Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste nederlaag Jong Oranje

KNVB Media
KNVB Media
2 september 2010, 22:30

Foto:

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een 2-1 nederlaag in en tegen Spanje. Nederland was al groepswinnaar en zeker van de play-offs, speelde met een danig gehavend elftal, maar had met iets meer precisie en geluk ook zomaar ongeslagen van het veld kunnen stappen.

Jong Oranje speelde zonder een groot aantal vaste waarden. De meesten uit voorzorg vanwege een dreigende schorsing bij een extra kaart, een enkeling kreeg rust. De eerste minuten oogde het dan ook wat onwennig aan Nederlandse zijde. Spanje wist dat het moest winnen om nog zicht te houden op de play-offs – die Jong Oranje een duel eerder al bereikte – en startte met een flink aantal grote namen. Zo stond Bojan Krkic van FC Barcelona in de spits en speelden WK-gangers Juan Mata en Javi Martinez ook mee.

 
De beste kans van de openingsfase was echter voor Jong Oranje. Jens Toornstra speelde Bas Dost slim vrij, maar de aanvaller kreeg de bal niet langs de Spaanse doelman. Maar ook de keeper van Nederland, de debuterende Jeroen Zoet, stond zijn mannetje toen Krkic de bal bij de tweede paal voor het inschieten had. Zoet redde met een katachtige reflex.
 
Gelijkmaker Dost
 
Maar na een klein halfuur was de PSV’er kansloos toen Real-aanwinst Sergio Canales de bal verrassend achter het standbeen langs bij de eerste paal binnen werkte. Lang konden de thuisploeg en de supporters in Alcoy niet genieten van die positieve tussenstand. Jerson Cabral, de andere debutant in het elftal van KNVB-coach Cor Pot, haalde van afstand uit. De bal belandde op de paal, maar Dost was attent en schoot de lastige rebound knap binnen: 1-1.
 
Na die treffer van Dost, zijn tweede voor Jong Oranje in zijn vijfde optreden, kreeg Nederland weer grip op het duel. Die verdween echter kort na rust, toen Mata een voorzet op maat afleverde op Diego Capel, die Zoet met een hard schot kansloos liet. Nederland beet daarna van zich af via twee dreigende vrije trappen van John Goossens, een schot op de paal van Daley Blind en een geblokte inzet van Luuk de Jong.
 
Rood Kieftenbeld
 
Mocht Jong Oranje nog een slotoffensief in gedachten hebben gehad, dan kon dat idee ruim tien minuten voor tijd de prullenbak in. Maikel Kieftenbeld, koud in het veld, trok de in kansrijke positie staande Ander Herrera naar de grond en kreeg de rode kaart. Om verdere schade te voorkomen bracht Pot ook nog Bram Nuytinck, die daarmee ook zijn eerste minuten in Jong Oranje mocht maken.
 
Een gelukkig debuut was het niet, want de speler van NEC veroorzaakte een strafschop. Zoet onderscheidde zich vervolgens nog maar eens door de inzet van Krkic klemvast uit de hoek te plukken. Uit de tegenaanval had Nederland nog zelfs gelijk kunnen maken als Donny Gorter iets meer geluk had gehad en de bal niet wederom op de paal was beland.
 
Statistieken
 
Spanje – Nederland 2-1 (1-1).
 
Scoreverloop: 26. Canales 1-0, 32. Dost 1-1, 54. Capel 2-1.
 
Bijzonderheid: 85. Bojan Krkic (Spa) mist strafschop.
 
Rode kaart: 78. Maikel Kieftenbeld.
 
Gele kaart: Patrick van Aanholt, Bram Nuytinck.
 
Opstelling Nederland: Jeroen Zoet, Daley Blind (67. Maikel Kieftenbeld), Dirk Marcellis, Nick Viergever, Patrick van Aanholt, Donny Gorter, Jens Toornstra (71. Geert Arend Roorda), Luuk de Jong, Jerson Cabral, Bas Dost, John Goossens (80. Bram Nuytinck).
 
Volg ons ook op Twitter!
 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen