Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 klopt Duitsland: 'Goed voor de moraal'

Francis Grondhuis
KNVB Media
1 september 2019, 20:45

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Duitsland in Venray. - Foto: KNVB Media

Met twee oefenzeges is het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar het interlandseizoen uitstekend begonnen. Nadat woensdag België werd afgeserveerd (2-5) waren de Oranjetalenten zondag in Venray met 1-0 te sterk voor Duitsland. "En dat is altijd goed voor de moraal."

Zowat iedereen in een oranjetenue had zondag in Noord-Limburg nog een appeltje te schillen met de oosterburen. De meiden die zijn doorgestroomd uit Onder 17 verloren in mei na het nemen van strafschoppen de EK-finale van Duitsland. En de tweedejaars Onder 19-speelsters hadden nog pijnlijke herinneringen aan hun Europese optreden. Die strandde in de halve finale tegen...Duitsland.

Vandaar dat de 1-0 overwinning luidkeels werd gevierd, ook al betrof het 'slechts' een oefeninterland. Bovendien, zo vaak stapten voorgaande generaties niet als winnaar van het veld tegen Duitsland. Slechts eenmaal eerder viel er een Oranjezege te noteren, tegen negen driepunters voor de ploeg in zwart-wit.

Ilham Abali zorgde voor de assist bij de enige treffer van de wedstrijd.

Kroon op sterke beginfase

Dus beaamde coach Jessica Torny: "Winnen van Duitsland is altijd fijn. Het was trouwens gewoon verdiend ook." Daarin had de voormalig international volkomen gelijk. Oranje kreeg in totaal zeven open kansen en benutte daar één van. In de 19e minuut zette Onder 19 een aanval op die sterk aan rugby deed denken. Passend over de breedte, van rechts naar links via Romée Leuchter, Ilham Abili en Kirsten van de Westeringh. Die laatste kreeg daardoor een niet te missen kans en schoot hard raak: 1-0.

Nederland zette met die goal de kroon op een ijzersterke beginfase. Daarin zette het als collectief vroeg druk op Duitsland en was het de baas op het veld. Naomi Hilhorst kreeg in de 9e minuut uit een corner een goede schotkans, waarna Leuchter - na een goede actie op links van Jill Baijings - oog in oog met de Duitse keeper stond, maar hoog over schoot. De goal van Van de Westeringh kwam daardoor precies op het juiste moment.

Ook omdat Nederland in het tweede gedeelte van de eerste helft ietwat wegzakte. "De linies kwamen te ver uit elkaar te spelen", zag Torny. "Dat heeft alles te maken met de onderlinge afstemming. Die moet nog beter. Daarom is het zo goed om deze wedstrijden nu te spelen. We moeten daar meer gevoel in krijgen."

De Nederlandse bank met derde van rechts hoofdcoach Jessica Torny.

Zwaktes

Het was precies het pijnpunt waarop Torny vooraf hoopte. Laat Duitsland maar aantonen waar onze zwaktes liggen, opperde de KNVB-coach eerder in de week na de 5-2 zege op België. Daarin kwam Oranje op een 2-0 achterstand, maar werd die score op basis van kwaliteit in een ruime overwinning omgebogen. Daar hoefde je tegen Duitsland, zesvoudig Europees kampioen in deze leeftijdscategorie, niet mee aan te komen. Torny: "Het spel ging zo snel op en neer. Dan is het zaak om af en toe te temporiseren. Daarin moeten we betere keuzes maken."

Toch slaagde Onder 19 erin de zwakke fase voor rust ongeschonden door te komen. Op het moment dat Duitsland een paar keer gevaarlijk door de achterhoede sneed, greep één van de Oranjeverdedigers altijd op het laatste moment stevig in. Bovendien stond Lisan Alkemade zeer attent te keepen, waardoor de ploeg met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Chasity Grant: ijzersterke invalbeurt.

Tromp raakt de paal

In de tweede helft, waarin beide teams een flink aantal wisselspeelsters binnen de lijnen brachten, waren de grote kansen voor Oranje. Pal na rust had opnieuw Leuchter het vizier echter niet scherp. Daarna stichtte Nederland veel gevaar via de rechterflank waar invaller Chasity Grant haar directe tegenstander keer op keer de hielen liet zien. Bij een van haar voorzetten nam spits Nikita Tromp de bal goed aan, draaide om haar as en mikte helaas op de paal. Een prachtige actie die meer had verdiend.

"Zo veel kansen missen, dat is echt teveel", baalde Torny. "We komen er nu mee weg, maar dat kan ook anders uitpakken. Zeker tegen toplanden." Die komt Onder 19 begin oktober in de eerste EK-kwalificatieronde nog niet tegen. In 's-Gravenzande en Alphen aan den Rijn zijn Montenegro, Oekraïne en Ierland de opponenten. De eerste hordes op jacht naar nieuw Europees succes.

Dana Foederer zet een Duitse tegenstander op het verkeerde been. Nikita Tromp (9) kijkt toe.

Moeilijke keuzes

"We hebben weer een mooi team tot onze beschikking", aldus Torny. "Als technische staf zullen we opnieuw voor moeilijke keuzes komen te staan. Voor de speelsters die uit Onder 17 komen is het niveau een tandje hoger. Zij zullen moeten aanhaken. Als dat lukt, kunnen we straks goed variëren binnen het team."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van Nederland - Duitsland (1-0).

Lees ook Lees ook Vrouwen onder 19 opent seizoen met sterke winst op België: 2-5.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen