Castaignos grote man bij JO

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2013, 14:57

Foto: KNVB

Luc Castaignos was donderdag de grote man bij Jong Oranje. De centrumspits scoorde drie keer en had twee assists in de verrassend ruime 0-6 overwinning van het talententeam in en tegen Georgië. Nederlandheeft zo ook na drie wedstrijden de ideale score in de EK-kwalificatiereeks.

Jean-Paul Boëtius kreeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg – die Georgië vooraf nog als 'dark horse' in de poule typeerde – een basisplaats en beschaamde dat vertrouwen niet. Binnen een kwartier zorgde de Feyenoorder voor 0-1 door een voorzet van Luc Castaignos, die knap doorzette, binnen te schieten.

Gaandeweg de eerste helft moest Nederland wel achteruit, maar keeper Warner Hahn hield zijn doel schoon. Op slag van rust zorgde Castaignos zelfs voor 0-2. De aanvaller pikte een te korte terugspeelbal op en bleef vervolgens heel koel voor het Georgische doel. ,,Door de goal van Luc werden we geholpen. Een heel goed doelpunt trouwens, want hij deed fantastisch mee in het storen van hun opbouw en kon daardoor de bal onderscheppen en voor 2-0 zorgen", aldus Stuivenberg.

Hattrick

Na de pauze sloeg Castaignos opnieuw toe. Vanaf de rechterkant gaf hij, in de buurt van de cornervlag, de bal voor. Althans, het was bedoeld als voorzet. De bal eindigde met een boog over de Georgische keeper heen in doel.

Georgië wist dat het geslagen was en de nederlaag voor het thuisland werd alleen nog maar pijnlijker. Eerst werd aanvoerder Kvekveskiri van het veld gestuurd na het vasthouden van de doorgebroken Boëtius. Vervolgens schoot Quincy Promes de bijbehorende vrije trap direct binnen.

Vier minuten later scoorde de rechtsbuiten nogmaals en weer was het Castaignos met de assist. De spits maakte vervolgens zijn hattrick compleet door voorbereidend werk van invaller Guus Hupperts te bekronen met de 0-6. Direct daarna mocht Castaignos gaan douchen en kon Davy Klaassen zijn debuut maken.

Stuivenberg: ,,Ik ben ongelooflijk tevreden met het resultaat. Deze uitslag staat hier in Georgië. Ik wil nog wel eens zien wat de andere landen in onze poule hier presteren. Georgië moet namelijk niet onderschat worden, dat heb ik op voorhand ook al gezegd. Het is een goede ploeg, dat blijkt ook uit het verloop van de wedstrijd. Ondanks deze ruime zege mogen we nooit de ogen sluiten voor de kritische kant. We hebben ook een aantal grote kansen weggegeven. Maar we zijn zeker weer verder in onze ontwikkeling dan een maand geleden in de duels met Schotland en Luxemburg.’’

Statistieken

Georgië-Nederland 0-6 (0-2).

Scoreverloop: 14. Boëtius 0-1, 45+1. Castaignos 0-2, 48. Castaignos 0-3, 67. Promes 0-4, 71. Promes 0-5, 78. Castaignos 0-6.

Scheidsrechter: Raczkowski (Pol).

Rode kaart: 65. Kvekveskiri (Georgië).

Gele kaart: Denswil (Nederland), Parunashvili (Georgië).

Opstelling Nederland: Hahn, Brenet, Van der Hoorn, Denswil (74. Letschert), Aké, Ebecilio, Maher, Vilhena, Promes, Castaignos (81. Klaassen), Boëtius (66. Hupperts).

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven