Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 sluit kwalificatieronde af met derde zege

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 oktober 2018, 21:00

Vrouwen onder 19 wint de eerste EK-kwalificatieronde in eigen land: drie zeges en doelsaldo 19-0. - Foto: KNVB Media

De druk was er al een beetje vanaf. Vrouwen onder 19 was na de simpele zeges op Albanië (12-0) en Wit-Rusland (4-0) al zeker van de volgende EK-kwalificatieronde, maar wilde het toernooi in eigen land goed afsluiten. Dat lukte ten dele. In Uden werd Polen met 3-0 opzij gezet. Lynn Wilms, Joëlle Smits en Kerstin Casparij zorgden voor drie goals, maar dat waren er te weinig.

Er stonden de voorbije week heel wat touringscars op de sportcomplexen van UDI'19 en De Treffers. Niet alleen letterlijk op de parkeerterreinen in Uden en Groesbeek, maar ook heel wat spreekwoordelijke bussen binnen de lijnen. Van Albanese, Wit-Russische en dinsdagavond ook van Poolse origine. 

Drie keer over de middenlijn

Saai avondje voor Onder 19-keeper Daphne van Domselaar.

Vrouwen onder 19 had er last van. Als een hinderlijke vlieg die maar om je oren blijft zoemen. Ook Polen, het op papier sterkste team in deze kwalificatiegroep, had geen enkele intentie om ook maar enigszins in de buurt van het doel van Daphne van Domselaar te komen. "Ze zijn maximaal drie keer over de middenlijn gekomen. In de gehele wedstrijd, ja. Hun spits stond continu halverwege de eigen verdedigingshelft geposteerd", illustreerde Onder 19-coach Jessica Torny het 'wedstrijdje eenrichtingsverkeer'.  

Het zijn echter feiten en omstandigheden waar Nederlandse ploegen - ook bij de jeugd groeiend naar Europees topniveau - tegenwoordig mee te maken hebben. En om daar goed mee om te gaan, daarvoor moet de huidige generatie van Onder 19 nog stappen maken, concludeerde Torny. "We missen nog het geduld en de creativiteit om het even anders te doen dan normaal. Variëren, hoog tempo spelen, vrijkomen tussen de linies en dan vooral nauwkeurig zijn. Als er zo weinig ruimte is, moet alles perfect kloppen. En dat was vanavond niet altijd het geval."

Sterk begin

Tot frustratie van de ploeg zelf. De meiden waren niet tevreden over hun eerdere optredens op dit eerste EK-kwalificatietoernooi - de tweede helft tegen Albanië uitgezonderd - en hadden zichzelf de druk opgelegd het tegen Polen beter te doen. Dat lukte in de openingsfase uitstekend, met twee goede, uitgespeelde treffers van Lynn Wilms en Joëlle Smits: 2-0 binnen negen minuten.

Daarn kwam de klad erin. De ploeg acteerde veel te statisch en had moeite om tempo te spelen. Pas twee minuten voor tijd zorgde Kerstin Casparij voor de derde treffer van de avond. Een te magere oogst. "Het enige voordeel van dit soort wedstrijden is dat iedereen een kans krijgt wat betreft speelminuten", aldus Torny. "Qua individuele kwaliteiten zit het wel goed. De selectie is erg breed en kwalitatief is het een echt goede groep. Maar het moet nog wel een team worden."

De laatste goal van het kwalificatietoernooi werd gemaakt door Kerstin Casparij.

Pittige oefenduels

Onder 19 krijgt de komende maanden nog genoeg mogelijkheden om die cohesie te realiseren. Er staan pittige oefenwedstrijden op het programma, te beginnen in november tweemaal in Vriezenveen tegen de Amerikaanse leeftijdsgenoten. En in het nieuwe jaar volgen toernooien in Portugal (met Noorwegen en Engeland als opponenten) en het Spaanse La Manga.

Torny: "Dat is een mooie bijkomstigheid van het feit dat we nu ook bij de jeugd meedraaien in de top. We krijgen steeds vaker aanvragen van toplanden. Echt super, want dat zijn de duels waar we echt van leren met het oog op de tweede, beslissende kwalificatieronde in april. Want dan moeten we er staan."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Polen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen