JONG ORANJE NAAR HET EK!

15 oktober 2012, 20:58

Na twee gemiste edities is Jong Oranje weer van de partij op een EK. Maandag werd Slowakije opnieuw met 2-0 verslagen en daardoor kan Nederland op jacht naar eenzelfde succes als in 2006 en 2007, toen het Europees kampioen werd.

In Rotterdam begon Jong Oranje dan wel met een 2-0 uitzege op zak, overtuigend was het niet wat de ploeg lange tijd liet zien. Vooral voor rust was het spel vaak veel te onrustig en dat leidde veelal tot balverlies. Precies wat de gretige Slowaken wilden. Opnieuw liepen ze voor elke bal en in de duels waren ze vaak potiger en slimmer dan de Nederlandse spelers.

Toch waren er momenten waarop Jong Oranje zichzelf rust had kunnen verschaffen door een doelpunt te maken. Georginio Wijnaldum kreeg de bal bijvoorbeeld in kansrijke positie voor de voeten, maar mikte via een Slowaak over. Slowakije was echter ook constant dreigend en Robert Mak of Jakub Holubek hadden zomaar voor 0-1 kunnen zorgen. Gelukkig was Jeroen Zoet opnieuw een attente keeper.

Bevrijding

De bevrijding kwam tien minuten na rust. Cabral, overgestoken na de rechterkant na de komst van Yanic Wildschut, zette voor op Luuk de Jong, die bekeken terugkopte op Georginio WIjnaldum. Die speelde na rust als aanvallende middenvelder en maakte van die positie direct gebruik om voor het doel op te duiken. Bekeken legde hij de bal met het hoofd onder de Slowaakse keeper door.

Tien minuten later besliste De Jong het duel door een strafschop te benutten. De spits mocht van elf meter aanleggen nadat Wildschut na een knappe versnelling binnen het strafschopgebied aan zijn shirt werd getrokken. Met die 2-0 was het verzet van de Slowaken gebroken.

Vanaf 5 juni 2013 mag Jong Oranje gaan proberen om voor de derde keer Europees kampioen te worden. De loting voor dat EK is op 28 november in Israël. Nederland is na het gastland het eerste team dat zich gekwalificeerd heeft. De overige zes deelnemers worden dinsdag pas bekend als de overige playoff-duels worden afgewerkt.