Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onherkenbaar Onder 23 komt goed weg met gelijkspel tegen Zweden

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 maart 2020, 19:00

Met dit basiselftal stond Vrouwen onder 23 aan de aftrap van de oefeninterland tegen Zweden. - Foto: KNVB Media

Aan inzet, professionaliteit en voorbereiding nooit een gebrek bij Vrouwen onder 23. Voetballend bleef de ploeg echter ver onder de maat in de oefenwedstrijd tegen Zweden (1-1), waarin alleen de jarige keeper Daphne van Domselaar en aanvoerder Caitlin Dijkstra hun gebruikelijke niveau etaleerden.

Ik ben heel benieuwd of we over twee dagen in staat zijn om een goed antwoord te geven.

Marbella deed zijn zonnige reputatie eer aan op deze vrijdagmiddag. Boven het mondaine oord aan de Costa del Sol was een strakblauwe lucht waar te nemen, bij een aangename 20 graden. Op de lastige wind na, ideale omstandigheden voor een hoogwaardige oefeninterland op het Marbella Football Center waar de Onder 23-teams van Nederland en Zweden voor de vierde keer in tien maanden tijd tegenover elkaar stonden.

Maar daar kwam weinig van terecht. Althans, wat de Oranjetalenten betreft, die hun minste wedstrijd op de mat legden in het nog korte bestaan van het team. "Ik ben blij dat we zondag hier nog een interland voor de boeg hebben", doelde coach Stefan Hoogsteder op het treffen met Noorwegen. "Ik ben namelijk heel benieuwd of we over twee dagen in staat zijn om een goed antwoord te geven."

Ideale omstandigheden voor Vrouwen onder 23 op het Marbella Football Center.

Onrust aan de bal

Zo'n beetje iedereen bleef onder haar niveau, op aanvoerder Dijkstra en keeper Daphne van Domselaar na. De goalie uit Oudkarspel, vandaag 20 jaar geworden, stond een aantal keer perfect op haar post en hield Onder 23 daarmee in de race. Zo kreeg ze in de 11e minuut na een geplaatst schot haar vingertoppen net tegen de bal die daardoor tegen de paal vloog in plaats van tegen de netten. En ook in de tweede helft, bij een 1-1 stand, kwam Van Domselaar als winnaar uit de strijd toen een Zweedse aanvaller alleen op haar af stoof.

Voetballend liep het stroef bij de Nederlandse equipe. Aan inzet geen gebrek en ook was er de intentie om risico in het spel te leggen, maar de uitvoering was dusdanig slordig en technisch ondermaats dat Hoogsteder zijn ploeg bijna niet herkende. "Er was veel onrust aan de bal. Basiszaken, zoals passing, afstemming en samenwerking, die simpelweg niet goed gingen. Dat had ook te maken met de druk van Zweden wat gewoon een goede ploeg op de been had gebracht. Maar we konden er niet doorheen voetballen."

Eva van Deursen zette Onder 23 in de 34e minuut op voorsprong.

Beste kansen voor Oranje

Desondanks waren de beste kansen over de gehele negentig minuten gezien misschien wel voor Nederland. Schoten van Kayleigh van Dooren (op de keeper en voorlangs) en Naomi Pattiwael (op de kruising) waren meer dan gevaarlijk. In de 34e minuut kwam Oranje ook op voorsprong toen Eva van Deursen dwars door het midden stak, aan alle Zweedse verdedigers ontsnapte en de keeper geen schijn van kans gaf.

Daphne van Domselaar: jarig en puike wedstrijd.

De gelijkmaker, in de 71e minuut was daar haast een kopie van. Na balverlies op het Nederlandse middenveld lag de weg richting Van Domselaar helemaal open voor de Zweedse middenvelder Wilma Öhman: 1-1. Tegen de verhouding in had Onder 23 er vlak voor tijd alsnog een overwinning uit kunnen slepen, maar Pattiwael tikte de voorzet van Soraya Verhoeve tegen de keeper aan in plaats van de vrije hoek te vinden. 

Het zou te veel van het goede zijn geweest, erkende ook Hoogsteder die in keeper Van Domselaar en invallers Zoï van de Ven en Cheyenne van den Goorbergh lichtpuntjes zag. "Deze ploeg legt de lat altijd heel hoog voor zichzelf, maar vandaag kwamen we er niet uit. Te veel onrust. Daar zijn de meiden zelf ook heel teleurgesteld over. Natuurlijk kan zo'n wedstrijd er een keer tussen zitten, maar dat was niet de volledige verklaring voor dit optreden. Daarom vind ik het heel belangrijk om zondag tegen Noorwegen te zien hoe we hier van terugkomen."

Opmaat naar La Manga

Voor Onder 23 is deze interlandweek de opmaat naar het internationale toernooi in La Manga dat van 9 tot en met 13 april op het programma staat. Met wedstrijden tegen de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. "Dat zien we als het eindtoernooi van dit eerste interlandjaar van Vrouwen onder 23. Deze duels met Zweden en Noorwegen in Marbella is de opbouw daarnaartoe, waarin we weer een nieuw laagje willen toevoegen aan de speelwijze, zodat we over een paar weken klaar zijn om ons te meten met de allerbeste landen ter wereld. Maar Zweden bleek vandaag ook van heel goed niveau. Het is daarom extra jammer dat wij zelf niet ons niveau haalden." 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Zweden - Nederland (1-1).

Interlandprogramma Interlandprogramma Zondag speelt Vrouwen onder 23 tegen Noorwegen. Bekijk het interlandprogramma van het team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen