Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje kent geen problemen met Letland

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober 2017, 20:00
4:56

Frenkie de Jong en Oussama Idrissi vieren de 1-0 van Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft de eerste overwinning in de EK-kwalificatie binnen. De ploeg van KNVB-coach Art Langeler had vrijdag op de Vijverberg niets te duchten van Letland: 3-0. Oussama Idrissi, Steven Bergwijn en Bart Ramselaar zorgden voor de doelpunten.

Jong Oranje had wat goed te maken. Tegen het sterke Engeland speelde de ploeg vorige maand een goede wedstrijd en kreeg het met 1-1 te weinig, maar tegen Schotland werd er verrassend met 2-0 verloren. Het zorgde ervoor dat Nederland direct achter de feiten aan loopt in de groep. De komende wedstrijden moeten gewonnen worden om het EK in Italië niet vroegtijdig uit zicht te raken.

Het basisteam van Jong Oranje tegen Letland.

Vertrouwen

Letland was de perfecte sparringpartner om aan het vertrouwen te werken. De ploeg trok zich terug op eigen helft en gokte op de bevliegingen van spits Nikita Ivanovs, die in zijn eentje voorin echter weinig gevaar kon stichten.

Jong Oranje, met de debutanten Justin Bijlow en Justin Kluivert in de basis, had even moeite met het defensieve spel van de tegenstander, maar vanaf het moment dat de eerste treffer op het scorebord stond, was de wedstrijd gespeeld.

Geluk

Voor de 1-0 had het wel wat geluk nodig. Idrissi had al twee aantal afzwaaiers geproduceerd, waarna zijn poging na een kwartier recht op Vladislavs Kurakins af ging. De doelman van Riga FC schatte de inzet echter volledig verkeerd in en zag de bal tot zijn eigen ontzetting tussen zijn vingers door glippen.

Justin Kluivert maakte vrijdag zijn debuut voor Jong Oranje.

Riechedly Bazoer, terug in de selectie, had even later de 2-0 op zijn schoen. De middenvelder was prachtig gelanceerd door Bergwijn, maar schoof de bal in kansrijke positie net naast de paal. De tweede treffer viel in de 35ste minuut alsnog. Na lang Nederlands balbezit vond de opgekomen Thomas Ouwejan spits Bergwijn. De PSV’er schoot uit de draai knap raak.

Nog voor rust was het ook 3-0. De inzet van Bazoer belandde op de hand van Cernomordijs Antonijs. Arbiter Dennis Antamo kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Ramselaar stuurde vanaf elf meter de Letse doelman eenvoudig de verkeerde hoek in.

Eén kans

In de tweede helft was de spanning er wel vanaf. Letland gaf geen moment meer de indruk nog iets van het duel te willen maken. De ploeg kreeg nog één kans. In een poging om uit te verdedigen schoot Jeremiah St. Juste de bal zomaar in de voeten van Raivis Andris Jurkovskis. Bijlow redde knap van dichtbij.

Voor de rest was Jong Oranje heer en meester. De ploeg zocht geduldig naar een gat in de verdediging en deed dit regelmatig met frivool spel. Vooral Kluivert wist met een aantal mooie acties het publiek te vermaken. Helaas leverde dit vaak net geen resultaat op.

Denzel Dumfries houdt zijn Letse tegenstander van de bal.

Dreiging

Opnieuw zorgde Idrissi vanaf de linkerflank voor veel dreiging. Na tien minuten in de tweede helft was hij nog het dichtste bij de vierde treffer. Zijn inzet, van richting veranderd, werd ternauwernood gered door Kurakins. Ook St. Juste, Frenkie de Jong, invaller Sam Lammers en Timothy Fosu-Mensah (van dichtbij uit de counter) lukten het niet om de score verder uit te breiden.

Dinsdag komt Jong Oranje opnieuw in actie. De ploeg van Langeler moet dan op bezoek in Oekraïne. De aftrap is om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Statistieken

Wedstrijd
Jong Oranje – Jong Letland 3-0 (3-0)

Scoreverloop
17. Idrissi 1-0, 35. Bergwijn 2-0, 45. Ramselaar (pen.) 3-0.

Gele kaart
Sorokins, Ivanovs, Litvinskis (Letland)

Opstelling Nederland
Bijlow, Dumfries, Fosu-Mensah, St. Juste, Ouwejan, De Jong, Kluivert, Ramselaar, Bergwijn (63. Lammers), Bazoer (73. Riedewald), Idrissi (85. Kastaneer).

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen