Blog Art Langeler: Halverwege

17 november 2017, 18:15

KNVB-coach Art Langeler blikt terug op de eerste helft van de EK-kwalificatie van Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Wekelijks schrijft KNVB-coach Art Langeler een blog op OnsOranje. Deze week schrijft hij over de eerste vijf wedstrijden van Jong Oranje in de EK-kwalificatie.

Halverwege; dat zijn we ondertussen in de kwalificatie-reeks voor het EK in Italië. Zoals beloofd loop ik het proces en de wedstrijden langs.

Start

De start was zeer bemoedigend. Tegen Engeland speelde Nederland sterk en in een open wedstrijd was de 1-1 eindstand een terechte. Tactisch klopte het helemaal; spelend met een ‘valse’ rechtsbuiten en een beweeglijke centrumspits (tegen de traditionele grote Engelse centrumverdedigers) hadden we overwicht, kwamen we tot kansen en compenseerden we de kwaliteit van de tegenstander.

Enige smetje: niet gewonnen! Gelijkwaardige wedstrijden winnen maakt vaak het verschil tussen plaatsing of niet en ondanks de terechte uitslag had winst er wel ingezeten…

Jong Oranje begon de EK-kwalificatie met een 1-1 gelijkspel tegen Engeland.

Schotland

In en tegen Schotland was het een heel ander verhaal. We werden overbluft door het power-voetbal van de Schotten en kwamen niet in ons spel. Toen dit wel lukte (na een klein half uur) speelden we plotseling dominant en kregen we twee enorme kansen (Rosario net over, Bergwijn op de paal). In het eerste half uur ‘vechten’ had Schotland nog geen kans gekregen. Met dit gegeven in de rust natuurlijk gebrand op dit volhouden!

In de tweede helft lukte dit echter moeizaam. Weer werden we teruggedrongen door opportunisme, en we hadden het lastig. Toen Schotland scoorde uit een corner en we door een individuele fout zelfs op 2-0 achter kwamen was het klaar. Ondanks de inzet en drive konden we het niet omdraaien, aan het einde lieten we ons zelfs leiden door frustratie. Conclusie: terecht verloren, hoewel we best gelijk hadden kunnen spelen had Schotland recht op de winst.

Oktober

In oktober hadden we dus een duidelijke opdracht: we moeten wedstrijden gaan winnen anders gaat het heel lastig worden! Tegen Letland lukte dit prima. In een goede eerste helft scoorden we drie keer en in de rust was de wedstrijd beslist. In de tweede helft startten we eigenlijk heel goed met kansen en druk maar we scoorden niet. De laatste fase was door wisselingen, tijdrekken van Letland en slordig spel van Nederland niet goed meer. De eindstand was in orde.

Kijken? Ik doe mee!

In Oekraïne werden we behoorlijk verrast door de opstelling van de tegenstander. Ik kwam Zintsjenko (die ik goed ken van onze PSV-tijd) tegen in de catacomben en zei: "Leuk dat je komt kijken!" Hij reageerde: "Kijken? Ik doe mee!"

Grote mogeljkheden

Vier spelers die de dag ervoor bij het nationale team van Oekraïne zaten (twee invallers, twee wissels), speelden mee met Jong Oekraine. Blijkbaar was het mogelijk deze jongens op het laatst aan de selectie toe te voegen, zonder dat wij dat konden weten…. Niet erg, maar het maakte de wedstrijd wel wat anders. Toch hadden we grote mogelijkheden op resultaat, er lag enorm veel ruimte in de tegenstoot. Dit speelden we erg slecht uit, voor het eerst was ik ook echt pissed in de rust. 1-0 achter door een rare handsbal in de 16 en dus benutte strafschop, terwijl we zelf echt wat hadden laten liggen!

In de tweede helft een goedspelend Nederland, dat terecht op 1-1 kwam en in de laatste fase over had om de wedstrijd te beslissen. Dit lukte niet en dat had wel gekund! Een gelijkspel uit in Oekraïne is in orde maar gezien het resultaat tegen met name Schotland en de mogelijkheden hadden we hier moeten winnen.

Jong Oranje voorafgaand aan de wedstrijd tegen Andorra.

Andorra

Thuis tegen Andorra telde maar één ding: winnen, het liefst met zo veel mogelijk goals. De tactiek was om de bal snel van links naar rechts te laten gaan (en andersom) om zo de tegenstander die zeer verdedigend speelde kapot te spelen. Op een moment is dit niet meer te belopen en dan vallen er gaten. Dat is het moment om te profiteren!

Mooi voor de statistieken, goede reclame voor het Nederlands (jeugd)voetbal en prettig voor de jongens

Dit pakte precies zo uit en ook in deze wedstrijd was het 3-0 met rust. In de tweede helft echter lukte het nu wel echt door te drukken. Andorra was helemaal stuk gespeeld, we konden uitlopen naar 8-0! Mooi voor de statistieken, goede reclame voor het Nederlands (jeugd)voetbal en prettig voor de jongens.

Conclusie

Vijf gespeeld, acht punten. We staan tweede in de poule achter Engeland. Aangezien alleen de nummer één zich plaatst moeten we de komende vijf wedstrijden allemaal winnen om Engeland te kunnen achterhalen. Het alternatief is tweede worden. Echter, we moeten dan wel als een van de vier beste nummers twee eindigen van de negen poules. Met andere woorden: alleen tweede worden is niet genoeg, we moeten veel punten hebben als tweede.

Art Langeler: 'We staan er redelijk voor en hebben een prima team-spirit.'

Hier ging het de vorige cyclus mis. Jong Oranje eindigde wel als tweede, maar niet als beste tweede. Er ligt dus een behoorlijke uitdaging. Dat wisten we ook van tevoren, dus we gaan ervoor. Ik denk dat we in staat moeten zijn om thuis van Schotland en Oekraïne te winnen, net zoals uit bij Letland en Andorra. De wedstrijd in en tegen Engeland is een mooie, ook daar hebben we kans. Het zal niet vanzelf gaan en ook zeker niet makkelijk worden, maar we staan er redelijk voor en hebben een prima team-spirit!

Bovendien hebben we nog niet bijster veel mazzel gehad in de resultaten en ik geloof er wel in dat geluk en pech aan het eind in balans zijn… we hebben dus nog iets tegoed! Wat er ook gebeurt, u kunt er vanuit gaan dat we er alles aan doen in voorbereiding, wedstrijden en nazorg om ons land goed te verkopen, no matter what!