Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 klaart routineklus tegen Bulgarije: 6-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
3 april 2019, 21:15

Rechtsback Lynn Wilms viert haar treffer met Marisa Olislagers (8) en Kirsten van de Westeringh (11). - Foto: KNVB Media

Dankzij een dynamische eerste helft heeft het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar de gewenste start gemaakt op weg naar een EK-ticket. De Oranjetalenten waren in Groesbeek veel te sterk voor Bulgarije en drukten het klasseverschil met zes treffers uit: 6-0.

Drie punten, zes goals en verder deze wedstrijd snel vergeten. Dat was in grote lijnen de conclusie na het eenzijdige schouwspel op het complex van Tweede Divisionist De Treffers. Voor Vrouwen onder 19 liggen er dit seizoen hogere doelen te wachten. Het EK in Schotland bijvoorbeeld, waar bovendien een ticket voor het WK te verdienen valt.

Om daar te komen ligt er voor Onder 19 dit seizoen een ideaal kwalificatietraject uitgerold. Vooral dankzij het optimale thuisvoordeel waar de ploeg van kan profiteren. Net als de eerste kwalificatieronde is Onder 19 tijdens deze Eliteronde opnieuw te gast bij De Treffers en UDI'19. Vertrouwd terrein dus, na de moeiteloze eerste horde - drie overwinningen, doelsaldo 19-0 - in oktober.

Het basisteam van Onder 19 voor het EK-kwalificatieduel met Bulgarije.

Balkan-muur

In die scorende sfeer gingen de Oranjetalenten woensdagavond vrolijk verder. Onder 19 startte in Groesbeek tegen een tegenstander die op papier als zwakste tegenstander gold. Bulgarije overleefde de eerste kwalificatieronde via de achterdeur, als beste nummer drie van alle poules, maar al snel werd duidelijk dat de beperkte ploeg op dit internationale niveau niets te zoeken heeft.  

Al bij de line-up was duidelijk dat Nederland weinig te duchten zou hebben van hun Bulgaarse leeftijdsgenoten. Die waren stuk voor stuk een kop kleiner dan de Oranje-jeugdinternationals. Een koddig beeld haast. En nadat het eerste fluitsignaal klonk, werden de intenties van de Balkan-bewoonsters ook meteen duidelijk: met z'n allen massaal achter de bal in een denkbeeldige strook van maximaal vijftien meter lengte.

Aanvoerster Marisa Olislagers heerst in de lucht.

Hoog rendement

We hadden de ploeg hier al op voorbereid: het gaat niet leuk worden vanavond

Aan Onder 19 de taak om die defensieve stellingen zo snel mogelijk stuk te spelen. Snel en veel scoren dus. Dat lukte perfect, want al binnen negen minuten had Kerstin Casparij de ban gebroken door op heerlijk subtiele wijze met buitenkantje rechts een doorkopbal van Joëlle Smits af te ronden. Daarna ging het snel met twee treffers van Romee Leuchter (een volley en intikkertje) en goals van achtereenvolgens Kirsten van de Westeringh, Joëlle Smits en Lynn Wilms.

Wat kon Onder 19 meer doen onder deze omstandigheden? Weinig. De equipe van KNVB-coach Jessica Torny speelde geduldig, probeerde waar het kon de ruimte op de flanken te vinden en verprutste niet al te veel kansen. Er viel gewoonweg weinig eer te behalen aan deze ongelijke strijd. "We hadden de ploeg hier al op voorbereid: het gaat niet leuk worden vanavond", herhaalde KNVB-coach Jessica Torny haar woorden vooraf. Ik ben blij dat we daarom in die eerste helft heel dynamisch voetballen en zes goals maken. Dat het na rust veel statischer werd kan ik ze niet heel kwalijk nemen. Het is gewoon zo ontzettend moeilijk om 95 minuten lang het spel te moeten maken."

Dana Philippo sterk aan de bal.

'Snel vergeten'

Het goede rendement dat Nederland voor rust haalde, werd in het tweede deel teniet gedaan. Torny waarschuwde haar ploeg er nog voor om zich 'vooral niet in slaap te laten sussen', maar een half uur lang viel er weinig te beleven in Groesbeek. Pas in het laatste kwartier dienden zich nog levensgrote kansen aan, maar die waren niet aan Jill Baijings, Smits (2) en Van de Westeringh (2) besteed, terwijl Leuchter van afstand het hout raakte.

"Vergeten en snel door naar Rusland", was daarom de voornaamste boodschap van Torny. Dan krijgt Onder 19 een beduidend zwaardere kluif, hoewel het 2-2 gelijkspel tussen Rusland en IJsland eerder op de dag een flinke meevaller is. "Rusland wil gelukkig zelf meer voetballen en heeft een paar creatieve aanvallers in huis. Vandaag stonden we één moment niet goed, maar liepen we geen schade op. Rusland is een ploeg die daar wel van kan profiteren. We zullen dus moeten oppassen."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Rusland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen