Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Effectief Vrouwen onder 19 verrast met klinkende EK-zege

Francis Grondhuis
KNVB Media
18 juli 2018, 20:15

Lynn Wilms (2) is het middelpunt van vreugde na haar openingstreffer op het EK tegen Italië. - Foto: UEFA.com

"Normaal gesproken kunnen we een heel seizoen toewerken naar een EK, ditmaal slechts tien dagen." Met die onliner duidde coach Jessica Torny in één klap de getemperde verwachtingen van het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar voor de Europese eindronde in Zwitserland. Maar op de openingsdag verraste de ploeg vriend en vijand met een klinkende zege op Italië: 3-1.

Wat overkomt ons hier? Met een mengeling van ongeloof en trots zocht Vrouwen onder 19 na 45 minuten de kleedkamer op. Zojuist hadden ze hun Italiaanse leeftijdsgenoten in zomers Zwitserland - bloedheet met meer dan 30 graden - compleet van het veld geblazen. Binnen een half uur waren ze elkaar al drie keer om de hals gevlogen.

Waarom dan die lage verwachtingen? Omdat het harnas van de ploeg die dit seizoen via de kwalificatieronden de EK-plek veilig stelde, is doorgeschoven naar de selectie van Onder 20. Die begint namelijk op 5 augustus onder leiding van Michel Kreek aan het wereldkampioenschap in Frankrijk.

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het duel met Italië. — Foto: UEFA.com

Ervaring van EK onder 17

Voor Torny had dat tot gevolg dat ze verhoudingsgewijs met een piepjonge groep naar Zwitserland afreisde. Helemaal zonder internationale ervaring is die selectie echter niet. Een aanzienlijk deel was vorig jaar namelijk van de partij op het EK onder 17 in Tsjechië, waar de halve finale werd gehaald.

Onder wie rechtsback Lynn Wilms die woensdagavond al na 17 minuten twee goals op haar naam had gezet. In de tweetalige horlogestad Biel/Bienne, bekend van onder meer Rolex, Omega en Swatch, was Onder 19 vanaf het eerste fluitsignaal meteen bij de tijd.

Ongekende weelde

Na doorkoppen van Kerstin Casparij kopte Wilms in de 12e minuut raak. Een ingestudeerde corner, precies zoals die op de trainingen tijdens de korte voorbereiding was uitgestippeld. "Prachtig natuurlijk dat zoiets meteen lukt", sprak Torny na afloop. 

Krap vijf minuten later mocht Wilms vanaf de strafschopstip aanleggen, nadat een schot van Marisa Olislagers onrechtmatig door de hand van een Italiaanse verdediger was gekeerd: penalty! Dat buitenkansje liet de Limburgse back zich niet ontnemen: 2-0. Nance van der Meer zette na een half uur met een subliem geplaatste kopbal doelpunt nummer drie op het scorebord. Ongekende weelde voor de Oranje-meiden.

"En ook een terechte stand, op dat moment", zei Torny. "We waren heel effectief en Italië had nog geen kans gehad." Dat beeld veranderde daarna wel. "Voor rust kwamen we een aantal keer goed weg, maar gelukkig hielden we stand."

Nederland viert de overwinning.— Foto: UEFA.com

Drama, theater en buitelingen

Dat Nederland in de tweede helft meer onder druk zou komen te staan, was te verwachten. Bereid je voor op een Italiaanse invasie, hield Torny haar ploeg voor. Inclusief drama, theater en buitelingen. Slim zijn en geen risico nemen, luidde het devies. "Helaas deden we dat aanvankelijk onvoldoende", zag de oud-international.

Met een 3-0 achterstand, moest Italië iets terug doen. Dat gebeurde ook al vrij snel. Binnen negen minuten kwamen de Azzurri via aanvoerster Arianna Caruso op 3-1. Daarna volgden nog behoorlijk wat billenknijp-momenten, waarin Oranje goed weg kwam en werd gered door de attent keepende Daphne van Domselaar.

Toch liet Onder 19 het niet meer verder komen, ook niet in de vijf minuten blessuretijd. Het kwartje was op tijd gevallen. De bal werd nu wel in de ploeg gehouden en op de juiste momenten werd er tijd 'gestolen'. Met als gevolg een prachtige overwinning om het EK te openen, met de pouleduels met Duitsland en Denemarken nog in het verschiet.

'Groot compliment'

"Hier hadden we vooraf natuurlijk op gehoopt", aldus Torny die de vorige generatie Onder 19 vorig jaar op het EK naar de halve finale - én het WK - loodste. "Dit geeft het team een goed gevoel om het EK te starten. We moeten het hebben van heel hard werken en dat hebben ze samen opgepakt. Dat is echt een groot compliment waard."

Wat nu? Zijn de ambities bijgesteld? "Nee, we hebben met elkaar afgesproken dat we het wedstrijd voor wedstrijd bekijken en dat gaan we niet veranderen. We hebben aan dit eerste duel drie punten en een goed gevoel overgehouden. Maar daar moeten nog wel punten bij. Eerste zorg is iedereen weer fit voor zaterdag krijgen."

"Deze meiden zijn erg jong, en de trainingsbelasting is bij een aantal nog een issue. Deze wedstrijd was, mede door de hitte, erg zwaar. Ook mentaal is het pittig. Het gros van de ploeg zat tijdens de Eliteronde op de bank, terwijl ze nu de kar moeten trekken. Maar dat is ook iets positiefs. Ze staan nu op het podium van een EK, terwijl ze anders wellicht nooit die kans gehad hadden."

Zaterdag tegen Duitsland

Onder 19 speelt zaterdag om 18.15 uur in Yverdon-les-Bains de tweede groepswedstrijd tegen Duitsland dat eerder vandaag met 1-0 Denemarken versloeg.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-duel Nederland - Italië.

OranjeLeeuwinnen op Facebook

Meer te weten komen over de OranjeLeeuwinnen? Kijk dan op onze Facebookpagina. Hier vind je het laatste nieuws rondom de speelsters, wedstrijden en kaartverkoop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen