Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 boekt monsterscore tegen Albanië

Remco van Dam
KNVB Media
3 oktober 2018, 22:15

Vrouwen onder 19 viert feest bij de zoveelste treffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft woensdag, in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2019 in Schotland, een monsterscore geboekt tegen de leeftijdsgenoten uit Albanië. Na 90 minuten gaf het scorebord op Sportpark Parkzicht in Uden 12-0 aan, een uitslag die volgens coach Jessica Torny nog veel hoger had kunnen zijn.

Zoals verwacht liet Albanië de bal aan Nederland, maar het elftal van Torny had moeite de 95 procent balbezit in de eerste helft om te zetten in doelpunten. Torny: "Ik denk dat we voor rust wel tien goede kansen gecreëerd hebben, maar we waren te slordig, zowel op het middenveld als voor het doel." Kerstin Casparij brak uiteindelijk in de 43e minuut de ban, waarna Romee Leuchter nog geen twee minuten later voor de 2-0 ruststand zorgde.

Zeven minuten, vijf goals

Tijdens de rust wees Torny nog maar eens op de vrijheid die de middenvelders van Oranje tussen de Albanese linies genoten. Dat advies bleek niet aan dovemansoren gericht. De bal werd sneller - en ook zorgvuldiger - naar voren gespeeld en dat leverde al snel resultaat op. Binnen zeven minuten voerden achtereenvolgens Leuchter (49e en 51e minuut), Casparij (52e minuut), Naomi Hilhorst (54e minuut) en opnieuw Casparij (55e minuut) de score op naar 7-0.

Met drie doelpunten had Kerstin Casparij een groot aandeel in de zege van Oranje.

Daar waar Albanië Nederland in de eerste helft nog heel soms onder druk probeerde te zetten, was daar in de tweede helft geen sprake meer van. Het team trok zich terug op eigen helft en beperkte zich tot tegenhouden. Zelfs dat bleek överigens teveel gevraagd. Vrouwen onder 19 liep via treffers van Lieske Carleer, Chasity Grant, Kirsten van de Westeringh, Romee Leuchter en een eigen doelpunt van Albanië verder uit naar 12-0.

Torny: "De meerwaarde van dit soort wedstrijden is voor ons niet heel groot. Enige voordeel is dat je hier - zonder schade - kunt leren van foutjes die tegen goede tegenstanders fataal kunnen zijn en dat ik de mogelijkheid heb om iedereen speeltijd te geven. Tegen Wit-Rusland spelen we waarschijnlijk met een heel ander elftal dan vandaag."

 De basiself voor het duel met Albanië.

Nul is ook belangrijk

Het is niet de eerste keer dat het team van coach Jessica Torny zo'n grote uitslag boekt. Vorig seizoen waren Letland (12-0) en Estland (12-1) niet bestand tegen de aanvalslust van Onder 19 en eerder al, in 2015, moest ook Moldavië een 12-0 nederlaag slikken. Torny: "We boeken de laatste jaren echt progressie, we zijn steeds beter in staat dit soort tegenstanders kapot te spelen. Twaalf doelpunten maken is mooi, maar de nul achterin is voor mij net zo belangrijk. Ook daarin moeten de speelsters volwassener worden."

In het andere duel in groep 10 won Polen met 2-0 van Wit-Rusland. Komende zaterdag neemt Nederland het in Groesbeek op tegen Wit-Rusland, de wedstrijd op Sportpark Zuid begint om 16.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen