Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Halve misstap Vrouwen onder 19 tegen Griekenland

Francis Grondhuis
KNVB Media
4 oktober 2022, 15:30

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het EK-kwalificatieduel met Griekenland. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 is het Europese kwalificatieseizoen begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen thuisland Griekenland. Een teleurstellend resultaat voor de Oranjetalenten die het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aanliepen. Dankzij een late goal van invaller Lotte Keukelaar hielden ze alsnog een punt over aan het eerste optreden in Patras.

In een poule met Griekenland, Turkije en Zweden wordt Onder 19 geacht de volgende kwalificatieronde te bereiken. Daarvoor dient Oranje deze week op de Peloponnesos bij de bovenste drie te eindigen; de nummer vier degradeert naar de League B. Oranje treedt in Griekenland aan met een op papier veelbelovende selectie. De mix van eerstejaars en tweedejaars Onder 19 deed de afgelopen maanden veel internationale ervaring op. Het ene deel tijdens het EK onder 17 en het andere bij het WK onder 20. In beide toernooien haalde Nederland de halve finale. Bovendien heeft een aantal speelsters al behoorlijk wat Eredivisiewedstrijden in de benen.

Overbluffen

Lotte Keukelaar scoorde in de 78e minuut de gelijkmaker.

In de Griekse havenstad was daar dinsdagmiddag weinig van te merken. Vooral in de eerste helft liet Onder 19 zich overbluffen door de beleving van de Griekse generatiegenoten. Die gooiden de beuk erin en timmerden hun as helemaal dicht. "Griekenland werd vorig jaar derde in de League A en is helemaal geen verkeerde ploeg. Daar win je niet meer met 10-0 van", aldus coach Roos Kwakkenbos. "Individueel zijn wij op alle posities beter, maar als ploeg was het vandaag een ander verhaal. We waren te veel onder de indruk van hun duelkracht en het blok wat ze neerzetten." 

Kansen waren er nauwelijks voor Nederland in de eerste helft. Sji-Jona Martina zag een schot worden geblokt en een goede poging van Ziva Henry werd door de Griekse keeper onschadelijk gemaakt. Meer viel er niet te noteren aan Nederlandse zijde. De thuisploeg daarentegen sloeg in de 34e minuut uit een hoekschop toe via aanvoerder Vasiliki Giannaka die helemaal vrij kon inkoppen. Kwakkenbos: "De manier waarop we die corner weggaven kan al niet in deze leeftijdsklasse. Vervolgens wordt die bal van ver ingekopt en klopt er niets bij ons: zone, paal en keeper. Het zag er niet goed uit, met als gevolg dat we daarna de hele wedstrijd achter de feiten aanliepen en de tegenstander alleen nog maar tijd aan het rekken was."

Meer kansen na rust

Toch was er voor Onder 19 nog tijd genoeg om de boel te repareren. Te beginnen met drie wissels halverwege: Daliyah de Klonia, Lotte Keukelaar en Isa Kardinaal kwamen binnen de lijnen. De voornaamste boodschap was dat de ploeg meer initiatief moest nemen en zich niet meer de kaas van het brood te laten eten. Dat lukte deels. Verdedigend gaf Nederland niets meer weg, aanvallend was het net te weinig. Via de zijkanten kreeg de ploeg wel meer diepgang in het spel en kwamen er ook meer kansen en gevaarlijke momenten. Henry (dak van het doel), Hanna Huizenga (kopbal net over) en tweemaal invaller Danique Tolhoek waren dicht bij de gelijkmaker.

Tolhoek had pech dat ze in de 77e minuut de paal raakte, maar een minuut later was het alsnog raak voor Onder 19 toen Keukelaar over rechts goed doorkwam en een op het oog niet al te lastig schot produceerde. Toch lastig genoeg voor de Griekse keeper die de bal knullig door handen en benen liet glippen: 1-1. Met een fraaie boogbal vanaf 25 meter probeerde rechtsback De Klonia in de slotfase nog de winnende goal te maken, maar haar poging ging net over het doel.  Daardoor bleef Nederland steken op een gelijkspel.

De boogbal van Daliyah de Klonia was net iets te lang.

Slimmer handelen

En dat kon de ploeg alleen zichzelf verwijten. De omstandigheden in het zonnige Patras waren prima, de veldconditie eveneens en de tegenstander speelde het fair. Op het vele tijdrekken na. "Maar daar moeten wij veel slimmer mee omgaan", oordeelde Kwakkenbos. "Door niet die kleine overtreding te maken. Dit soort wedstrijden en tegenstanders horen erbij. Deze partij nemen we weer mee in onze rugzak en daar leren we van."

Het is wel zaak dat de Oranjeselectie snelle leerlingen herbergt, want vrijdag wacht met Turkije een soortgelijke opponent. "Dat klopt. Ook zij zullen er alles aan doen om ons niet in ons spel te laten komen en bouwen een muur op. Dat is en blijft lastig voetballen", aldus Kwakkenbos. "Tegelijkertijd is het mooi dat we de dingen van vandaag meteen kunnen meenemen naar vrijdag. Ons doel dit toernooi is eerste worden en dat hebben we nog helemaal in eigen hand."

Resterende duels

  • Turkije - Nederland (vrijdag 7 oktober, 11.30 uur)
  • Nederland - Zweden (maandag 10 oktober, 11.00 uur)

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Griekenland - Nederland.

Winners Wednesday

Test je kennis van het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen over afgelopen jaar. Maak kans op een gesigneerd shirt van Virgil van Dijk en Lieke Martens!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen