Blog Art Langeler: Potentie voor het grote Oranje

KNVB Media
KNVB Media
29 september 2017, 17:00

Jong Oranje begint dinsdag aan de voorbereiding op de EK-kwalificatieduels tegen Letland en Oekraïne. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje-coach Art Langeler legt in zijn blog uit hoe hij tot de samenstelling van zijn selectie komt en blikt vooruit op de komende EK-kwalificatieduels tegen Letland en Oekraïne.

In de definitieve selectie van Jong Oranje zien we een debutant: Justin Kluivert. We hadden hem al eerder in het vizier, maar toen raakte hij geblesseerd. Daarnaast keren Bazoer, Fosu-Mensah en Riedewald terug in de selectie. Door verschillende omstandigheden waren zij er de vorige keer niet bij. Reidewald was geblesseerd, Fosu-Mensah zat bij het grote Oranje en met Bazoer hebben we een goed gesprek gevoerd. Hij wil graag weer voor Jong Oranje spelen. Ik hou de groep altijd bewust relatief klein - 19 spelers - omdat het in mijn ogen geen nut heeft om jeugdinternationals op de tribune te zetten. Dan kunnen ze beter in een ander jeugdteam spelen. 

Potentie

Ik kijk altijd als eerste naar potentie. Welke de spelers hebben de grootste kans om het Nederlands elftal te halen? Daarna kijk ik naar de prestatie van het moment. Met welke spelers is de kans op resultaat het grootst? Als derde kijk ik dan naar speelminuten. Ik selecteer een mix van spelers die elke week spelen en spelers die wat minder minuten maken.

— Timothy Fosu-Mensah in duel met Paul Pogba van Frankrijk.

Ik zou natuurlijk het liefst zien dat alle Jong Oranje-spelers wekelijks aan spelen toekomen maar dat is in het huidige voetbal lastig. Helaas. Na deze afwegingen ga ik met mijn staf een groep samenstellen. Deze leg ik voor aan de bondscoach en in overleg komen we dan tot de invulling van de selecties van Oranje en Jong Oranje.

Letland

Bij de clubs krijgen de spelers in de 'internationale weken' veel vrij. De spelers hebben een zwaar programma gehad met soms Europese wedstrijden en duels in het bekertoenooi. Vaak wordt er dan aan het begin van de week getraind, vervolgens een oefenwedstrijd gespeeld waarna de spelers een lang weekend vrij zijn. Dit gaat voor de internationals echter niet op.

Ik geloof sterk in frisse en fitte spelers. Ze moeten graag willen voetballen, plezier hebben, ook op het hoogste niveau. Vandaar dat we op dinsdag verzamelen, in plaats van op maandag. De meeste spelers hebben een wedstrijd in de benen van het weekeinde, velen zelfs zondag. Dus de maandag kunnen ze gebruiken voor herstel. Dit kan een speler prima zelf of eventueel bij de club doen. Het voordeel is dat we op dinsdag meer kunnen doen als ze in Zeist zijn. De opbouw naar de interland tegen Letland verloopt als volgt: dinsdag trainen, woensdag twee keer trainen, donderdag trainen en dan vrijdag de wedstrijd.

Oekraïne

Na de wedstrijd gaan de jongens naar huis, om zich op zondagmorgen weer te melden bij Jong Oranje. Uiteraard is er zaterdag contact over pijntjes, herstel en andere zaken. Als het nodig is, zien we de jongens eerder.

Zondag volgt er een training. Maandag vliegen we naar Kiev voor het duel met Oekraïne. Daar trainen we nog een keer. Dinsdag is de wedstrijd. Een dag later vliegen we terug naar Nederland waar we in Amsterdam de cyclus evalueren met de spelers met beelden van de wedstrijden. Daarna gaan zij weer terug naar de club. Deze programmering doen we ook bij Onder 20 en is de spelers, de betrokken clubs en de staf de afgelopen interlandperiodes goed bevallen.

— Bart Ramselaar viert zijn belangrijke goal tegen Engeland.

Veel op het spel

Er staat voor Jong Oranje veel op het spel de komende periode. In de voorgaande cyclus verliep het proces prima, maar hielden we aan de resultaten een dubbel gevoel over. Met één punt uit twee wedstrijden is de start niet geweldig. We willen ons plaatsten voor het EK en dat betekent dat we de komende wedstrijden goede uitslagen moeten neerzetten.

Ik verwacht dat er in onze groep meerdere ploegen zijn die punten van elkaar afsnoepen. Schotland heeft een goed team. Oekraïne en Letland hebben al gelijk gespeeld tegen elkaar. Engeland was voor ons in ieder geval gelijkwaardig. Het is zaak zelf volle bak te gaan. 

Vechtvoetbal

Makkelijk gaat dit niet worden. Zowel Letland als Oekraïne leunen op een fysiek sterke verdediging en voor hen is elk punt dat ze halen deze kwalificatie een goed resultaat. Vooral Letland zal er alles aan doen om het ons moeilijk te maken en met vechtvoetbal proberen ons spel te verstoren. Wij moeten daar een antwoord op vinden.

Wij proberen de spelers zo goed mogelijk voor te bereiden met beelden, besprekingen en trainingen zodat zij optimaal kunnen presteren. Daarbij kan ook jullie steun helpen. We hopen op een vol stadion in Doetinchem komende vrijdag. Om 18.00 uur trappen we af, wie weet tot ziens op de Vijverberg!

Ik kijk er naar uit!

Tickets Jong Oranje - Jong EstlandTickets voor de wedstrijd van Jong Oranje zijn te koop vanaf € 5,-.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven