Vrouwen onder 19 zet ook Wit-Rusland opzij

Remco van Dam
6 oktober 2018, 20:15

Kelsey Geraedts was in de 72e minuut trefzeker - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft ook haar tweede wedstrijd op het EK-kwalificatietoernooi in eigen land gewonnen. In Groesbeek was de equipe van coach Jessica Torny met 4-0 te sterk voor Wit-Rusland. Daarmee is kwalificatie voor de eliteronde veiliggesteld, na een wedstrijd die coach en speelsters wel gespreksstof voor de komende dagen opleverde.

Twee wedstrijden gespeeld, twee gewonnen, doelsaldo 16-0 en geplaatst voor de volgende kwalificatieronde: Vrouwen onder 19 had alle reden om tevreden in de bus naar het hotel te stappen. Toch was daar zaterdag in Groesbeek geen sprake van. Waar het spel in het duel met Albanië - in met name de eerste helft - te gehaast was en Nederland daardoor een tiental kansen onbenut liet, lag het tempo tegen Wit-Rusland veel te laag.

De basiself van Vrouwen onder 19 voor de wedstrijd  tegen Wit-Rusland.

Wit-Russische bus

Dat Wit-Rusland de bus zou parkeren en alleen op eigen helft zou bivakkeren was geen verrassing. Wel dat Vrouwen onder 19 geen kans zag de Wit-Russische verdediging uit elkaar te spelen. "Het was gewoon niet goed: we namen te weinig initiatief en het tempo lag veel te laag", aldus Torny, die haar elftal - in vergelijking met de wedstrijd tegen Albanië - op negen posities had gewijzigd. Alleen aanvoerder Marisa Olislagers en Naomi Hilhorst waren er in de eerste wedstrijd ook vanaf het begin bij. Toch wilde Torny dit niet als excuus opvoeren voor de matige wedstrijd van haar elftal. "We hebben meer dan voldoende ervaring en kwaliteit."

We namen te weinig initiatief en het tempo lag veel te laag

Nederland kwam wel - zoals verwacht - op voorsprong. Joëlle Smits opende de score in de 21e minuut met een kopbal die via de rug van een Wit-Russische verdediger in het doel vloog. Tien minuten later werkte de Wit-Russische keepster een voorzet van Kirsten van de Westeringh in eigen doel, waarmee Nederland goedkoop op 2-0 kwam. Dat bleek ook de ruststand.

Twee keer raken

Met drie verse spelers en een twee-keer-raken tactiek kwam Nederland na de rust uit de kleedkamer en dat leek resultaat op te leveren. In het eerste kwartier van de tweede helft zat er meer diepte en snelheid in het spel, maar na dat eerste kwartier verviel Oranje weer in het trage tempo van de eerste helft. Toch wist Nederland opnieuw twee keer te scoren. Zeven minuten voor tijd benutte Romée Leuchter een penalty, nadat Chasity Grant was neergelegd in het strafschopgebied van Wit-Rusland. Vlak daarvoor viel het mooiste doelpunt van de middag: na een mooie aanval legde Leuchter de bal vanaf de zijkant panklaar neer voor Kelsey Geraedts, die niet aarzelde en zuiver binnenschoot.

+ 1

Leerproces

Torny wilde niet te lang stilstaan bij de matige wedstrijd. "Dit hoort bij het leerproces. We gaan het er samen met de meiden over hebben de komende dagen en ik weet zeker dat de ploeg er tegen Polen weer staat. Die wedstrijd gaan we winnen. Dat zijn we ook aan onszelf verplicht trouwens."

Het duel met Polen is de laatste kwalificatiewedstrijd van dit minitoernooi en wordt dinsdag 9 oktober gespeeld op Sportpark Parkzicht in Uden. Het duel om de groepswinst start om 19.00 uur. Op datzelfde tijdstip trappen in Groesbeek Albanië en Wit-Rusland af om te bepalen wie er als derde en wie als laatste in de groep eindigt.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken.