Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Donker scenario komt uit: Vrouwen onder 19 uitgeschakeld op EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 juli 2018, 20:00

Vrouwen onder 19 voor aanvang van het EK-duel met Denemarken. - Foto: KNVB Media

Wat een domper... Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar had op het Europees kampioenschap in Zwitserland de halve finale voor het grijpen, maar is het kind van de rekening geworden en op doelsaldo uitgeschakeld.

Nederland ging woensdag in het afsluitende pouleduel met Denemarken met 3-1 onderuit. Omdat Duitsland in de andere groepswedstrijd Italië met 2-0 versloeg, eindigden drie ploegen op zes punten, bleek het onderling resultaat gelijk en werd het doelsaldo doorslaggevend. Met als gevolg dat Oranje uiteindelijk slechts één doelpunt tekort kwam voor een plek bij de laatste vier. 

Eindstand groep B

*Nummers 1 en 2 naar halve finale

PlaatsLandPunten (doelsaldo)
1.Denemarken *3 - 6 (4-2)
2.Duitsland *3 - 6 (3-1)
3.Nederland3 - 6 (5-4)
4.Italië3 - 0 (1-6)

Het uitgangspunt vooraf was duidelijk. Na de knappe zeges op Italië (3-1) en Duitsland (1-0) had Nederland aan een punt genoeg om een plaats in de halve finale zeker te stellen. De ploeg kon zich zelfs een nederlaag met één goal verschil permitteren.

Furieus begin

Kayleigh van Dooren zorgde tegen Denemarken voor de enige treffer.

In het broeierige Biel, waar de thermometer bij de aftrap nog boven de 30 graden uitsteeg, begonnen beide ploegen furieus aan hun laatste groepsduel. Denemarken nam daarbij het voortouw en scoorde al na acht minuten via spits Dajan Heshemi uit een corner.

Bepaald niet de start die Onder 19 zich had gewenst, maar de ploeg toonde veerkracht en kwam na een kwartier langszij via een treffer van Kayleigh van Dooren. Een mooi moment om de zaken weer op orde te krijgen. Dat gebeurde echter niet, want in de 20e minuut sloeg de Deense spits Heshemi opnieuw toe: 2-1.

"We hebben in die eerste helft verdedigend niet goed gespeeld", constateerde coach Jessica Torny. "Bij de eerste tegentreffer kon die Deense spits een corner van dichtbij inkoppen en bij de 2-1 liep Denemarken dwars door onze as. Het verdedigende deel was de vorige twee wedstrijden op dit EK juist onze kracht, maar vandaag konden we het niet opbrengen."

Lees ook Lees ook Trots op uitgeschakeld Onder 19. "Met hard werken zijn we ver gekomen."

Bevrijdende aansluitingstreffer

Toen Denemarken kort na rust opnieuw toesloeg via een treffer van Janni Thomsen werd het helemaal nijpend voor Onder 19 (3-1). Nederland had nog tijd zat om de bevrijdende aansluitingstreffer te zoeken, kreeg ook wat kansjes, maar kon het Deense doel niet meer vinden.

Torny: "Tot de laatste minuut bleven we het nog proberen. Via nieuwe krachten, en meer stootkracht voorin door Lynn Wilms naar voren te sturen. Het mocht helaas niet baten, maar ik kan de ploeg niets kwalijk nemen. Ze zijn er vol voor gegaan. Overigens vond ik Denemarken de sterkste ploeg in de poule. Snel, vaardig en veel lopende speelsters. We hadden moeite met hun tempo." 

Vechtmachine

Over en uit. Een hard gelag voor de ploeg die zich in de eerste twee duels met Italië en Duitsland als een bewonderenswaardige vechtmachine ontwikkelde en met de twee knappe overwinningen een riante uitgangspositie voor zichzelf creëerde. Aan de andere kant was coach Jessica Torny ook realistisch. "We hebben nog niets", hield ze iedereen voor.

En dat bleek. Een keiharde les in de wetten van het internationale voetbal. "Aan de andere kant viel alles in die eerste twee duels in positieve zin onze kant op. Zo reëel moet je ook zijn. In deze groep kon iedereen van elkaar winnen. Dat we op zo'n manier, op doelsaldo, worden uitgeschakeld is hard en zuurm maar hoort wel bij topvoetbal", besloot Torny.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-duel Denemarken - Nederland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen