Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje hard onderuit op bezoek in Schotland

Ruud Scheper
KNVB Media
5 september 2017, 22:30

Frenkie de Jong in duel tijdens de wedstrijd tegen Jong Schotland. - Foto: KNVB Media

De goede wedstrijd van vrijdag tegen Engeland (1-1) een passend vervolg geven, liefst met een overwinning. Zo luidde ongeveer de opdracht voor Jong Oranje in de tweede EK-kwalificatiewedstrijd op bezoek in Schotland. Maar op St. Mirren Park slaagde het geen moment in die opzet. De 2-0 nederlaag was meer dan verdiend.

De complimenten waren niet van de lucht vrijdagavond. Het uitstekende optreden op De Vijverberg waarin wereldkampioen Engeland op een 1-1 gelijkspel werd gehouden, was een lichtpuntje in de donkere dagen na het debacle van Oranje een dag eerder in Parijs. 'We' waren het voetballen toch nog niet helemaal verleerd, gelukkig.  

Zelfde elf namen

Een goed vervolg, daar mikte Art Langeler met zijn Jong Oranje in Schotland op. De KNVB-coach had dezelfde elf namen het veld in gestuurd en gezien het puike spel van vier dagen eerder keek niemand daar raar van op. Maar waar Jong Oranje zeker voor de pauze tegen Engeland de lakens uitdeelde, daar rende het nu - tegen het toch minder hoog aangeslagen Schotland - voornamelijk achter de bal aan.

Vreugde bij de Schotten na de openingstreffer.

Het was Schotland dat het meest voortvarend uit de startblokken schoot en ook op voorsprong had kunnen en eigenlijk moeten komen. Verdediger John Souttar kon uit een corner vlak voor keeper Joël Drommel volledig vrij uithalen, maar de meest ervaren man aan Schotse kant joeg het projectiel wild over.

Jong Oranje gewaarschuwd

Jong Oranje was gewaarschuwd, maar bleek niet bij machte om de zaken om te draaien. Schotland bleef de bovenliggende partij en geen moment konden de bezoekers de Schotse doelman Ryan Fulton echt verontrusten. Lewis Morgan deed dat wel bij Drommel, maar zijn poging vloog voor het doel van de Nederlandse goalie langs.

De eerste echte mogelijkheid voor Jong Oranje liet meer dan een half uur op zich wachten. Pablo Rosario knokte zich knap richting de achterlijn, trok de bal naar achteren en zag dat Steven Bergwijn ineens vol uithaalde. De bal spatte uiteen op de paal en eerlijk is eerlijk, een voorsprong zou ook te veel van het goede zijn geweest.

Kort offensief

Steven Bergwijn raakte de paal. Dichter bij een treffer kwam Jong Oranje niet.

Direct liet Schotland zijn tanden weer zien en niet verwonderlijk gebeurde dat uit een standaardsituatie, een van de sterkste punten van de Schotse ploeg, maar Scott McKenna zag zijn kopbal gestopt worden door Drommel.

Kort voor de pauze kreeg Jong Oranje eigenlijk uit het niets opnieuw een goede mogelijkheid om de score te openen. Een afgeslagen aanval via Bergwijn viel pardoes voor de voeten van Rosario. De middenvelder zag zijn poging luttele centimeters langs de verkeerde kant van de paal vliegen. Even greep Jong Oranje het verwachte initiatief, maar verder dan een gekraakte voorzet van Bart Ramselaar kwam het niet.

Schotland neemt afstand

Ook na de pauze bleef Jong Oranje het erg lastig hebben met de Schotse luchtmacht die keer op keer richting het doel van Drommel oprukte en vrijwel altijd de Nederlandse defensie de baas was. Niet verwonderlijk was het dan ook dat de thuisploeg de leiding nam uit een van die momenten. Een kopbal van McKenna werd eerst nog ternauwernood opgeruimd door aanvoerder Jeremiah St. Juste, maar bij de daaropvolgende corner in de 62e minuut was het wel raak. Via de knie van Guus Til kwam de bal ongelukkig voor de voeten van Oliver Burke die niet aarzelde en raak knalde.

Het was een wedstrijd waarin we het heel lastig hadden en we geen moment aanspraak mochten maken op meer dan dit resultaat

Met onder anderen de komst van Sam Lammers hoopte Langeler het tij in de laatste dertig minuten te keren, maar geen moment zat de aansluitingstreffer er echt in. Sterker nog, Schotland bouwde de voorsprong tien minuten voor tijd volkomen verdiend verder uit en de manier waarop was exemplarisch voor de avond. Een dramatische terugspeelbal van Rosario werd opgepikt door Stephen Mallan die Drommel van dichtbij kansloos liet. Het bleek een passende afsluiting van een avond waarin vrijwel niets lukte.

'Verdiende nederlaag'

Langeler was helder in zijn commentaar na afloop. "Een zeer verdiende nederlaag tegen Schotland. Het was een wedstrijd waarin we het heel lastig hadden en we geen moment aanspraak mochten maken op meer dan dit resultaat. Schotland heeft goed gespeeld, maar dit was geen goede prestatie van ons. Dat moet beter."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Schotland en Jong Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen