Jong Oranje verslaat taai Luxemburg

3 juni 2014, 20:44

Een kwartier gas geven na rust was voor Jong Oranje genoeg om Luxemburg op de knieën te krijgen. In die fase scoorde Nederland drie keer, waarmee de buit in het verder matige duel in Maastricht binnen was.

Jong Oranje begon nog heel aardig aan het laatste duel van het seizoen. De bal ging vlot rond en Luxemburg werd achteruit gedrukt. Maar de witte muur was zodanig opgesteld dat het Nederlandse aanvalsspel bij het strafschopgebied strandde.

Klutssituatie

Na ruim een kwartier leek de openingstreffer toch te gaan vallen, maar de kopbal van Nathan Aké (uit een vrije trap van Tonny Vilhena) eindigde op de lat. De rebound uit de klutssituatie werd door de linksback tegen de Luxemburgse doelman aangeschoten.

Daarna bleef het, op nog een poging van afstand van Vilhena, opnieuw rustig in het doelgebied van Luxemburg. De bezoekers loerden zelf op de counter en kwamen een paar keer verrassend ver richting het doel van Warner Hahn, die het enige Luxemburgse schot echter naast zag gaan.

Hakjes

Hoe anders was het na de pauze, toen Jong Oranje binnen een paar minuten tweemaal scoorde. Eerst kreeg Luc Castaignos de bal ietwat gelukkig mee, maar de spits schoot keurig binnen. Twee minuten later legde Nederland een schitterende combinatie, met een aantal hakjes, op de mat en maakte Quincy Promes de 2-0.

Helaas werd kort daarop zomaar 2-1, de eerste treffer van Luxemburg ooit tegen Jong Oranje. Aké maakte een foutje en dat werd keihard afgestraft. Gelukkig voor Nederland was de marge snel weer hersteld, toen de Luxemburgse keeper slecht uittrapte en Promes zijn tweede van de avond kon maken.

Koploper

Daarna deelde Nederland nog wel een aantal speldenprikjes uit - al had Castaignos vlak voor tijd moeten scoren met het hoofd - maar het echte vuur was, na een lang seizoen voor de meeste spelers, wel enigszins gedoofd.

Door de zege gaat Jong Oranje als koploper van EK-kwalificatiegroep 3 de zomer in. In september staan nog thuisduels tegen Georgië en Slowakije op het programma. Komt de ploeg die wedstrijden goed door, dan zijn de play-offs voor het EK in Tsjechië 2015 bereikt.

STATISTIEKEN:

Nederland – Luxemburg 3-1 (0-0)

Scoreverloop: 53. Castaignos 1-0, 56. Promes 2-0, 59. Borges 2-1, 61. Promes 3-1.

Scheidsrechter: Casanova (San Marino)

Opstelling Nederland: Hahn, TeWierik, Van Beek, Rekik, Aké, Ebecilio (73. Ziyech), Van Ginkel (85. Maher), Vilhena, Promes, Castaignos, Boëtius (63. O. John)