Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 laat zege tegen België glippen

KNVB Media
KNVB Media
3 september 2022, 20:15

Nederland was de bovenliggende partij tegen België, maar vergat de wedstrijd te beslissen - Foto: KNVB Media

Het jeugd-WK in Costa Rica is nog maar amper afgelopen of de nieuwe EK-kwalificatiecyclus dient zich al weer aan voor een nieuwe generatie talenten van Vrouwen onder 19. Ter voorbereiding komt de groep onder leiding van coach Roos Kwakkenbos een week bij elkaar met oefenwedstrijden tegen België en Italië. Het duel tegen de Zuiderburen eindige zaterdag in 1-1. Daarmee deed Oranje zichzelf tekort.

Druk

Vrouwen onder 19 is een mix van talenten uit het geboortejaar 2004 en 2005. Kwakkenbos had twintig speelsters geselecteerd voor deze eerste trainingsweek. In de selectie ontbraken nog zes speelsters die ook actief waren op het jeugd-WK in Costa Rica. Anders zouden we ze te veel belasten, zegt Kwakkenbos. "Maar dat gaf ons als staf weer de kans om andere meiden een week aan het werk te zien."

— Coach Roos Kwakkenbos met de laatste aanwijzingen voor de wedstrijd.

En wat ze zag beviel haar wel. Zeker voor een team dat voor het eerst met elkaar speelt. "We moeten deze wedstrijd eigenlijk gewoon winnen. Dat is het enige verwijt dat ik de speelsters kan maken." De eerste tien minuten waren rommelig. België speelde een iets ander systeem dan we verwacht hadden en het duurde even voordat we daar grip op hadden. Daarna hadden we ze constant onder druk. Ook bij de doeltrappen kreeg België geen enkele kans om rustig op te bouwen."

— Fieke Kroese op weg naar de 0-1 voorsprong voor Nederland.

Meedogenloos

Een Nederlandse goal kon dan ook niet uitblijven op het terrein van Bregel Sport in Genk. Lena Mahieu stuurde met een fijne pass Fiek Kroese alleen op de Belgische keepster af. Oog in oog met Jorijn Covent bleef de buitenspeelster rustig, omspeelde Covent en werkte af met een strak schot. "Dat was een mooi voorbeeld hoe onze buitenspeelsters die gingen en de ruimte achter de Belgische defensie benutten. Zo hebben we nog vele kansen gecreëerd met teruggetrokken, helaas waren we voor de goal niet meedogenloos genoeg."

— Nederland viert de goal van nummer 11 Fieke Kroese.

En dan gaat in de tweede helft toch die oude voetbalwijsheid op. Waar Nederland verzuimt de wedstrijd te beslissen, dwingt België met opportunistisch spel een penalty af die in de 78ste minuut onberispelijk werd binnen geschoten door aanvoerster Marie Detruyer, 1-1. In die stand kwam geen verandering meer waarna België vervolgens ook de strafschoppen na afloop beter nam. Tegenover twee gemiste penalty's van Nederland zette België een honderd procent score.

— Joni Paliama voetbalt onder de druk van drie tegenstanders uit. 

Temperament

"Toch ben ik tevreden met deze start", zegt Kwakkenbos. "Ik heb veel dingen teruggezien die we op de training hebben aangegeven en geoefend." Ze kijkt uit naar de wedstrijd tegen Italië aanstaande dinsdag in Venray. "Een hele andere voetbalcultuur. Veel temperament, maar ook slimmigheidjes waarmee ze de tegenstander uit het spel halen. Het is goed dat we daar tegen oefenen want tijdens de EK-kwalificatie spelen we tegen Turkije en Griekenland." Het EK-kwalificatietoernooi vindt plaats in Griekenland. De derde tegenstander in de poule is Zweden.

Statistieken Statistieken Ga naar de opstellingen en andere statistieken van Vrouwen onder 19 tegen België.

Reserveer je WK-finale ticket

Schrijf je in via onderstaande formulier voor een eventuele WK-finale in Huis Van Oranje. Je plekje wordt alvast gereserveerd en we brengen je als eerste op de hoogte voordat de kaartverkoop start. Vul het formulier ook in voor je vrienden!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen