Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 na de pauze langs de Verenigde Staten

Ruud Scheper
KNVB Media
9 november 2018, 21:30

De basiself voor het duel met de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Na de 1-1 van woensdag is vrouwen onder 19 er vrijdagavond wel in geslaagd om af te rekenen met de Verenigde Staten. Op het terrein van DETO in Vriezenveen was de equipe van KNVB-coach Jessica Torny met 3-2 te sterk voor de bezoekers.

We speelden in de eerste helft zonder passie, zonder beleving

Die zege kwam vooral tot stand in een sterk tweede deel van de wedstrijd. Nederland was de rust nog ingegaan met een 0-1 achterstand door een doelpunt van Reilyn Turner in de veertigste minuut, die een fout van keeper Aukje van Seijst genadeloos afstrafte. "Terecht", zo moest ook Torny toegeven. "Want we maakten het onszelf erg lastig in de eerste helft."

Fel van leer

Geen wonder dus dat de coach even flink van leer trok in de kleedkamer tijdens de pauze. "We speelden in de eerste helft zonder passie, zonder beleving. Dat is een heel belangrijk onderdeel in het voetbal. En daarnaast was er geen beweging, hadden we teveel tijd nodig en was er geen initiatief. Daar heb ik ze in de pauze op gewezen."

Captain Lisa Doorn en haar Amerikaanse collega Maycee Bell tijdens de toss.

We hebben ons geweldig herpakt. Het was een wereld van verschil

Die boodschap was niet aan dovemansoren gericht. Oranje toonde een volstrekt ander gezicht in de tweede 45 minuten die volgden en speelde nu wel ineens met het mes tussen de tanden. Torny zag het met grote tevredenheid aan. "We hebben ons geweldig herpakt. Het was een wereld van verschil met de eerste helft. En dan kun je zien dat we kwalitatief gezien gewoon beter zijn dan Amerika."

Achterstand omgebogen

Dat spelbeeld werd ook uitgedrukt in doelpunten. Binnen mum van tijd was de 0-1 achterstand omgebogen in een 3-1 voorsprong. Eerst was het Kirsten van de Westeringh die voor de gelijkmaker zorgde, door bij een afgeslagen aanval de bal gelijk terug te veroveren en het projectiel langs Verenigde Staten-goalie Halle Mackiewicz te schuiven.

Joëlle Smits was verantwoordelijk voor twee doelpunten.

Een dikke tien minuten later stond het ineens 3-1 voor Oranje, na twee doelpunten van Joëlle Smits. Eerst dook de spits bij de eerste paal op om een voorzet van Romee Leuchter binnen te werken, even later frommelde ze ook haar tweede op aangeven van Leuchter over de doellijn. "Een beetje lucky", lachte Torny, maar niemand die erom maalde. Net als om de 3-2 die de bezoekers nog maakten, want verder kwam het niet.

Stijgende lijn

Als we deze stijgende lijn kunnen doorzetten, ben ik heel erg gelukkig

Al met al had Torny genoten van het optreden van haar ploeg in de twee duels met de Amerikanen. "Woensdag hadden we ook al drie, vier kansen om het te beslissen, maar dat hebben we toen nagelaten. Mooi dat het vandaag wel lukt. Op basis van de tweede helft was dit een volkomen terechte uitslag. We hebben deze week weer stappen gemaakt. Als we deze stijgende lijn kunnen doorzetten, ben ik heel erg gelukkig."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen