Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 20 sluit groepsfase af met verlies tegen Frankijk: 4-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 augustus 2018, 18:30

Vrouwen onder 20 kon het niet bolwerken tegen gastland Frankrijk. - Foto: FIFA.com/Getty Images

Ze waren al zeker van de kwartfinale op het WK, maar de winst in groep A was een welkome extra beloning geweest. Het mocht niet zo zijn. Vrouwen onder 20 ging in de laatste poulewedstrijd hard onderuit tegen Frankrijk: 4-0. "Nu snel de wonden likken en op naar de kwartfinale", zei coach Michel Kreek na afloop.

In die kwartfinale stuit Oranje op Engeland dat in een poule met Brazilië, Mexico en Noord-Korea zeven punten pakte en bovenaan eindigde. Oranje en Engeland strijden elkaar vrijdag (16.00 uur) in het Stade de la Rabine in Vannes om een plek in de halve eindstrijd van het WK.

Prestige

Voor Nederland stond zondag in het Bretonse Saint-Malo de groepswinst en prestige op het spel. Dankzij zeges op Nieuw-Zeeland (2-1) en Ghana (4-0) was Oranje na twee speeldagen al zeker van een plaats in de kwartfinale. Het gastland was daar nog niet zeker van nadat het eerder tegen Nieuw-Zeeland (0-0) een steekje had laten vallen.

Coach Kreek koos in het goed gevulde Stade de Marville voor nagenoeg dezelfde opstelling als in de vorige twee pouleduels. Alleen Quinty Sabajo was nieuw in het basisteam. Zij nam op de rechterflank de positie in van Naomi Pattiwael.

Verdedigend mocht het nog wel een tandje feller, vond Kreek na de eerste twee WK-optredens van zijn ploeg. Zeker met het oog op de sterkere tegenstanders die nog zouden komen. Zoals Frankrijk, al jaren een topnatie op mondiaal niveau. De bevestiging van zijn woorden werd al snel duidelijk en daar was met name Amelie Delabre verantwoordelijk voor.

Perfecte hattrick

Onder 20-coach Michel Kreek.

Hoewel, de Franse spits profiteerde vooral als afmaker van het goede werk van haar teamgenoten, maar dat leverde haar wel de perfecte hattrick op: drie treffers in één helft. De eerste lag al binnen tien minuten achter keeper Lize Kop. Delabre had de bal voor het intikken nadat linksback Lisa Doorn de bal over de achterlijn wilde laten lopen, maar zich liet foppen door haar veel fellere tegenstander. 

Bij de tweede goal liet arbiter Esther Staubli - die vorig jaar nog de EK-finale Nederland-Denemarken (4-2) in Enschede floot - zich in de maling nemen. De Zwitserse scheidsrechter zag ten onrechte een penalty in een stevige schouderduw van Eva van Deursen. Keeper Kop koos voor de verkeerde hoek, waardoor Delabre eenvoudig haar tweede kon aantekenen: 2-0.

Bij de 3-0 toonde de spits haar veelzijdigheid door zich bij een voorzet vanaf de rechterflank goed voor de Nederlandse verdedigers te worstelen en raak te koppen. Een afstraffing dreigde voor Oranje dat op alle fronten tekort kwam. Frankrijk was simpelweg gretiger, sneller en vaardiger.

Schade beperkt

In de tweede helft bleef de schade gelukkig beperkt. Nederland herstelde zich enigszins, maar moest nog wel één tegentreffer toestaan toen Emelyne Laurent in de 72 minuut simpel de weg naar de goal vond. Een eretreffer zat er niet meer in voor Onder 20. Een goed geplaatste vrije trap van Aniek Nouwen in de slotfase had zeker meer verdiend.

"Dit was kwalitatief een betere tegenstander dan Nieuw-Zeeland en Ghana", concludeerde Kreek na afloop. "Twee ongelukkige momenten leverden in de eerste helft twee doelpunten op.Toen waren we mentaal even de weg kwijt en kregen we nog een derde om de oren. In de tweede helft hebben we wel laten zien waar we toe in staat zijn. Helaas maakten we geen goals. Nu wonden likken en op naar de kwartfinale tegen Engeland."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het WK-duel Frankrijk - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen