Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 wint ook derde duel in La Manga

Remco van Dam
KNVB Media
4 maart 2019, 22:30

De basis elf voor het duel met Spanje. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft ook haar derde wedstrijd op het toernooi van La Manga winnend afgesloten. Na eerder China en Schotland was nu Spanje niet opgewassen tegen het elftal van coach Jessica Torny.

"En dat is vooral heerlijk voor de moraal", aldus een tevreden Torny, "De afgelopen wedstrijden tegen Spanje was het steeds net niet, dus het is goed dat het nu een keer net wel was. En het maakt me niets uit dat het belang van dit duel dan misschien wat minder was."

Moeizaam eerste bedrijf

In de eerste twintig minuten creëerde Spanje dan ook drie honderd procent kansen, die echter achteloos om zeep werden geholpen

Ook al zou dat zo zijn, dan was daar bij de Spaanse vrouwen in de eerste helft weinig van te merken. Nederland werd vroeg onder druk gezet en zag, mede door de sterke tegenwind, nauwelijks kans zich onder de Spaanse pressing uit te spelen. "We deden het niet goed, de handelingssnelheid lag veel te laag", zo zag Torny, "Vooral tegen Spanje is dat dodelijk, die zijn zo vliegensvlug in de omschakeling."

In de eerste twintig minuten creëerde Spanje dan ook drie honderd procent kansen, die echter achteloos om zeep werden geholpen. Daar kregen de Spaanse vrouwen al gauw spijt van, want de enige echte aanvallende actie van Nederland in de eerste helft leverde gelijk een doelpunt op. Janou Levels legde na een kwartier spelen de bal uit een vrije trap perfect op het hoofd van Lynn Wilms, die bij de tweede paal binnenkopte. De voorsprong zorgde voor de nodige rust in het Nederlandse spel en daarmee ook voor meer grip op de wedstrijd.

Werelddoelpunt

Met de wind in de rug en een iets andere tactiek op het middenveld, begon Nederland ijzersterk aan de tweede helft. Nu was het Spanje dat onder druk stond en fouten maakte. Met name de razendsnelle rechtsbuiten Romée Leuchter en spits Joëlle Smits maakten het de Spaanse verdedigsters voortdurend lastig. Het leverde Oranje wel diverse mogelijkheden, maar geen doelpunten op.

Schoten werden op het laatste moment geblokt of van richting veranderd en Smits werd in het 5-meter gebied onderuit getrokken, zonder dat de scheidsrechter daar tegen optrad. Het was bepaald niet het enige moment dat in Nederlands nadeel uitviel, zo zag Torny. "Belachelijk dat er niet voor gefloten werd, maar goed om te zien dat de speelsters er niet door van de kook raakten. De groep wordt echt volwassen."

Romée Leuchter leverde de assist voor de 2-0.

Als om dat laatste te onderstrepen, volgde in de 77e minuut een aanval uit het boekje. Na een aantal driehoekjes op het middenveld werd Leuchter de diepte ingestuurd. De vleugelspits zette de bal in een keer voor en Smits was tijdig ter plekke om de perfecte voorzet binnen te koppen. Torny: "Dat was echt een werelddoelpunt, die gaan we bij de bespreking nog wel een paar keer bekijken. "

Luxeprobleem

Al met al was de coach zeer te spreken over de voorbije week. "We hebben van drie goede tegenstanders gewonnen, waarvan er een (Spanje) tot de absolute Europese top behoort. Daarnaast hebben we iedereen fit gehouden, daar ben ik ook blij om." Het levert veel vertrouwen op voor de eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi, die begin april in Groesbeek en Uden wordt afgewerkt. "Ik heb zo langzamerhand echt een luxeprobleem, er zijn zoveel goede speelsters om uit te kiezen. Maar mooier nog vind ik dat ze echt als een team fungeren. De afgelopen week hebben ze het echt samen gedaan."

Eliteronde Eliteronde Vrouwen onder 19 speelt Eliteronde in Uden en Groesbeek.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Spanje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen