Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 bewaart het beste voor het laatst

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 oktober 2019, 21:30

Moisa van Koot (5) heeft Oranje zojuist op 1-0 gekopt tegen de Ieren. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 won zijn eerste twee duels in de EK-kwalificatie met 9-0 en 4-1 en toch was er wat gemor. ‘Er moeten nu echt meiden gaan opstaan’, klonk het zelfs uit de mond van KNVB-coach Jessica Torny. Gelukkig vielen dinsdag in ’s-Gravenzande alle puzzelstukjes in elkaar. Oranje won het laatste groepsduel met 6-0 van Ierland en weet daardoor zeker dat het als groepshoofd de loting van de Eliteronde ingaat. En dus is de missie geslaagd.

Na afloop is Torny dan ook positief gestemd. “We hebben het beste voor het laatst bewaard. Het was nog niet top, maar wel een stuk beter dan we hiervoor hebben laten zien. Sowieso waren we effectiever dan de wedstrijden hiervoor.”

Ilham Abali dueleert met haar Ierse tegenstander.

De verklaring zoekt Torny bij de wilskracht van haar eigen ploeg, maar ook bij de tegenstander. In tegenstelling tot Montenegro (9-0) en Oekraïne (4-1) was Ierland wel van plan om er een leuke wedstrijd van te maken. De ploeg zocht naar voetballende oplossingen en keek verder dan de verdediging alleen. “En dat ligt ons natuurlijk veel beter. Tegenstanders zoals hiervoor kom je in de competitie nooit tegen. Je voetbalt alleen maar op de helft van de tegenstander en moet voortdurend het tempo hoog houden. Dat is gewoon heel lastig.”

Verademing

Tegen Ierland kreeg Onder 19 de ruimte om zijn eigen spel te spelen en na twee potjes ‘kat en muis’ was dat een verademing. Dat de 1-0 al na tien minuten viel, hielp de ploeg verder in het zadel. Moisa van Koot kopte uit een corner binnen en dwong de tegenstander daarmee om nog meer uit zijn schulp te kruipen.

Nikita Tromp maakte er weer twee na haar zesklapper tegen Montenegro.

Vooral Chasity Grant genoot volop van de ruimte die ze kreeg. Op de rechterflank was ze met haar snelheid en technische handigheidjes een ware plaag voor de Ierse defensie. Toen Nikita Tromp na mooi combinatiespel de 2-0 maakte, was de wedstrijd beslist en kon Oranje zich toeleggen op het einddoel: als groepshoofd naar de Eliteronde.

Berekening

We hebben bewust niet gezegd hoeveel ze moesten scoren, dan ga je te geforceerd op zoek

Door de uitslagen in de andere poules was Torny op de hoogte hoeveel haar ploeg daarvoor in totaal moest scoren: zes keer. “We hebben dit bewust niet tegen de meiden gezegd. Dan ga je te geforceerd op zoek naar doelpunten, terwijl je eerst gewoon moet proberen om de wedstrijd te winnen. Al zijn er natuurlijk altijd een paar die zelf zo slim zijn om een berekening te maken. Dus dat niemand wist dat we zes keer moesten scoren, is niet helemaal waar.”

Onwetend of niet. Onder 19 deed in de tweede helft precies wat er door de scores op de andere velden van ze werd verlangd. De ploeg maakte er na rust nog vier bij. Tromp was opnieuw trefzeker, maar ook Grant, Dana Foederer en invaller Ella Peddemors troffen doel. Allemaal waren zij het eindpunt van mooi tiki-taki-voetbal waarbij de lamgeslagen tegenstander het nakijken had.

Lisan Alkemade had een rustige avond, maar stond er precies op het moment dat de ploeg haar nodig had.

Pluim

Slechts één keer dook Ierland op voor het doel van Lisan Alkmade. Een moment van onachtzaamheid in de Nederlandse defensie bood de ploeg vlak na rust een kans op de aansluitingstreffer. De keeper van PSV greep echter heldhaftig in een graaide de bal voor de voeten van de snelle Ierse aanvaller weg. Een moment waarvoor Alkemade van Torny een pluim verdient. “Het is heel knap wanneer je de hele wedstrijd niets te doen hebt, maar er precies staat op het moment dat het nodig is.”

Niet alleen de keeper, maar ook de rest van het team kreeg na afloop van hun coach een compliment. “We hebben in deze eerste kwalificatieronde een stijgende lijn laten zien en ons als groepshoofd geplaatst voor de Eliteronde. Dan moet je vooral heel tevreden zijn.”

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen