Blog Art Langeler: Dubbel gevoel

KNVB Media
KNVB Media
22 september 2017, 10:30

KNVB-coach Art Langeler blikt in een blog vooruit op de volgende interlands met Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Met het uitgaan van de voorlopige selectie is de voorbereiding op de volgende cyclus interlands voor Jong Oranje begonnen. Begin oktober spelen we thuis tegen Letland en gaan we naar Oekraïne. Een beetje met een dubbel gevoel, in ieder geval bij mij.

In september hebben we een prima wedstrijd gespeeld tegen Engeland in Doetinchem. Aanvallend spel en veel passie werden gedeeltelijk beloond met het 1-1 gelijkspel. Vooraf gezien was dat een fantastisch resultaat tegen de wereldkampioen Onder 20 van 2017, maar gezien de wedstrijd hebben we eigenlijk te weinig gekregen. Groot was dan ook de deceptie toen bleek dat we dit niveau niet konden vasthouden in en tegen Schotland. De 2-0 nederlaag was verdiend en dat feit baart natuurlijk zorgen.

Vragen

In de slotbespreking van die interlandcyclus heb ik me dan ook hardop een aantal dingen afgevraagd.

  • Moeten we wel twee wedstrijden beginnen met dezelfde elf spelers?
  • Als we wat willen bereiken met elkaar, dan moeten we tactisch betere keuzes maken. Hoe bewerkstelligen we dat?
  • Hoe verhoudt ons niveau zich met de rest van Europa?

Dit zijn vragen waar we de komende periode mee aan de slag gaan.

Nieuwe namen

Riechedly Bazoer: terug in de voorlopige selectie van Jong Oranje.

In de voorlopige selectie van Jong Oranje zitten een paar nieuwe namen. Riechedly Bazoer is weer uitgenodigd. Nadat Riechedly er in maart voor koos om bij zijn club te blijven - in plaats van mee te gaan naar Spanje - hebben we hem twee periodes niet uitgenodigd. Na een goed gesprek, waarin Riechedly aangaf graag weer te willen komen, hebben we hem weer opgenomen in de (voorlopige) selectie.

Verder is Justin Kluivert er bij. Hij was de vorige keer ook in de selectie opgenomen, maar moest toen tot zijn eigen spijt (en de onze) afzeggen met een blessure. Intussen is hij weer fit, hopelijk blijft dit zo! Het zelfde geldt voor Hidde ter Avest, na een blessure maakt hij weer deel uit van de lijst.

Justin Hoogma en Jay-Roy Grot maakten een heel goede indruk bij Onder 20 in september; vandaar deze namen op de lijst. Jaïro Riedewald is weer fit na een blessure en sluit ook weer aan.

28 spelers in voorlopige selectie Jong OranjeBekijk hier de voorlopige selectie.

Negentien spelers

Het liefst zie ik ze niet en krijgen deze mannen speelminuten bij het 'grote' Oranje.

Van deze voorlopige lijst komen we volgende week vrijdag tot een definitieve lijst van maximaal negentien spelers. Op de lijst van het Nederlands elftal staan nog drie spelers die ook eventueel kunnen aansluiten bij Jong Oranje: Matthijs de Ligt, Timothy Fosu-Mensah en Donny van de Beek. Het liefst zie ik ze niet en krijgen deze mannen speelminuten bij het 'grote' Oranje. In de vorige interlandperiode startte Fosu-Mensah in de basis tegen Frankrijk. Dat was mooi voor hem en een goed signaal dat je via Jong Oranje het Nederlands elftal kan bereiken.

We kiezen ervoor om de groep klein te houden, met een dubbele reden:

  • We vinden het onnodig om een speler tien dagen te laten trainen en bij wedstrijden op de tribune te zetten, aangezien er achttien spelers in de definitieve wedstrijdselectie mogen. Ik vind dit overigens ook meer dan genoeg, geloof niet zo in elf spelers op de bank.
  • Het Nederlands team Onder 20 speelt dit jaar goede interlands tegen leeftijdsgenoten uit de beste Europese landen. Dit is een heel goed podium om internationale ervaring op te doen in wedstrijden, iets wat voor veel clubs lastig is te organiseren. De jongens die anders nummers 19 tot en met 23 zouden zijn bij Jong Oranje, kunnen nu twee goede interlands spelen. Beter voor hen, beter voor de clubs en dus beter voor ons.

Paul Bosvelt, assistent bij Jong Oranje, en Art Langeler in overleg.

Spannende week

Het wordt een spannende week, want door het verlies in Schotland kunnen we ons eigenlijk geen puntenverlies veroorloven. We zullen er alles aan doen om de eerste wedstrijd in Doetinchem te winnen, waarna we ons goed gaan voorbereiden op Kiev.

Mocht u ons willen steunen? Dat kan! We zien u graag in Doetinchem op de tribune, alle steun is welkom!

Tot zover.

Groet, Art Langeler
KNVB-coach Jong Oranje

Tickets Jong Oranje - Jong EstlandTickets voor de wedstrijd van Jong Oranje zijn te koop vanaf € 5,-.

21 maart om 20:45

De Kuip, Rotterdam

Nederland


vs

Wit-Rusland

Bestel tickets

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven