Promes neemt JO bij de hand

KNVB Media
KNVB Media
28 mei 2014, 22:29

Jong Oranje won de uitwedstrijd in de EK-kwalificatiestrijd tegen Jong Schotland met liefst 0-6. Grote uitblinker was rechtsbuiten Quincy Promes met een hattrick voor rust. Al deed invaller Hakim Ziyech in korte tijd ook een gooi naar de eretitel.

De avond in het Schotse Paisley begon nog ietwat onrustig van Nederlandse kant, want de enthousiaste Schotten de kans gaf voor het eerste gevaar te zorgen. Maar gaandeweg de eerste helft nam Jong Oranje de regie in handen. Luc Castaignos was dreigend, maar de topscorer van de Nederlandse talentenploeg kwam niet tot echte kansen.

Droog

Na 25 minuten brak Quincy Promes met een heerlijke individuele actie de wedstrijd open. De rechtsbuiten dribbelde na een combinatie met Tonny Vilhena naar binnen, speelde nog een paar tegenstanders uit en knalde droog binnen met zijn ‘mindere’ linker.

Kort na de 0-1 ontsnapte Jong Oranje nog wel aan een snelle gelijkmaker toen McGinn een schot van ver op de paal zag eindigen, maar daarna kwam Nederland niet meer in de problemen. En Promes trok daarbij alle aandacht naar zich toe door kort voor rust nog twee treffers te maken. De 0-2 na weer een knappe actie, de 0-3 volgde uit een counter.

Schitterende volley

Toen de debuterende Karim Rekik al vroeg in de tweede helft voor 0-4 zorgde – hij schoot hard raak nadat een kopbal van aanvoerder Marco van Ginkel van de lijn was gehaald – was duidelijk dat Nederland voor de tweede keer in de EK-kwalificatiereeks met ruime cijfers van Schotland zou gaan winnen. Eerder eindigde het in Nijmegen al in 4-0 voor Nederland.

Het werd zelfs nog erger voor de Schotten toen invaller Hakim Ziyech, amper in het veld, met een schitterende volley voor 0-5 zorgde. Ziyech vestigde sowieso zijn naam in zijn tweede interland, want twee minuten later maakte de middenvelder er op aangeven van de ook ingevallen Ola John zelfs 0-6 van.

Nare smaak

Sven van Beek hield nog wel een nare smaak over aan het duel door zijn slippertje dat de Schotse spits May in staat stelde de eer nog enigszins te redden.

Door de ruime zege staat Nederland weer aan kop in groep 3. De ploeg heeft net als Slowakije 13 punten, maar Jong Oranje had daar een duel minder voor nodig. Dinsdag 3 juni wacht Jong Oranje de volgende wedstrijd, als Luxemburg op bezoek komt in Maastricht.

 

STATISTIEKEN:

Schotland – Nederland 1-6 (0-3).

Scoreverloop: 26. Promes 0-1, 40. Promes 0-2, 42. Promes 0-3, 50. Rekik 0-4, 76. Ziyech 0-5, 79. Ziyech 0-6, 85. May, 1-6. 

Scheidsrechter: Dingert (Duitsland)

Geel: Promes, McHattie (Schotland)

Opstelling Nederland: Hahn, Te Wierik, Van Beek, Rekik, Aké, Vilhena (76. Ziyech), Van Ginkel, Ebecilio, Promes, Castaignos, Boëtius (75. John).    

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven