Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 speelt Schotland na rust kapot: 4-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
2 maart 2019, 15:30

Het basisteam voorafgaand aan het duel met Schotland in La Manga. - Foto: KNVB Media

Met 4-1 Schotland verslaan? Dat klinkt als een aangename en ontspannen oefeninterland voor Vrouwen onder 19 in de lentezon van La Manga. Dat was deels waar, want coach Jessica Torny plaatste na afloop toch nog een paar kritische kanttekeningen bij de ruime zege.

Over de eerste helft bijvoorbeeld. Daarin voetbalde Nederland zich naar de mening van de coachingsstaf iets te vaak vast in de tentakels van de donkerblauwe opponent. In plaats van de volle lengte en vooral breedte van het veld te benutten, liep de ploeg te veel in de trechter. "Precies wat Schotland wilde. Zij houden het heel compact en klein, zodat ze in de duels kunnen komen. Wij moesten juist zorgen dat we uit die drukte wegbleven", aldus Torny.

Daartoe was Onder 19 in de eerste 45 minuten niet altijd toe in staat. De bal ging te snel voorwaarts. Te gehaast en gejaagd, terwijl de ruimte onbenut bleef. Volgens Torny had dat vooral met het tempo te maken, dat net even te laag lag. "En er waren te weinig speelsters die het initiatief namen, om zo het juiste positiespel op de mat te kunnen leggen." 

Naomi Hilhorst: twee goals tegen Schotland.

Paar tips doen wonderen

Desondanks ging Oranje bij rust wel 'gewoon' met een 2-0 voorsprong rusten. Door twee uitstekende goals van Naomi Hilhorst en Kerstin Casparij. De eerste was na een kwartier spelen trefzeker door een gave steekpass van Romee Leuchter af te ronden. Casparij verdubbelde in de 35e minuut de score uit een rebound. De aanval die daaraan vooraf ging, was uit het boekje. Rechtsbuiten Chasity Grant trok naar binnen, rechtsback Moïsa van Koot overlapte en gaf een prima voorzet op spits Leuchter. Haar inzet strandde nog, maar Casparij was er vervolgens als de kippen bij: 0-2.

We speelden Schotland na rust compleet kapot. Geweldig gedaan!

Een comfortabele tussenstand, maar de break gaf Torny wel de mogelijkheid om wat zaken aan te stippen. "Het tempo moest echt omhoog. En dat gebeurde ook. Het was super mooi om te zien hoe de meiden na een paar tips de boel wisten om te zetten. Ze speelden Schotland vervolgens compleet kapot. Geweldig gedaan!"

A la Lieke Martens

De derde Oranjetreffer kwam in de 64e minuut op naam van invaller Jonna van der Velde die over de as de diepte zocht en door Casparij met een stiftje over de verdediging werd vrijgespeeld. Schotland deed via Jamie-Lee Napier even wat terug, maar in de 78e minuut tekende Naomi Hilhorst met een fraaie individuele actie voor de 4-1. De linksbuiten dribbelde naar binnen en mikte de bal bij de tweede paal in de kruising. Typisch een goal waar Lieke Martens patent op heeft. 

Torny: "Al met al is dit een heel goede overwinning. En opnieuw een bevestiging dat we een heel brede selectie van 23 speelsters hebben, want we speelden met andere meiden dan donderdag tegen China (2-1 zege). Ook deze speelsters pakten het goed op. Daar word ik blij van als coach."

Toch nog een puntje van kritiek? Vooruit dan. Het afrondingspercentage mag omhoog. Ondanks de vier treffers werden er nog te veel 'honderd procent kansen' gemist. Zo liet Chasity Grant, donderdag nog matchwinner tegen China, alleen al voor rust drie grote mogelijkheden onbenut. En na de pauze kreeg de ploeg nog eens vier dotten van kansen. "Aan de andere kant creëren we die ook", reageerde Torny. "Maar straks in de Eliteronde moeten we die echt maken, voordat je een keer tegen een zeperd aanloopt." 

Onder 19-coach Jessica Torny: "Al met al is dit een heel goede overwinning."

Maandag kraker tegen Spanje 

Maandag sluit Onder 19 het vierlandentoernooi in La Manga af met een heerlijke kraker. Dan wacht het thuisspelende Spanje, dat al een paar jaar de internationale titeltoernooien bij Onder 17 en Onder 19 domineert. "Absolute wereldtop", betitelt Torny de komende tegenstander. "Een wedstrijd ook waar we enorm naar uitkijken. We gaan in eerste instantie proberen ons eigen spel te spelen en door ontzettend veel druk op de bal te zetten het Spaanse positiespel onmogelijk te maken. Spanje is goed, maar wij hebben ook kwalitieit. Het wordt een mooie battle." 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Schotland-Nederland.

Lees ook Lees ook Primeur op de valreep: Onder 19 klopt China in blessuretijd (2-1).

Eliteronde Eliteronde Vrouwen onder 19 speelt Eliteronde in Uden en Groesbeek.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen