Vrouwen onder 23 boekt historische overwinning

Remco van Dam
28 mei 2019, 21:00

De basis elf voor het duel met Zweden. - Foto: KNVB Media

Een historische overwinning. Zo zou je de 1-0 winst van Vrouwen onder 23 op de leeftijdsgenoten van Zweden gerust kunnen omschrijven. Het is immers de eerste interland van dit team ooit, en om dan meteen een topland als Zweden te verslaan is een prestatie van jewelste.

Interim-coach Jessica Torny (met ingang van het volgende seizoen staat Stefan Hoogsteder voor de groep) keek dan ook tevreden terug op het eerste duel in het Nordic Tournament. "Ik wist vooraf niet wat we konden verwachten van dit team en dat was na de eerste twee trainingen nog steeds zo. Fantastisch hoe ze dan deze eerste wedstrijd spelen, complimenten voor zowel speelsters als staf!"

Snoeijs scoort

De eerste helft verliep - ondanks het hoge tempo - zonder veel hoogtepunten. Nederland had veel (90%) balbezit, maar wist niet in de buurt van het Zweedse doel te komen. De Zweedse vrouwen zetten veel druk, wisten daarmee zeven hoekschoppen te forceren, maar die leverden weinig gevaar op. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de rust met een 0-0 tussenstand bereikt werd.

Katja Snoeijs was trefzeker voor Onder 23.

De theepauze deed Oranje goed. In de eerste twee minuten na rust creëerde Nederland namelijk even zoveel goede kansen. De eerste mogelijkheid was voor Cheyenne van den Goorbergh, die de bal op een presenteerblaadje kreeg aangeboden van Bente Jansen. Helaas stond het vizier van de speelster van FC Twente niet op scherp en verdween de inzet hoog over het doel. Nog geen minuut later dribbelde Katja Snoeijs de Zweedse 16-meter in en schoot onhoudbaar voor de Zweedse keeper in de verre hoek. Nederland hield - ook na die verkregen voorsprong - druk op Zweden en had via Ashleigh Weerden op 2-0 kunnen (en misschien wel moeten) komen, maar haar poging verdween eveneens over de lat. Hoewel Zweden vervolgens aandrong, hield Nederland de 1-0 voorsprong vast tot het eindsignaal.

Noorwegen next

De volgende tegenstander tijdens het Nordic Tournament is Noorwegen. De aftrap van dit duel is komende donderdag (Hemelvaartsdag) om 18.00 uur. Torny verwacht dan een hele andere wedstrijd: "Het duel met de Noren wordt een stuk lastiger dan de wedstrijd tegen Zweden. Zij spelen een veel moderner systeem dan Zweden, daar gaan we ons de komende twee dagen maar eens in verdiepen. We gaan echter ook zeker nagenieten van de winst van vandaag".  Vrouwen onder 23 sluit het toernooi af op zaterdag 1 juni. Dan staat in Sunne het duel met Engeland op het programma (aanvang 17.00 uur).

Waarom een Onder 23 Waarom een Onder 23 Lees hier meer over Vrouwen onder 23.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Nederland-Zweden.