Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 mist EK na krankzinnige slotfase tegen Spanje

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 april 2022, 19:45

Groot verdriet bij Vrouwen onder 19. Geen EK voor de Oranjetalenten deze zomer. - Foto: KNVB Media

Gevochten als Leeuwinnen, maar het mocht net niet baten. Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar ontbreekt komende zomer op het EK in Tsjechië. De beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Spanje eindigde dinsdag in Vila Nova Famalicão in een 2-2 gelijkspel. Op basis van een beter doelsaldo ging het EK-ticket daardoor naar Spanje.

Zo ontzettend zuur. We hadden Spanje helemaal klem in die tweede helft.

"Hier hebben we geen woorden voor", sprak coach Roos Kwakkenbos na afloop. "We waren er zo dichtbij. Het enige wat ik tegen de meiden heb kunnen zeggen is hoe trots we op ze zijn. Ze hadden het echt verdiend, want in de tweede helft waren wij de baas op het veld. Met strijdlust, power en gewoon goed voetbal. Alleen hebben we daar achteraf helemaal niets aan. Dat is het harde van topsport."

Spaanse vreugde bij de 2-2. Danique Noordman (10) kan het niet geloven.

Loodzware opdracht

Vrouwen onder 19 stond voor een loodzware opdracht in deze beslissende ronde van de EK-kwalificatie. Tal van vaste krachten, onder wie aanvoerder Emmeke Henschen, Sji-jona Martina, Maxime Snellenberg, Louise van Oosten, Nikée van Dijk en Jill Diekman, ontbraken in Portugal wegens blessures. Ook kon coach Roos Kwakkenbos geen beroep doen op het grote talent Esmee Brugts die door bondscoach Mark Parsons werd opgeroepen voor de interlandperiode van de OranjeLeeuwinnen.

Daarmee moest de selectie van Onder 19 behoorlijk aan topkwaliteit inboeten en kwam de focus nog meer dan gewoonlijk op het collectief te liggen. Met zeges op Portugal (2-0) en Roemenië (5-0) lanceerde de ploeg zich richting het beslissende duel met topfavoriet Spanje dat bij de vrouwen al jaren de jeugdtoernooien domineert. Vanwege een minder gunstig doelsaldo moest Onder 19 winnen om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in juli in Tsjechië.

Estádio Municipal in Vila Nova Famalicão.

Krankzinnige slotfase

Dat bleek nét een brug te ver. Al leek Oranje in de slotfase van de strijd in het Noord-Portugese Vila Nova Famalicão op weg naar een enorme stunt. Nederland had even tijd nodig om in de wedstrijd te groeien. Na een kwartier spelen kwam de ploeg via een afstandsschot van verdediger Maria Valle Lopez op een 0-1 achterstand, maar nam langzamerhand het heft in handen. Met name dus in die tweede helft waarin Onder 19 door continu hoog druk te zetten de Spaanse leeftijdsgenoten in de tang had. Ziva Henry maakte in de 70e minuut op aangeven van Jeva Walk de verdiende gelijkmaker: 1-1.

Het spoorde Nederland aan door te gaan, op zoek naar de noodzakelijke tweede treffer. In de krankzinnige slotfase pakte Nederland in de 86e minuut daadwerkelijk die 2-1 voorsprong nadat de Spaanse keeper Gallego bij een schot van invaller Janneke Verheijen in de fout ging. Een gigantische stunt leek zich aan te dienen, maar twee minuten later viel de droom van Oranje alsnog in duigen. Met wat geluk viel de bal voor de voeten van invaller Ona Baradad die Oranjekeeper Femke Liefting passeerde: 2-2.

86e minuut: door de goal van Janneke Verheijen (13) leek Oranje het EK-ticket in handen te hebben.

Volledige controle

"Zo ontzettend zuur", reageerde Kwakkenbos. "We hadden Spanje helemaal klem in die tweede helft. Volledige controle en geen echte kansen weggegeven. Achterin stond het goed, onze middenvelders legden kilometers af en ook de spitsen maakten in het hoog druk zetten vele meters. We voelden echt dat de winst te halen was. Vergeet niet dat Spanje hier met een absolute topploeg speelde, op volle oorlogssterkte."

Voor Oranje onder 19 eindigt nu het seizoen. Eerder dat gehoopt. "Bijzonder jammer, want gezien de wijze waarop onze ploeg zich in dit kwalificatietoernooi heeft gemanifesteerd, hadden we ook op het EK van iedereen kunnen winnen", vond de oud-international. "Ondanks alle pech en blessureleed is het heel knap hoe we hier naar elkaar toe zijn gegroeid. Maar nogmaals, daar hebben we uiteindelijk helemaal niets aan, want we hadden graag het EK gespeeld." 

Oranje likt de wonden. "Ondanks alle pech en blessureleed is het heel knap hoe we hier naar elkaar toe zijn gegroeid", aldus coach Roos Kwakkenbos.

WK onder 20

Het missen van het eindtoernooi is - gelet op de omstandigheden - geen schande. Wel bijzonder jammer voor de voetbaltechnische ontwikkeling van deze lichting jeugdinternationals. Vanwege de coronapandemie werden de EK's van 2020 en 2021 geschrapt en in juli is Onder 19 er andermaal niet bij. Wel kan een aantal speelsters zich mogelijk opmaken voor het (uitgestelde) WK onder 20 dat in augustus in Costa Rica wordt gespeeld. Hiervoor zijn speelsters geboren tussen 1 januari 2002 en 31 december 2006 speelgerechtigd. De loting voor het WK vindt plaats op 5 mei. Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Spanje (2-2).

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen