Jong Oranje niet naar EK

11 oktober 2016, 18:00

Steven Bergwijn scoorde twee keer tegen Cyprus. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje komt volgend jaar zomer niet uit op het EK in Polen. De ploeg van KNVB-coach Art Langeler won weliswaar dinsdag met 1-4 van Cyprus, maar heeft geen kans meer om als één van de beste vier nummers twee de play-offs te halen.

Het noodzakelijke scenario was vooraf bijna onmogelijk. Jong Oranje moest zelf winnen van Cyprus en daarbij liefst zoveel mogelijk doelpunten maken. Daarnaast moesten meerdere nummers twee in andere poules punten verspelen. Tijdens het eerste duel ging dit direct mis. Noorwegen won met 0-3 van Kazachstan en heeft daardoor twee punten meer dan Nederland.

Laatste kans

Op het moment dat Jong Oranje aftrapte, vocht het nog voor zijn laatste kans. Na ruim een kwartier viel de eerste treffer. De corner van Jean-Paul Boëtius belandde voor de voeten van de volledig vrijstaande Donny van de Beek. De Ajacied haalde fraai de trekker over: 0-1.

Lang kon Nederland niet van de voorsprong genieten. Binnen drie minuten maakte met Nicholas Ioannou met het hoofd gelijk na een ingestuurde vrije trap. Jong Oranje liet zich niet van de wijs brengen en ging op zoek naar een nieuwe voorsprong. Vlak voor rust kwam deze er via Steven Bergwijn. De PSV'er rondde een fraaie combinatie met Riechedly Bazoer beheerst af.

Puntertje

Na rust waren Bergwijn en Bazoer ook verantwoordelijk voor de 1-3. Dit keer was de aanvaller de aangever. Bergwijn slalomde door de Cypriotische verdediging en bood de Ajacied een niet te missen kans.

De 1-4 kwam weer van de voeten van Bergwijn. Evangelis Georgiou verkeek zich volledig op het puntertje van de PSV'er. De doelman zette een stap opzij en zag de bal tergend langzaam langs zich rollen. Het bleek niet voldoende om alsnog de play-offs te halen. Dat een aantal spelers van de nieuwe generatie (zoals Bergwijn, Van de Beek en de debuterende Fosu-Mensah) zich goed hebben laten zien, is een lichtpunt voor de toekomst van Jong Oranje en het Nederlandse voetbal.

Wedstrijd
Cyprus – Jong Oranje 1-4 (1-2)

Scoreverloop
17. Van de Beek 0-1 20. Ioannou 1-1, 41. Bergwijn 1-2, 57. Bazoer 1-3, 66. Bergwijn 1-4