Onterechte zege Jong Oranje

6 oktober 2011, 21:02

Jong Oranje won donderdag met 0-1 in Oostenrijk. Nacer Barazite maakte al vroeg de enige treffer, waarna de doelmannen Jeroen Zoet en Marco Bizot de uitblinkers werden. Oostenrijk was de betere ploeg, maar zelfs een strafschop hielp het land niet aan een verdiende treffer.

Nacer Barazite bezorgde Jong Oranje een droomstart in het matig gevulde stadion van Wacker Innsbruck. Al in de zevende minuut krulde de spits van Austria Wien de bal vanaf de rand van het strafschopgebied en via de onderkant van de lat binnen, zijn eerste treffer in het shirt van Jong Oranje.

Daarna hield Nederland nog een korte periode de controle, alvorens Oostenrijk steeds beter in de wedstrijd kwam. Jong Oranje was slordig in de opbouw – de verdedigers kregen de bal amper bij het middenveld – het veld was te lang en Hart, de Oostenrijkse rechtsback kon te vaak opstomen. Gelukkig stond Jeroen Zoet opnieuw prima te keepen, zoals hij eerder in Bulgarije ook al deed. Op een kopbal van Schwab had hij een fraaie reflex in huis, om direct daarna ook een mogelijke rebound te verhinderen. Verder ontsnapte Jong Oranje toen Alar rakelings naast kopte. Vlak voor rust ging Marco van Ginkel, na een Nederlandse hoekschop, in de fout en kon Oostenrijk counteren. Het harde schot van Drazan eindigde op de vuisten van Zoet.

Rode kaart

Ook na rust bleef Oostenrijk de gevaarlijkste ploeg en die situatie werd voor Jong Oranje niet beter nadat Zoet met rood van het veld moest. Stefan de Vrij schatte een lange bal verkeerd in, Weimann pikte de bal op, waarna de doelman te laat was om de Oostenrijker correct af te stoppen. Rood Zoet, strafschop Oostenrijk en het debuut van Marco Bizot.

De keeper eiste onmiddellijk een heldenrol op door de juiste hoek te kiezen bij de inzet van Holzhauser. Oostenrijk bleef daarna kansen creëren, maar telkens stond Bizot goed. En één enkele keer had hij het geluk dat de paal redding bracht.

In de slotfase kwamen de debutanten Alex Schalk (voor Barazite) en Leandro Bacuna (als vervanger van de onzichtbare Narsingh) nog in het veld. Bacuna had het duel vier minuten voor tijd kunnen beslissen door een counter, ingeleid door Schalk, af te ronden, maar de Groninger zag doelman Lindner knap redden. Daarna kwam Nederland opvallend genoeg niet meer echt in de problemen. Zo boekte Jong Oranje de derde zege op rij in de EK-kwalificatie, maar heeft Pot nog een hoop werk te verzetten met zijn elftal.

Oostenrijk–Nederland 0-1 (0-1).

Scoreverloop: 7. Barazite 0-1.

Scheidsrechter: Johnson (Noo).

Rode kaart: Zoet (61.)

Gele kaart: De Vrij.

Opstelling Nederland: Zoet, Kappelhof, De Vrij, Nuytinck, Van Aanholt, Leerdam, Fer, Van Ginkel, Narsingh (77. Bacuna), Barazite (78. Schalk), Cabral (63. Bizot).