Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Enorme stunt! Vrouwen onder 19 boekt historische EK-zege op Duitsland

Francis Grondhuis
KNVB Media
21 juli 2018, 20:00

Uniek doelpunt! Rebecca Doejaaren was in Yverdon-les-Bains matchwinner voor Oranje onder 19. - Foto: UEFA.com

Van Duitsland winnen? Dat was voor het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar altijd een onmogelijke opgave. Tot vandaag, zaterdag 21 juli 2018. Op het EK in Zwitserland boekte Oranje een unieke zege op de Duitse leeftijdsgenotes: 1-0. Spits Rebecca Doejaaren was met haar goal in de 72e minuut het goudhaantje.

De zege op Duitsland was alweer de tweede overwinning voor Nederland op het Europees kampioenschap. Eerder was de ploeg van coach Jessica Torny al met 3-1 te sterk voor Italië. Komende dinsdag wacht het laatste groepsduel met Denemarken. Daarin heeft Nederland nog een punt nodig om zeker te zijn van de halve finale. Ook kan het nog een 1-0 nederlaag incasseren, mits Duitsland van Italië wint.

Stand groep B

 Landgespeeld/puntendoelsaldo
1.Nederland2 - 64-1
2.Duitsland2 - 31-1
3. Denemarken2 - 31-1
4.Italië2 - 01-4

Unieke gebeurtenis

Maar eerst is er tijd en ruimte voor een klein feestje. Want wat Onder 19 aan de oevers van het meer van Neuchâtel presteerde, was een unieke gebeurtenis. In acht eerdere ontmoetingen slaagden de Nederlandse talenten in deze leeftijdsklasse er nooit in het 'grote' Duitsland - zesvoudig Europees kampioen - te verslaan. Sterker, altijd waren de Duitse meiden de baas, met het veelzeggende doelsaldo van 16-2.

Behalve vandaag dus. Op het allerhoogste podium van een EK nog wel. Een waanzinnige prestatie van Onder 19 dat zoals bekend - vanwege het WK onder 20 dat 5 augustus begint - niet met de sterkst mogelijke selectie naar Zwitserland toog. Hetzelfde geldt overigens ook voor Duitsland dat eveneens op het WK onder 20 van de partij is.

Het basiselftal van Nederland voor het duel met Duitsland.— Foto: UEFA.com

Droomscenario

De meiden verdienen een enorm compliment voor hun vechtlust en teamspirit.

Maar net als in andere leeftijdscategorieën is de dominantie van Duitsland in het vrouwenvoetbal tanende. De OranjeLeeuwinnen bewezen dat exact een jaar geleden al door in eigen land de EK-titel voor zich op te eisen, na jarenlange heerschappij van Die Mannschaft. Onder 19 volgde nu in hun tweede EK-duel dat voorbeeld.

"Een droomscenario", vatte coach Torny de Zwitserse voetbaldavond samen. "De meiden verdienen een enorm compliment voor hun vechtlust en teamspirit. Voetballend zag het er misschien niet altijd goed uit, maar wat uiteindelijk telt is de overwinning. En winnen van Duitsland is altijd mooi."

Ondanks de klinkende cijfers van haar ploeg op dit EK blijft de ex-international realistisch. "We hebben namelijk nog niets. Eerst die halve finale halen."

Duiken voor de bal

Bovendien had het duel met Duitsland ook anders kunnen aflopen. Oranje startte moeizaam, kreeg geen grip op de wedstrijd en was beducht op de lange bal die continu achter de laatste linie werd gelegd. Het leverde de Duitse ploeg zeker vier grote kansen op, zag Torny, maar toch bleef de schade beperkt. "We stonden diverse keren behoorlijk onder druk. Maar we kregen er net dat voetje tegen of doken voor de bal. Mazzel? Nee, dat is ook de kracht van dit team."

Zelf creëerde Oranje een paar kleine kansjes, maar duidelijk was dat de ploeg in de tweede helft meer moest brengen. Op het middenveld nam Kelsey Geraedts de plaats in van Kerstin Casparij. Een tactische wissel die ervoor zorgde dat Nederland meer grip kreeg en de bal langer kon vasthouden. 

Matchwinner Rebecca Doejaaren wordt geknuffeld door de reservespeelsters. - Foto: UEFA.com

Plaaggeest Doejaaren

Als we met z'n allen als team en collectief zo blijven knokken, kunnen we ook dit EK winnen. Alleen is het nog lang niet zo ver. Eerst maar eens zorgen dat we dinsdag de halve finale halen.

Bepalend was vooral het optreden van Rebecca Doejaaren. De powerspits uit de Noordoostpolder manifesteerde zich na rust als een plaaggeest voor de Duitse defensie. Zodra ze werd aangespeeld, ging ze aan de wandel en was ze nauwelijks af te stoppen. In de 72e minuut leidde dat tot de enige en winnende treffer van de avond.

Doejaaren kreeg de bal perfect aangespeeld, zocht op links de ruimte, kapte terug om vervolgens het strafschopgebied in te dribbelen en schoot de bal met rechts precies tussen twee Duitse verdedigers in de verre hoek. Een wereldgoal van de speelster van PEC Zwolle, die de laatste jaren veel met blessures kampte. "Vandaag steeg ze boven zichzelf uit. Fantastisch!", zag coach Torny.

Rijp voor de titel?

De blijdschap in het Oranjekamp over deze historische overwinning was vanzelfsprekend ongekend groot. Twee EK-zeges, tegen Italië en Duitsland, zitten in de tas. De vraag is of deze ploeg all the way kan doorstomen naar de titel, net als hun voorgangers in 2014 deden. 

Torny: "Waarom niet? Als we met z'n allen als team en collectief zo blijven knokken, dan kan dat zeker. Alleen is het nog lang niet zo ver. Vergeet ook niet dat we vandaag bij rust ook zomaar 2-0 of 3-0 achter hadden kunnen staan. Eerst maar eens zorgen dat we dinsdag de halve finale halen en dan zien we daarna wel verder."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel Nederland - Duitsland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen