Inge van As
24 juli 2018, 20:30
3:42

Fenna Kalma probeert een omhaal tussen twee Duitse verdedigers. - Foto: Tibor Firityaszki

Vrouwen onder 20 heeft dinsdagavond de oefeninterland in en tegen Duitsland met 5-1 verloren. Oranje speelde de wedstrijd in voorbereiding op het WK, dat vanaf 5 augustus in Frankrijk wordt gespeeld.

De ruim 1500 toeschouwers in het Duitse Goch zagen dat Oranje het in de eerste fase van de wedstrijd lastig had. Na twee goede mogelijkheden betekende de derde, na twaalf minuten spelen, al een doelpunt voor de Duitsers. Middenvelder Laura Freigang werd alleen voor de Oranje-goal gezet en liet keeper Lize Kop kansloos.

Vrouwen onder 20 voorafgaand aan de wedstrijd tegen Duitsland.

Zoeken

Het was even zoeken voor Oranje, maar na zo’n twintig minuten spelen begaf de ploeg van Michel Kreek zich meer en meer op Duitse helft. Eerst werd spits Joëlle Smits alleen voor de keeper gezet, maar ze zag haar schot rakelings overgaan. Niet veel later leverde Oranje één van de mooiste aanvallen van de wedstrijd af. De steekpass van Pelova en de daaropvolgende voorzet van Weerden konden door diezelfde Smits nét niet tot doelpunt worden gepromoveerd.

De thuisploeg bleef daarna de overhand in de wedstrijd houden en dat leverde een aantal hachelijke situaties op. Uiteindelijk trof de vrijstaande Jana Feldkamp na een corner doel: 2-0. Maar nadat Lize Kop haar team vlak voor rust met een geweldige redding voor een nog grotere achterstand behoedde, maakte Joëlle Smits aan de andere kant de aansluitingstreffer voor Oranje. De spits zag de Duitse keeper iets te ver voor haar doel staan en verschalkte de goalie met een mooie, geplaatste bal.

Tweede helft

Ook na rust hadden de Duitsers het beste van het spel. Na tien minuten in de tweede helft werd de doelpuntenproductie zelfs al verdubbeld. Eerst schoot Lena Oberdorf van binnen het strafschopgebied hard raak en kort daarna was Janina Minge de ingevallen keepster Jacintha Weimar met een afstandsschot te slim af. Oranje probeerde in het laatste half uur wat terug te doen, maar het was Duitsland dat via Freigang de 5-1 eindstand op het scorebord liet noteren.

"Het is pijnlijk om op deze manier van Duitsland te verliezen", reageerde coach Michel Kreek op de nederlaag. "Maar we hebben er bewust voor gekozen om te oefenen tegen toplanden. In een wedstrijd als deze, waarin ik ook goede punten heb gezien, worden onze leerpunten heel duidelijk. We gaan nu de wonden likken en analyseren wat we beter kunnen doen. Al is de uitslag van deze wedstrijd zeker geen ramp."

Aanstaande zondag speelt Onder 20 de laatste oefeninterland, in Groesbeek op het veld van De Treffers tegen Japan. Vervolgens zal de ploeg op 1 augustus afreizen naar Frankrijk. Nederland neemt het in de groepsfase van het WK op tegen achtereenvolgens Nieuw-Zeeland, Ghana en thuisland Frankrijk. Het is de eerste keer dat een Nederlands vrouwenjeugdteam deelneemt aan het WK.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.