Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 voor het derde jaar achtereen naar EK

Welmoed de Lang
KNVB Media
10 april 2018, 19:15

Eva van Deursen maakte één van de zes treffers tegen Hongarije. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 heeft zich dinsdag overtuigend geplaatst voor het Europees kampioenschap in Zwitserland. Omdat Nederland na de 0-6 op thuisland Hongarije met een veel beter doelsaldo eindigde dan concurrent Zweden, kon in GloballFootball Park telki het feest beginnen.

“Een geweldige prestatie. De meiden hebben het echt heel goed gehaan”, aldus KNVB-coach Jessica Torny, die even daarvoor door de selectie onder de douche gezet werd. “Ik was helemaal doorweekt, een wandelende spons.”

Na het feestje in de kleedkamer en de douche waar ze onder werd gedwongen, was Torny weer in staat tot het geven van een reactie. “Het is fijn dat we het met onze doelpunten ook overtuigend gehaald hebben en dat er geen rekenwerk aan te pas hoefde te komen.”

Ruime marge

Want door de eerdere ruime 6-0 overwinning op Slovenië en het 1-1 gelijkspel tegen Zweden, ging het in de laatste interland namelijk om het maken van meer doelpunten dan Zweden. Zweden kwam al niet verder dan 0-1 tegen Hongarije en in de laatste wedstrijd verraste Slovenië door na ruim twintig minuten op een 1-0 voorsprong te komen. Zweden maakte weliswaar tien minuten erna gelijk, maar de ploeg had moeite om de score tot de uiteindelijke 1-2 uit te bouwen. Nederland won uiteindelijk ruim, maar had ook een helft nodig om op stoom te komen.

Victoria Pelova was twee keer trefzeker tegen Hongarije.

“Het was natuurlijk spannend en dan moet je toch maar zien dat je het eerste doelpunt maakt”, aldus Torny, voor wie invaller Kalma opnieuw de beslissende troef bleek. Na haar cruciale late 1-1 tegen Zweden, zette zij nu ook de 0-1 op het bord. Torny: “Het is voor haar natuurlijk frustrerend om achter Joëlle Smits op de bank te zitten, terwijl je zo goed in vorm bent. Als je er dan zo scherp en gefocust in komt, verdien je wel een heel groot compliment. Ze heeft hele belangrijke doelpunten gemaakt.”

‘De samenwerking is super’

Kalma zorgde uiteindelijk namelijk ook nog voor de 0-2 en 0-5. Victoria Pelova maakte 0-3 en 0-4 en Eva van Deursen pikte in blessuretijd nog een goaltje mee. “Maar ook Ashleigh Weerden en de verdediging hebben het heel goed gedaan. Ze hebben geen kans weggegeven”, aldus Torny, die met haar selectie nu voor het derde jaar achtereen het EK haalt. “De samenwerking met de staf is al drie jaar super. Ik ben echt ontzettend trots op wat we gepresteerd hebben.”

Torny bereikte tweemaal de halve finale. Met die laatste halve eindstrijd werd ook WK-plaatsing gerealiseerd. Dat toernooi volgt deze zomer vlak na het EK. Torny: “Een deel van de selectie zal daarom met Michel Kreek met het WK meegaan, een ander deel gaat met mij het EK spelen. Het is top dat het nu voor zo veel speelsters nu mogelijk is om op die platvormen ervaring op te doen. Heel veel meiden kunnen nu proeven wat er op topniveau nodig is.”

Het EK wordt gehouden van 18 tot en met 30 juli. Aan het toernooi doe acht landen mee, waarvan als gastland Zwitserland automatisch geplaatst is. Het EK voor speelsters onder 19 jaar wordt sinds 1998 georganiseerd. Nederland won het toernooi in 2014.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen