en zo nodig te veranderen. Dat gaat mondjesmaat en heel voorzichtig, om twee redenen;

  • Als je nog niet zo lang in dienst bent, is het logisch dat je eerst het bedrijf en de mensen leert kennen. Door gesprekken en vragen kom je meer te weten en kun je betere afwegingen maken. In dat kader ben ik langs alle clubs gegaan (alle technisch verantwoordelijken) om te peilen wat daar leeft en het veranderde programma van Jong Oranje en Oranje onder 20 voor te leggen. Die ronde langs de clubs is bijna gereed en ik kan dan ook beter en zorgvuldiger afwegingen maken. Daarnaast werken er bij de KNVB veel goede en welwillende collega's die een prima idee hebben over hoe het gaat en zou moeten. Met hen spar ik dagelijks.
  • De rol die ik heb - naast trainer/coach Jong Oranje - als technisch coördinator nationale jeugdteams is een interim job. Na het vertrek van Hans van Breukelen en Jelle Goes neem ik samen met Teun Jacobs waar. Zodra er een nieuwe technisch directeur is aangesteld, ligt het weer open en is die persoon verantwoordelijk. Logisch dat ik nu dus geen drastische veranderingen doorvoer. Ik heb wel een aantal adviezen, die kunnen we later bespreken.

Intensief contact

Bij Jong Oranje hebben we al wel een aantal zaken anders gedaan. Dit levert gelukkig positieve reacties op, bij zowel staf als spelersgroep. Zonder in detail te gaan zijn spelers gebaat en blij met  intensief contact. Een belletje als een speler niet bij de selectie zit terwijl dat de vorige keer wel zo was, is prettig (de boodschap niet, maar het contact wel). Net zoals een appje bij een goede wedstrijd of een blessure.

De spelers in deze leeftijdscategorie manoeuvreren regelmatig tussen de basis en wisselplekken, wat in de regel niet bevorderlijk is voor zelfvertrouwen. Dan is het goed als er aandacht en een luisterend oor is. Of scherpe feedback. Of gewoon een stuk begrip.

Het elftal van Jong Oranje voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra (8-0).

Potentiële internationals bezoeken

Samen met de trainers van de clubs overleg ik regelmatig om te komen tot het beste programma voor de jongens. Heel goed om hier samen in op te trekken, we hebben het zelfde belang! De komende maanden reis ik Europa door om elke potential van Jong Oranje te bekijken. Een training of wedstrijd volgen, een bakkie koffie en misschien her en der een huisbezoek zijn in mijn werkwijze belangrijke stappen in het proces om te komen tot een presterend elftal dat graag naar Zeist komt.

Ik pleit intern sterk voor fulltime coaches voor de nationale jeugdteams

Mede hierdoor pleit ik intern dan ook sterk voor fulltime coaches voor de nationale jeugdteams. Nu hebben alle trainers nog een job ernaast (zoals KNVB-docent trainerscursussen, scoutingcoördinator, dubbele teams etc.). Ik vind dat elke coach de tijd moet hebben om rond te gaan bij de clubs. Mee te lopen met de betrokken teams en kennis uit te wisselen. Persoonlijke aandacht kunnen geven aan de potentials, in overleg met de clubs waar ze spelen en tijd om op zoek te gaan naar de grootste Nederlandse talenten. Wedstrijden en trainingen kijken dus, op zo veel mogelijk velden en bij zo veel mogelijk clubs.

Dit is - vind ik - een essentiële verandering om te komen tot een kwaliteitsslag. Met deze verandering zou er ook tijd zijn de bondscoaches te scholen of ervaringen te laten opdoen waardoor ze nog beter in staat zijn de grootste Nederlandse talenten goed te begeleiden. De coach van een vertegenwoordigend elftal moet de beste zijn in die leeftijd die er is. Om dit te bereiken moeten trainers constant doorscholen en moet er een gezonde doorstroom zijn. Dit zijn allemaal zaken die, volgens mij, vrij makkelijk te realiseren zijn.

Weerstand

Uiteraard komt er ook weerstand als je dingen anders doet. Verandermanagement is niet voor niets een normaal begrip geworden in onze werkende maatschappij. Niet iedereen kijkt op dezelfde manier tegen processen aan en dat is ook helemaal prima. Ondanks dat het soms lastig is blijft het zaak te proberen alles goed uit te leggen, open te zijn in wat je doet en (misschien wel het belangrijkst) vast te houden aan de weg die jij denkt dat de beste is.

Niet star en eigenwijs, maar open en met een luisterend oor. Dan komen we ergens. Het doel is helder, de weg kan bobbelig en bochtig zijn maar zeker weten dat we de goede kant op gaan.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen