Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Moeizame zege voor Jong Oranje

KNVB Media
KNVB Media
4 september 2009, 22:34

Foto:

Overtuigend was het allerminst, maar in de jacht op een ticket voor het EK 2011 was de 2-0 zege van Jong Oranje in het eerste kwalificatieduel met Finland wel erg belangrijk. Siem de Jong en Diego Biseswar waren in Emmen de doelpuntenmakers.

De vijftiende minuut bracht het hoogtepunt van de eerste helft, al kreeg Jong Oranje daarbij flink hulp van de Finse doelman. Siem de Jong haalde van de rand het strafschopgebied hard uit, maar het schot was binnen het bereik van Jukka Lehtovaara. De Fin zette zijn hand wel tegen de bal, maar onvoldoende om de bal uit het net te houden.

Het was de relatief snelle treffer waar KNVB-coach Cor Pot op voorhand op hoopte om op die manier de Finnen uit hun verdedigende stellingen te lokken. Dat gebeurde overigens niet, ook omdat Oranje het achterin, met basisdebutant Jeffrey Bruma naast Rens van Eijden, relatief eenvoudig dichthield. Slechts één keer zag aanvoerder Tim Krul een wit shirt dreigend richting zijn doel komen, maar de keeper had goed het oog op de inzet van Riku Riski.

Slordig

Aanvallend hield het bij Nederland echter ook niet over. Diego Biseswar was met schoten van afstand dreigend en ook Van Eijden werd nog een keer gevaarlijk uit een corner, maar levensgrote kansen vielen er niet te noteren. Daarvoor was het spel van Oranje te vaak te slordig.

Kort na rust ontsnapte Jong Oranje aan een tegentreffer. Een Finse voorzet kwam via een Nederlands been zomaar bij de tweede paal, waar Sebastian Mannström vrij stond. Maar omdat de rechtsbuiten net zo schrok van die kans als de Nederlandse defensie, kon Krul redding brengen.

Sporadisch

De 6057 supporters op de tribunes van het stadion van FC Emmen veerden ook daarna maar sporadisch op. Finland volhardde in een spel met veel mensen achter de bal en bleef hopen op een counter, terwijl bij Nederland de creativiteit ontbrak om een bres te slaan in de Finse defensie. Spits Ricky van Wolfswinkel kwam amper in het stuk voor en kreeg pas in blessuretijd zijn eerste serieuze kans.

Pukki kreeg namens de Finnen nog een goede mogelijkheid nadat Bruma, die verder uitstekend speelde, iets te gretig instapte en de invaller, wel in lastige positie, alleen voor Krul stond. Gelukkig voor Jong Oranje trapte Pukki de bal over.

Hindernis

Een kwartier voor tijd was het Diego Biseswar die de 2-0 binnenschoot, op aangeven van Leroy Fer. Daarmee was het duel gespeeld en de eerste hindernis voor Jong Oranje richting het EK van 2011 in Denemarken genomen. Op 9 oktober spelen beide teams opnieuw tegen elkaar in Finland, waarna Jong Oranje vier dagen later aantreedt in Polen, dat vrijdag met 2-0 verloor van Spanje.

STATISTIEKEN:

Nederland – Finland 2-0 (1-0).

Scoreverloop: 15. De Jong 1-0, 75. Biseswar 2-0.

Scheidsrechter: Vucemilovic-Simunovic jr. (Kro).

Gele kaart: Mattila.

Opstelling Nederland: Tim Krul, Daryl Janmaat, Jeffrey Bruma, Rens van Eijden, Nicky Kuiper, Leroy Fer, Siem de Jong, Mitchell Donald (84. Vurnon Anita), Georginio Wijnaldum (67. Nacer Barazite), Ricky van Wolfswinkel, Diego Biseswar (78. Marvin Emnes).

Opstelling Finland: Jukka Lehtovaara, Ville Nikkari, Jukka Raitala, Jani Tanska, Paulus Arajuuri, Sakari Mattila (81. Mika Ojala), Sebastian Mannström, Joona Toivio, Pele Koljonen (60. Teemu Pukki), Ruki Riski, Akseli Pelvas (73. Aleksei Kangaskollka).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen