Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen Onder 23 verslaat België en is blij weer te kunnen spelen

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 april, 19:45

Nadine Noordam (links) krijgt de felicitaties van Ashleigh Weerden en Fenna Kalma na haar treffer tegen België. - Foto: KNVB Media

Na ruim een jaar coronapauze heeft het Nederlands vrouwenelftal onder 23 jaar weer een interland gespeeld. In een rommelige, maar wel doelpuntrijke wedstrijd waren de Oranjebeloften zaterdag in Rotterdam te sterk voor België: 5-3. Spits Fenna Kalma scoorde tweemaal, de overige Oranjegoals kwamen van Romée Leuchter, Nadine Noordam en Ashleigh Weerden.

8 maart 2020, Marbella. In hetzelfde stadion waar de OranjeLeeuwinnen gisteren van Spanje verloren (1-0) kwam Vrouwen Onder 23 vorig jaar voor laatst in actie. De eerste voorzichtige coronaprotocollen werden al in de praktijk gebracht – geen handen schudden met de Noorse tegenstander – maar voor de rest zagen we vooral vrolijke gezichten op de teamfoto. Die straalden één gezamenlijke boodschap uit: we hebben zin in deze partij voetbal.

Shanique Dessing ontsnapt aan haar Belgische opponenten.

Fijn om weer te spelen

Datzelfde beeld zagen we zaterdagmiddag terug op Varkenoord, het sportcomplex van de Feyenoord Academy. Een gretige groep, in de wetenschap dat het internationale voetbal voor nationale jeugdteams de voorbije 13 maanden compleet op zijn gat lag vanwege de coronapandemie. Alle gebruikelijke interlandpieken waren geschrapt, evenals de eindtoernooien. Een gapend gat in de ontwikkeling van een generatie talentvolle voetbalsters.

Vandaar dat speelsters en staf ontzettend blij waren met de mogelijkheid om het tegen de onlangs opgerichte Belgische beloften op te nemen. Vooral ook om weer met de ploeg bij elkaar te zijn, vond Romée Leuchter die na acht minuten de score opende met een lucky one: een verdwaalde voorzet die over de Belgische keeper dwarrelde en tot goal werd gepromoveerd.

"Het is zo zonde dat we door corona de eindtoernooien hebben moeten missen. Niet alleen het EK, maar ook het WK Onder 20 gaat niet meer door", sprak de 20-jarige rechtsbuiten. "Daarom was het fijn om nu met Onder 23, een groep met allemaal toptalenten, weer een interland te kunnen spelen."

Romée Leuchter (links) viert haar openingsgoal in Rotterdam.

Drie onnodige tegengoals

Van een leien dakje ging dat bepaald niet in de – op z'n Rotterdams gezegd – waterkoude zeikregen. Onder 23 oogde onwennig, was slordig in balbezit, ging niet goed om met de hoge druk die België gaf en incasseerde na rust (2-0) drie totaal onnodige tegengoals. "Die gaven we gewoon weg en dat mag niet op dit niveau", oordeelde KNVB-coach Stefan Hoogsteder. "Onze ondergrens lag vandaag te laag. We hebben te veel momenten gehad waarbij we balverlies leden op cruciale posities in de opbouw." Dat leidde tot drie tegentreffers, terwijl België ook nog eens driemaal de lat raakte.

Desondanks boekte Onder 23 een verdiende overwinning. De ploeg creëerde namelijk zelf legio kansen, zowel voor als na rust en was voetballend de betere op het veld. "Daar zaten heel mooie aanvallen tussen, waarbij we echt onze kwaliteit hebben laten zien. Die vijf doelpunten doen daar recht aan", vond Hoogsteder. Goede voorbeelden daarvan waren de 3-2 van Weerden na een handig overstapje van Kalma en laatste goal waarbij datzelfde duo elkaar in de combinatie feilloos wist te vinden.

Ashleigh Weerden in een stevig kopduel met Constance Brackman.

Springplank naar Oranje

Onder 23 werd in 2019 in het leven geroepen, als springplank van de nationale jeugdteams richting het Nederlands elftal. Speelsters als Lynn Wilms, Katja Snoeijs, Joëlle Smits en Daphne van Domselaar stroomden al door naar het 'grote' Oranje. De selectie van vorig jaar was ditmaal aangevuld met een aantal nieuwe speelsters dat vorig seizoen nog voor Onder 19 uitkwam. Met de pas 17-jarige Esmee Brugts had Hoogsteder zelfs een eerstejaars Onder 19-speelsters bij de groep gehaald.

De pas 17-jarige Esmee Brugts kwam in de tweede helft als invaller binnen de lijnen.

Jaar overgeslagen

Speelsters met verschillende geboortejaren, van 1998 tot en met 2003, liepen op Varkenoord dus door elkaar heen. Dat ze aan elkaar moesten wennen, was duidelijk zichtbaar in het veld. Hoogsteder vond het geen excuus, benadrukte hij met klem. Een feit was wel dat Onder 23 door de omstandigheden een jaar heeft overgeslagen in het bouwen aan het team. Een gemist jaar aan structurele ervaring op internationaal topniveau voor een groep toptalenten.

"Super jammer", aldus Leuchter. "Maar gelukkig konden we vandaag met Onder 23 aan de bak. Dit is toch het team nét onder de OranjeLeeuwinnen. En voor mij is het grote doel om in Oranje te spelen."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - België 5-3 (2-0).

Scoreverloop
8. Romée Leuchter 1-0; 23. Nadine Noordam 2-0; 47. Marie Detruyer 2-1; 57. Estée Catoor 2-2; 63. Ashleigh Weerden 3-2; 66. Jill Janssens 3-3; 67. Fenna Kalma 4-3; 69. Fenna Kalma 5-3.

Opstelling Nederland
Moon Pondes, Danique van Ginkel, Roos van der Veen (46. Gwyneth Hendriks), Caitlin Dijkstra, Lisa Doorn (57. Esmee Brugts), Marisa Olislagers, Kerstin Casparij, Nadine Noordam (76. Shanique Dessing), Romée Leuchter (76. Chasity Grant), Fenna Kalma (86. Jaimy Ravensbergen), Ashleigh Weerden.

 

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen