Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 bindt ook Noorwegen aan zegekar

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 november 2019, 16:30

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor de oefeninterland tegen Noorwegen, - Foto: KNVB Media

Met een grote knal sluit het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar het interlandjaar af. Op de monsterzege tegen Engeland (7-0) volgde zondag opnieuw een knap resultaat tegen Noorwegen dat door goals van Kirsten van de Westeringh en Ella Peddemors met 2-1 werd geklopt. "Een terechte overwinning."

De grote vraag was hoe Onder 19 amper vier dagen na de galavoorstelling tegen Engeland voor de dag zou komen. Wie een topland als Engeland met liefst 7-0 over de knie legt, schept hoge verwachtingen voor het eerstvolgende optreden. Voor de buitenwacht, maar ook voor zichzelf.

Dat Onder 19 in deze laatste interlandperiode van het kalenderjaar meteen nog een tweede oefenafspraak tegen een gerenommeerde tegenstander op de planning had staan, kwam de betrokkenen daarom buitengewoon goed uit. "Zo'n uitslag van 7-0 tegen de Engelsen staat internationaal natuurlijk heel mooi, maar heeft alleen waarde als je vandaag ook van Noorwegen wint", hield coach Jessica Torny haar ploeg voor.

De openingstreffer kwam van de voet van Kirsten van de Westeringh.

Feller op de huid

En zo gebeurde het ook. Onder 19 behield ook in de zevende interland van het seizoen de perfecte honderd procent winstscore. Tegen een knokkende opponent die Oranje in verdedigend opzicht nauwelijks problemen bezorgde, maar wel beduidend feller op de huid zat dan Engeland een paar dagen eerder. "Dat was het grote verschil tussen beide duels. Wij moesten nu onder veel hogere druk beslissingen nemen en soms zagen we de oplossingen niet."

In de 10e minuut zag Kirsten van de Westeringh die wel toen ze over de linkerflank werd weggestuurd. Even leek haar aanname niet ideaal, maar de aanvaller besloot enigszins opportunistisch met links uit te halen. Een verrassend schot dat via de binnenkant van de paal tegen de touwen vloog en voor een vroege voorsprong zorgde: 0-1.

Kritische kanttekeningen  

Ella Peddemors: succesvol met het hoofd.

Onder 19 had daarna in het Zuid-Portugese Vila Real de Santo Antonio het beste van het spel. Met een paar kritische kanttekeningen. Het tempo mocht bij vlagen een paar tandjes hoger, de directe pass vooruit ontbrak te vaak en ook de kansen verdienden een betere afwerking. "We hadden onszelf dus meer kunnen belonen", zag Torny.

Zoals bij de tweede goal, halverwege de tweede helft. Daarbij zette Chasity Grant goed door over rechts en leverde bij de tweede paal een panklare voorzet op Ella Peddemors af. Die hoefde vervolgens alleen maar haar hoofd tegen de bal te knikken: 0-2. Daarna creëerde Grant met een aantal lage voorzetten voor meer gevaarlijke momenten voor de goal. Kansen die er, wat Torny betreft, wel in hadden gemogen.

In verdedigend opzicht gaf Onder 19 tot dan toe niets weg. De tegentreffer in de 84e minuut kwam dan ook vanuit het niets. Fouten in de achterhoede bezorgde Runa Lillegard een vrije doorgang richting keeper Claire Dinkla: 1-2. Een tegenvaller, maar daar bleef het bij, waardoor Nederland een terechte zege in de boeken kon bijschrijven.

Invaller Chasity Grant zorgde voor een mooie assist op doelpuntenmaker Ella Peddemors.

Balans gevonden

We hebben de stijgende lijn te pakken, maar speltechnisch zullen we absoluut een hoger tempo moeten gaan spelen.

Met tevredenheid keek Torny dan ook terug op de oefenweek in de Algarve. "In vergelijking met de EK-kwalificatieronde vorige maand hebben we alweer veel stappen vooruit gemaakt. Met name in het 'samen doen'."

De oude kern van Onder 19 moest immers samensmelten met een nieuwe lichting vanuit Onder 17. "Dat is even aftasten voor de meiden. Iedereen moet zijn plekje vinden, maar daarin hebben we inmiddels een goede balans gevonden. We hebben dus de stijgende lijn te pakken. Speltechnisch zullen we wél absoluut een hoger tempo moeten gaan spelen. Als we daarin slagen, zit er veel potentie in deze groep."

Vier maanden interlandpauze

Na achtereenvolgende zeges op België, Duitsland, Montenegro, Oekraïne, Ierland, Engeland en Noorwegen krijgt Onder 19 nu een adempauze. Pas in maart komt de ploeg weer bijeen voor het oefentoernooi van La Manga. Daarna volgt de beslissende EK-kwalificatieronde. De loting daarvoor is op 29 november in Nyon. 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Noorwegen - Nederland (1-2).

Lees ook Lees ook Vrouwen onder 19 walst over Engeland heen: 7-0.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen