Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 nu tegen Duitsland: 'Geen geheimen voor elkaar'

Francis Grondhuis
KNVB Media
22 juli 2019, 21:45

Halve finale op het EK én WK-ticket in de pocket! - Foto: KNVB Media

Twee keer scoren in een wedstrijd? Lisa Doorn, sobere centrale verdediger van beroep, kon zich niet herinneren dat ze dat ooit eerder deed. Dinsdag wel, nota bene op het EK onder 19, in de laatste poulewedstrijd tegen Schotland. "Gekkigheid", zo vatte Doorn haar opvallende rol in één woord samen.

Weer een internationaal podium voor de meiden om zich te ontwikkelen. Dat is zo enorm belangrijk.

Gekkigheid was er ook volop na afloop van de met 4-0 gewonnen EK-wedstrijd. Die overwinning leverde Vrouwen onder 19 niet alleen een plaats in de halve finale op, maar ook een entree naar het WK onder 20 dat volgend jaar wordt gehouden. Twee successen die eventjes goed werden gevierd door de voltallige Nederlandse equipe.

"En dat mag ook wel", zei KNVB-coach Jessica Torny. "We staan wéér in de halve finale en plaatsen ons voor de tweede keer op rij voor het WK onder 20. Weer een internationaal podium voor de meiden om zich te ontwikkelen. Dat is zo enorm belangrijk."

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Schotland.

Incident

Er waren vooraf diverse scenario's geschetst die naar de halve finale konden leiden, ook gelet op de ontwikkelingen bij de andere poulewedstrijd tussen Frankrijk en Noorwegen. Maar voor de speelsters van Onder 19 was er dinsdag in Paisley maar één scenario: zelf winnen.

"De meiden gaven ons als staf het gevoel dat we ons geen zorgen hoefden te maken", vertelde Torny. "Eenmaal in de kleedkamer wilden ze zo snel mogelijk naar buiten en er bovenop knallen. Het is fijn dat ze dat ook in de wedstrijd lieten zien. We creëerden niet eens zo gek veel kansen, maar scoorden wel vier keer. Daarmee hebben we ook aangetoond die verliespartij tegen Frankrijk, waarin we zo veel kansen misten, een incident was." 

Beetje geluk

Ik stond twee keer op de juiste plaats, daar moet je ook een beetje geluk bij hebben.

Het was helemaal fijn dat de openingstreffer niet lang op zich liet wachten, vond Lisa Doorn. "Dat gaf ons rust. Toen wisten we helemaal dat we gingen winnen. Uiteindelijk was het niet zo'n lastige wedstrijd, we hadden de hele tijd de overhand. Ja, en die twee goals van mij in de slotfase waren ook lekker. Ik stond twee keer op de juiste plaats, daar moet je ook een beetje geluk bij hebben."

Een beetje mazzel in het volgende duel zou ook welkom zijn. Hoewel, de tijd dat Duitse jeugdploegen de concurrentie met gemak van het veld afblies, ligt inmiddels ver achter ons. Ook Nederland is een grote speler op het internationale podium geworden en heeft nu voor de derde keer in vier jaar de halve eindstrijd op de Europese eindronde bereikt. In 2014 pakte Oranje, met Miedema, Roord, Bloodworth en Beerensteyn aan boord, de titel.

Bam! Daar gaat nummer twee tegen de touwen. Doelpuntenmaker Lisa Doorn is al juichend weggesprint. — Foto: UEFA

Geen geheimen

Geheimen hebben Nederland en Duitsland nauwelijks voor elkaar. In de voorbereiding op dit EK troffen beide talentenploegen elkaar in een oefenwedstrijd. Daarin had Nederland de touwtjes volledig in handen. "Dat was een prima wedstrijd die ons een goed gevoel gaf, maar dat zegt nu niets meer", aldus Doorn die feilloos de sterke kanten van de oosterburen kan benoemen. "Snelheid voorin, fysieke ploeg, goed positiespel en staan verdedigend sterk. "

Jessica Torny: voor de derde keer in vier jaar in de halve finale van het EK. Foto: UEFA

Het zijn kwaliteiten die ook Nederland worden toebedeeld, dus de kans dat we donderdag in het Firhill Stadium in Glasgow een gelijkopgaande strijd gaan zien is groot. Doorn: "Vanaf de halve finale is het alles of niets. We komen hier voor de titel, dus het is nu wedstrijd voor wedstrijd."

Coach Torny wilde nog niet al te veel vooruitblikken naar het treffen met Duitsland. "Vanavond eerst nog even nagenieten van dit succes. Daarna gaan we een goed plan bedenken, de ploeg voorbereiden en er alles aan doen om die finale te halen." Eén ding weet Torny al zeker: haar ploeg zal geen ontzag hebben voor Duitsland. "Tegen Frankrijk waren we een beetje onderdanig. Keken te veel tegen die ploeg op. Maar dat gevoel is er niet meer. We kennen Duitsland, hebben al tegen ze gespeeld en kunnen nu dieper op de details werken. Ik geloof er heilig in dat we een goede wedstrijd kunnen neerzetten."

Wedstrijdverslag Wedstrijdverslag Lees hier het wedstrijdverslag van het EK-duel Nederland-Schotland (4-0).

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen