Jong Oranje verliest in Tsjechië

KNVB Media
KNVB Media
14 augustus 2013, 20:18

De nieuwe lichting Jong Oranje heeft woensdag een 1-0 nederlaag geleden in een oefeninterland tegen Tsjechië. In Praag ging de ploeg van coach Albert Stuivenberg onderuit door een goal van Ondrej Petrak halverwege de tweede helft. Het oefenduel stond in het teken van de komende EK-kwalificatiereeks die voor Jong Oranje op 5 september van start gaat met een thuiswedstrijd in Nijmegen tegen Schotland.

Stuivenberg beleefde in Praag zijn vuurdoop als coach van Jong Oranje. De man die met Oranje Onder 17 tweemaal Europees kampioen werd had in de Tsjechische hoofdstad de beschikking over een piepjonge en onervaren equipe. Slechts acht van de 22 geselecteerde spelers hadden eerder het shirt van Jong Oranje gedragen, aangezien Stuivenberg met een nieuwe generatie – spelers geboren op of na 1 januari 1992 – aan de slag moet in de komende EK-kwalificatie.

Tegen Tsjechië, ook de gastheer van de EK-eindronde in 2015, speelde Jong Oranje een redelijke eerste helft. De ploeg had veelvuldig balbezit, kreeg via Vilhena, Brenet, Maher en Depay vier goede mogelijkheden en liet de Tsjechen in het knusse stadion van Viktoria Zizkov vrij kansloos. Toch was Stuivenberg niet geheel tevreden. ,,We hielden het niet compact genoeg en zetten te weinig druk op de bal. Op het moment dat wij wel in ons positiespel kwamen, leidde dat ook snel tot goede kansen.’’

Veel wisselingen

Direct na rust bracht de Rotterdammer, die vooraf al had aangekondigd dat hij al zijn spelers aan het werk wilde zien, negen wissels in. Alleen Van der Hoorn en Jansen bleven staan, de rest van de basisploeg werd vervangen. Jong Oranje bleef het meeste balbezit houden en hield aanvankelijk de controle, maar kreeg het na een uur spelen lastiger met de felle Tsjechen. De enige treffer van de wedstrijd viel na 71 minuten toen de lange middenvelder Petrak een vrije trap achter keeper Stefan van der Lei kopte. In het restant van de wedstrijd zocht Jong Oranje naar de gelijkmaker, maar grote kansen bleven uit. ,,We wisten dat ze dreigend waren bij spelhervattingen. Helaas kwam dat uit’’, zei Stuivenberg over de enige treffer van de avond.

Uiteindelijk was het voor Jong Oranje vooral een nuttige wedstrijd. ,,Ons belang was om te zien hoe deze nieuwe jongens op dit niveau zouden acteren. Tegen een sterk land met enorm fitte spelers. Tsjechië heeft in juni al een vierlandentoernooi gespeeld en is iets beter ingespeeld dan wij. Voor ons begint het proces pas. Desondanks waren we de betere ploeg. Ik had graag een andere uitslag gezien, maar dat hebben we uiteindelijk ook niet afgedwongen. Maar ondanks het verlies vanavond hebben we ook genoeg goede dingen gezien die we nu kunnen evalueren.’’

De kwalificatiereeks voor het EK 2015 begint voor Jong Oranje over drie weken met een thuiswedstrijd in Nijmegen tegen Schotland, vier dagen later gevolgd door het uitduel met Luxemburg. De overige tegenstanders in de kwalificatiepoule zijn Slowakije en Georgië.

Statistieken:

Viktoria Zizkov Fotbal Arena, Praag, Tsjechië

Tsjechië - Nederland 1-0 (0-0).

Scoreverloop: 71. Ondrej Petrak 1-0.

Scheidsrechter: Slavko Vincic (Slovenië).

Geel: Jiri Skalak (Tsjechië), Joshua Brenet (Nederland).

Toeschouwers: 1200.

Opstelling Nederland: Warner Hahn (46. Stefan van der Lei), Joshua Brenet (46. Ruben Ligeon), Mike van der Hoorn (66. Timo Letschert), Stefano Denswil (46. Terence Kongolo), Jetro Willems (46. Mitchell Dijks), Kevin Jansen (66. Fabian Sporkslede), Tonny Trindade de Vilhena (46. Joeri de Kamps), Adam Maher (46. Quincy Promes), Guus Hupperts (46. Luciano Slagveer), Jürgen Locadia (46. Luc Castaignos), Memphis Depay (46. Hakim Ziyech).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven