JO op valreep langs Duitsers

6 juni 2013, 22:30

In een duel met twee gezichten sleepte Jong Oranje donderdag drie punten uit het vuur tegen Duitsland: 3-2. Na een ijzersterke eerste helft was het in de tweede helft overleven. En gelukkig was daar in de slotminuut een kopbal van Leroy Fer.

Via fraaie treffers van afstand van Adam Maher en Georginio Wijnaldum kwam Jong Oranje voor de pauze al op 2-0. Maher haalde na een korte corner hard uit en verraste daarmee doelman Leno van de Duitsers. Die grabbelde nog wel wat, maar kon de treffer van de middenvelder niet voorkomen.

Comfortabele marge

Zeven minuten voor rust verdubbelde Wijnaldum de score. Vanaf zijn in Jong Oranje vertrouwde rechtsbuitenpositie dribbelde hij naar binnen om vervolgens met links hard uit halen. Leno kreeg er nog wel een hand tegen, maar de bal ging alsnog binnen.

Die comfortabele marge verdween direct na rust. Jeroen Zoet haalde Holtby met de handen neer in het strafschopgebied. Strafschop voor Duitsland, terwijl de keeper goed weg kwam met geel. Rudy bleef koel vanaf elf meter.

Gelijkmaker

Het gaf de Duitsers onverwacht vroeg hoop op meer, terwijl bij Jong Oranje de onzekerheid direct zichtbaar was. Duitsland bleef maar komen en was een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Zo schoot invaller Volland op de lat en ging een poging van Clemens, een andere wissel, rakelings voorlangs.

Net toen Nederland, dat de voor Wijnaldum in het veld gekomen Florian Jozefzoon een counterkans zag missen, dacht aan toch een overwinning, bracht Holtby de verdiende gelijkmaker op het bord. Vanaf links naar binnen komend liet de Duitse aanvoerder Stefan de Vrij zijn hielen zien en haalde laag en geplaatst uit, net langs de handen van de zich strekkende Zoet.

Prima toernooistart

Jong Oranje kwam er daarna niet meer uit en het was niet meer dan overleven voor de mannen van Cor Pot. Maar ineens was daar een hoekschop voor Nederland, waaruit de ingevallen Fer snoeihard raak kopte: 3-2.

Daarmee kreeg Jong Oranje alsnog de zo gehoopte toernooistart. Rusland is op zondag de volgende tegenstander.

Statistieken

Nederland-Duitsland 3-2 (2-0).

Scoreverloop: 24. Maher 1-0, 38. Wijnaldum 2-0, 47. Rudy 2-1 (strafschop), 81. Holtby 2-2, 90. Fer 3-2.

Scheidsrechter: Bebek (Kro).

Gele kaart: Zoet (Ned), Thesker, Lasogga (Dui).

Opstelling Nederland: Jeroen Zoet, Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Kevin Strootman, Adam Maher (82. Fer), Marco van Ginkel, Georginio Wijnaldum (68. Florian Jozefzoon), Luuk de Jong, Ola John (82. Depay).

Duitsland: Leno, Jantschke, Thesker, Ginter, Sorg, Rudy, Rode (80. Polter), Holtby, Herrmann, Lasogga (61. Clemens), Mlapa (38. Volland.)

Volg Jong Oranje op de voet via het Dagboek!