Jong Oranje wint wel, imponeert niet

KNVB Media
KNVB Media
13 november 2009, 21:46

Waar Jong Oranje vooraf inzette op minimaal vijf doelpunten tegen Liechtenstein, kwam de ploeg vrijdagavond niet verder dan een drietal treffers (3-0). Siem de Jong en de debutanten Erik Falkenburg en Joshua John zorgden voor wat de spaarzame hoogtepunten van de avond waren.

Jong Oranje, waar spits Bas Dost en Nick Viergever (links centraal) debuteerden, begon slordig aan het duel met de zwakke broeder in de poule. Maar na enkele minuten herstelde Nederland zich en met name over de linkerflank stichtte de ploeg gevaar. Diego Biseswar snelde een aantal keer handig langs zijn opponent(en) en de voorzetten van de Feyenoorder zorgden voor gevaar. Eén daarvan werd na acht minuten binnen gekopt door Siem de Jong, zijn tweede treffer in de EK-kwalificatiecyclus.

Kort daarna kreeg Jong Oranje een tegenvaller te verwerken, toen Biseswar tegen een gele kaart aanliep omdat hij zich in de ogen van de Kazachstaanse scheidsrechter schuldig maakte aan spelbederf, door tot twee keer toe in te houden bij het nemen van een vrije trap. Het was zijn tweede boeking deze cyclus, wat hem automatisch een schorsing voor het duel met Spanje opleverde, komende dinsdag.

Blessure De Jong

Het spel van Nederland werd in de fase die volgde niet veel beter en nadat doelpuntenmaker De Jong met een enkelblessure het veld moest verlaten – ook Erik Falkenburg mocht zo voor het eerst zijn opwachting maken in Jong Oranje – verdween een deel van Oranjes creativiteit.

Kevin Strootman, Jeffrey Bruma en Viergever kregen kansen op 2-0, maar Jong Oranje speelde niet overtuigend genoeg om de gegroepeerd verdedigende Liechtensteiners echt in de problemen te brengen.

Treffer Falkenburg

Na rust bleef het lange tijd rustig voor het doel van de gasten. Jong Oranje kwam allesbehalve fris en scherp uit de kleedkamer en dat aanvoerder en linksback Erik Pieters de eerste was die gevaarlijk werd namens Nederland, was tekenend. Na een uur claimde Dost een strafschop, maar kreeg die niet.

Met het inbrengen van Luuk de Jong voor Dost werd Nederland gevaarlijker en het leverde al snel de 2-0 van Falkenburg op. De assist op zijn intikker was wederom van Biseswar. In blessuretijd zette Joshua John zijn debuut in een officieel duel extra luister bij door uit een lastige hoek een voorzet van Biseswar binnen te schieten.

Jong Oranje heeft na vier duels twaalf punten en gaat daarmee aan kop in groep 4. Naaste belager Spanje versloeg Finland (1-0) en volgt op drie punten (negen uit drie) van Nederland. De Spanjaarden zijn dinsdag in het Sparta-stadion de volgende opponent voor het elftal van KNVB-coach Cor Pot.

Statistieken:

Nederland – Liechtenstein 3-0 (1-0).

Scoreverloop: 8. De Jong 1-0, 68. Falkenburg 2-0, 90+2 John 3-0.

Scheidsrechter: Saliy (Kaz).

Gele kaart: Biseswar.

Opstelling Nederland: Tim Krul, Daryl Janmaat, Jeffrey Bruma, Nick Viergever, Erik Pieters, Kevin Strootman, Leroy Fer, Siem de Jong (25. Erik Falkenburg), Georginio Wijnaldum (72. Joshua John), Bas Dost (64. Luuk de Jong), Diego Biseswar.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven